Dossier

FIDO2: naar een internet zonder wachtwoorden

23 mei 2019

Niemand vindt wachtwoorden tof. We moeten ze onthouden en omdat het er vaak zoveel zijn, vergeten we ze. FIDO2 is een nieuwe standaard die komaf moet maken met wachtwoorden om in te loggen op je accounts. Hoe gaat dat in zijn werk?

Is het al beschikbaar?

Uiteraard zijn er verschillende spelers in het authenticatieproces die de nieuwe FIDO2-standaard moeten omarmen: de website waar je wilt inloggen, je browser en een FIDO2-compatibele hardware die als authenticator kan dienen, zoals je Windows-pc.

Alle grote browsers (Mozilla, Chrome, Edge, Safari) kunnen ondertussen al overweg met de standaard. En sinds de mei 2019-update van Windows 10 is Windows Hello, waarmee je via gezichtsherkenning of vingerafdrukscan kunt inloggen op je toestel, ook officieel gecertificeerd voor FIDO2. Binnenkort zal je ook FIDO certificatielogo’s terugvinden op nieuwe Windows 10-pc’s.

Nu is het vooral nog aan de individuele websites om de standaard te ondersteunen. Pas dan kan een internet zonder wachtwoorden in de praktijk ook succesvol zijn.