Persbericht

Alweer geplande veroudering bij Apple – toestellen

14 juli 2021

Test Aankoop vraagt Apple om dringend actie te ondernemen tegen het gebrek aan prestaties van haar toestellen wanneer updates van iOS worden geïnstalleerd. De organisatie is hiermee niet aan haar proefstuk toe : de Belgische consumentenverdediger heeft immers net zoals haar zusterorganisaties in Italië, Spanje en Portugal reeds in 2020 een collectieve rechtsvordering ingediend tegen de Amerikaanse multinational voor gelijkaardige praktijken met de iPhone 6.

Test Aankoop roept Apple op het matje

Op 9 juli stuurden Test Aankoop en zijn zusterorganisaties een brief naar Apple met het verzoek om uitleg te geven over de prestatiegebreken die gebruikers van de iPhone 12, 11, 8-serie en XS ondervonden na  updates van het iOS-besturingssysteem 14.5, 14.5.1 en 14.6. Deze updates zouden de iPhones van de consumenten negatief hebben geïmpacteerd, met als gevolg een lagere functioneringssnelheid en een snellere ontlading van de batterij.

Groepsactie iPhone 6

Het is niet de eerste keer dat Test Aankoop Apple confronteert met zijn geplande verouderingspraktijken.  Na soortgelijke klachten over de iPhone 6 hebben Test-Aankoop en zijn zusterorganisaties immers eind 2020 in België, Spanje, Italië en Portugal class actions aangespannen. Voor deze organisaties lijdt het geen twijfel dat het doel van Apple was om de consument ertoe aan te zetten een nieuwe iPhone of een nieuwe batterij te kopen. Deze groepsacties zijn momenteel aanhangig bij nationale rechtbanken. In België hebben al bijna 5.000 mensen zich hiervoor aangemeld. Afgezien van het feit dat deze praktijken uit ecologisch oogpunt volstrekt onverantwoord en derhalve onaanvaardbaar zijn, veroorzaken zij ook financiële schade voor de consument.

"Wij zijn bereid om met Apple in gesprek te gaan om na te gaan hoe consumenten die door deze praktijk zijn benadeeld het best kunnen worden gecompenseerd", aldus Simon November, woordvoerder van Test Aankoop. “Als een (bevredigend) antwoord uitblijft, kunnen wij echter verdere juridische stappen ondernemen om de rechten van de consument af te dwingen”, voegt hij eraan toe.

Consumenten die in het bezit zijn of waren van een iPhone 6, 6 Plus, 6S en 6S Plus en die op de hoogte willen worden gehouden van de groepsactie tegen Apple en/of die aan de actie willen deelnemen, kunnen zich inschrijven via het onlineformulier op www.test-aankoop.be/apple

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.