Dossier

E-mailclient of webmail: dit is het verschil

24 januari 2018
Wat is het verschil tussen een modem en een router

E-mails ontvangen en versturen kan je via webmail of een e-mailclient. Beide maken daarvoor gebruik van het internet, maar de manier waarop je toegang krijgt tot je e-mailverkeer is verschillend.

E-mailclient

Een e-mailclient is een e-mailprogramma dat je installeert op je computer. Gebruik je een e-mailclient, dan worden je e-mails vanaf een e-mailserver gedownload en lokaal op de harde schijf van je computer bewaard. Of je e-mails daarnaast ook (online) op de e-mailserver bewaard worden, hangt af van het protocol dat je gebruikt: bij het IMAP-protocol worden je e-mails zowel off- als online bewaard; bij het POP3-protocol enkel offline. In dat laatste geval kan je je e-mails dus enkel bekijken via het toestel waarop het e-mailprogramma is geïnstalleerd.

Populaire e-mailclients zijn de ingebouwde “Mail”-software van Windows of Mac, Outlook (onderdeel van Microsoft Office en niet te verwarren met de webmaildienst Outlook.com) of Thunderbird (Mozilla).

Webmail

Bij webmail benader je je e-mails niet via een lokaal programma, maar online via je webbrowser (zoals Chrome, Safari of Edge). Je mail wordt niet naar je computer gedownload, maar blijft op de e-mailserver (van de dienst die je gebruikt) staan. Bekende voorbeelden zijn Gmail (Google) of Outlook.com/Hotmail.com (Microsoft).

Het grote voordeel is dat je vanaf iedere computer, tablet of smartphone (met internettoegang) kunt inloggen om je e-mails te bekijken. Bovendien heb je een grote “postbus” van enkele gigabytes op de e-mailserver ter beschikking, dus bij een eventuele computercrash loop je geen risico op verlies. Een nadeel is wel dat je vaak reclameberichten naast je e-mails te zien krijgt (indien je geen adblocker gebruikt).

Offline toegang

Lange tijd had een e-mailclient tegenover webmail het voordeel dat je voor reeds gedownloade berichten geen internettoegang nodig had en je die dus offline kon bekijken. Tegenwoordig heb je echter bv. via Outlook.com of Gmail eveneens offline toegang als je dit instelt (Outlook.com) of een extensie in je browser installeert (Gmail). Je kan dan een mail opstellen, maar wel pas verzenden als je weer internetverbinding hebt.