Dossier

Zo download je apps op je smartphone

16 april 2020

Een app, wat is dat precies? Dit programmaatje kun je downloaden op je smartphone of tablet. Er bestaan verschillende soorten, zoals diensten-apps, communicatie-apps, spelletjes enzovoort. Vele zijn gratis en erg handig. Waar en hoe schaf je ze aan?

Opgelet! Download alleen apps in de officiële appwinkel die eigen is aan het besturingssysteem van je toestel.

GOOGLE PLAY STORE (Android)

 APP STORE (iOS)

Kijk uit voor valse apps

Download je elders een app, dan loop je een aanzienlijk risico dat het gaat om een malafide app met malware. 

Maar ook in de officiële appstores blijf je best waakzaam. Er kunnen altijd valse apps opduiken die zich voordoen als echte apps. Volg ons tips op de website Cybersimpel.be om dergelijke apps te ontmaskeren.

Onze tips om valse apps te spotten

Hoe ga je te werk?

Volg deze drie stappen om een app te zoeken en downloaden op je smartphone of tablet.

1. Ga naar de winkel

Alle apps vind je terug in de “app store”, de onlinewinkel van je toestel. Deze winkel is zelf ook een app, die standaard aanwezig is op je smartphone of tablet (zie hierboven). Om toegang te krijgen tot de winkel, tik je gewoon op de betreffende app in het hoofdscherm.

Je gebruikersnaam voor de app store is dezelfde als voor de andere diensten die je via hetzelfde platform gebruikt, met andere woorden je Apple ID of Google-account. Als je nog geen account hebt, kun je er heel eenvoudig één aanmaken.

Let op dat je daarbij het land waar je verblijft selecteert, want dat bepaalt welke apps je kunt downloaden en welke codes van toepassing zijn (zoals bij prepaidkaarten).

2. Zoek een app

Gewoonlijk kun je apps zoeken in een bepaalde categorie, zoals games, foto … Maar je kunt ze ook zoeken op naam of uitkiezen in de “hitlijsten” van de populairste apps.

Als je interesse hebt in een app, download die dan niet onmiddellijk, maar lees eerst de beschrijving (om bijvoorbeeld te weten of ze in het Nederlands beschikbaar is). Bekijk ook de beoordeling van andere gebruikers. Via de commentaren kun je bijvoorbeeld te weten komen dat de app onvoldoende beveiligd is of de vertrouwelijkheid van je gegevens schendt. Een app die maar één op vijf sterren krijgt, is niet aan te raden: doorgaans wijst dit op een onoverkomelijk probleem.

Kijk goed uit! Ook al doorlopen de apps normaal gezien een strenge toelatingsprocedure vooraleer ze in de app-winkel terechtkomen, dan nog kan een met een virus besmette app door de mazen van het net glippen. 

Het is ook mogelijk dat een kwaadaardige app zich voordoet als een andere app opdat onoplettende gebruikers ze zou downloaden. Neem indien mogelijk dus een kijkje op de website van de ontwikkelaar of ga na welke apps die nog aanbiedt voor meer zekerheid over de betrouwbaarheid.

3. Download een app

Voor betalende apps moet je, afhankelijk van je beveiligingsinstellingen, eerst aanmelden met je wachtwoord of digitale vingerafdruk. Gratis apps kun je meteen downloaden, al is het bij iOS mogelijk om ook hiervoor een beveiligingscode of vingerafdruk in te stellen.

De vereiste om zich aan te melden vóór een aankoop helpt te voorkomen dat anderen iets kunnen betalen met jouw account. Dit geldt trouwens niet alleen voor betalingen in de app-winkel. Ook in een app kun je soms aankopen doen, bijvoorbeeld in een videogame. Let op voor deze zogeheten “in-app” aankopen, want het gebeurt maar al te vaak dat ouders de rekening betalen voor onbewuste of onbezonnen aankopen van hun kinderen.

Eens je de app op je toestel hebt geïnstalleerd, biedt je besturingssysteem in de toekomst automatisch updates aan.

Als je een app verwijdert, kun je die nadien altijd nog opnieuw downloaden, zolang ze beschikbaar is in de app-winkel. Geen paniek dus als je bijvoorbeeld je smartphone moet resetten en het geheugen moet leegmaken: de apps die je hebt gekocht, kun je achteraf weer installeren zonder ze opnieuw te moeten betalen.

Geen kredietkaart vereist

Als je liever geen kredietkaartgegevens meedeelt in de app-winkel, hoeft dat niet noodzakelijk. Zowel bij Apple als bij Google en Microsoft kun je een account aanmaken zonder een betaalmiddel op te geven. Dat is het overwegen waard als je voornamelijk gratis apps denkt te downloaden.

Koop je nu en dan toch betalende apps, dan kun je eventueel gebruikmaken van een prepaidkaart. Deze “cadeaubonnen” zijn onder meer te koop aan de kassa van bepaalde supermarkten. Ze bevatten een unieke code die je in de app-winkel moet invoeren. Het bedrag van je aankoop wordt dan afgetrokken van de prijs die je voor de prepaidkaart hebt betaald. Dat is handig, zolang je het bedrag van de cadeaubon kiest in functie van je behoefte.

Deze aanpak is vooral aan te raden om de aankopen van kinderen binnen de perken te houden. Zo zou je met je kind kunnen afspreken dat het normaal gezien alleen gratis apps mag downloaden en slechts bij speciale gelegenheden een bepaald bedrag mag spenderen.