Nieuws

Windows 10 Mobile: wat is er nieuw?

09 december 2015
windows 10 mobile

Rond deze periode komen de eerste Microsoft smartphones met Windows 10 Mobile op de Belgische markt. Hieronder vindt u een overzicht van de voornaamste updates. Hoewel de meeste updates effectief een verbetering zijn, kunnen we bij een aantal toch een kritische noot plaatsen.

De eerste toestellen met Windows 10 Mobile zijn Lumia 550, Lumia 950 en Lumia 950 XL. De meeste andere Windows-smartphones krijgen geleidelijk aan de update. Voorwaarde is dat ze op Windows Phone 8.1 draaien en minstens 8 GB geheugen hebben.

1. Verbeterd actiecentrum

Het vernieuwde actiecentrum (dit is het menu waar u toegang tot hebt door uw vinger van bovenaan het scherm naar beneden te vegen) biedt meer snelle instellingen: standaard staan er 4 snelle instellingen die u - in tegenstelling tot bij Windows 8.1 - kunt uitvouwen naar 16. Daarnaast zijn er ook meer mogelijkheden voor notificaties. De berichtenapp ondersteunt bv. interactieve notificaties. Dit wil zeggen dat u vanuit het notificatiecentrum zelf op een bericht kunt antwoorden, zonder dat u naar de berichtenapp zelf moet gaan. Meldingen in het notificatiecentrum kunnen bovendien nu ook afzonderlijk verwijderd worden (in plaats van alle meldingen van een bepaalde app telkens allemaal samen te moeten verwijderen).

2. Smart dialing

Deze handige update houdt in dat u in de telefoonapp automatische suggesties van contactpersonen krijgt wanneer u de naam of het telefoonnummer van de persoon die u wenst te bellen op het telefoonklavier begint in te tikken. In Windows 8.1 was er enkel de mogelijkheid om naar uw adresboek of favoriete contacten te gaan.

3. Nieuwe Edge-browser

Microsoft Edge vervangt Internet Explorer. De nieuwe browser is duidelijk sneller dan de vorige en omvat o.a. updates i.v.m. het downloadbeheer en geschiedenisbeheer. 

4. Duidelijker instellingenmenu

Het menu is duidelijker georganiseerd en heeft ook een nieuwe vormgeving gekregen. De verschillende hoofdstukken zijn bv. aangeduid met iconen i.p.v. enkel tekst.

5. Meer personalisatie

In vergelijking met Windows 8.1 zijn er meer mogelijkheden om uw smartphone volgens uw smaak in te richten. Zo worden de apps op het startscherm nog steeds weergegeven aan de hand van tegels, maar zijn er meer opties voor personalisatie (meer kleuropties, u kunt de tegels groter/kleiner maken of een licht transparant uiterlijk geven waardoor de achtergrond beter te zien is, enz.). Hoewel deze update niet echt nodig is, is het wel “nice-to-have”.

6. Vernieuwd toetsenbord

Het toetsenbord in Windows 10 Mobile kreeg verschillende updates. Zo werd er een "pointer" toegevoegd waarmee u makkelijk de cursor kunt verplaatsen doorheen de tekst die u aan het schrijven bent. Het nieuwe toetsenbord kreeg ook extra emoticons en het switchen tussen verschillende toetsenborden werd vergemakkelijkt (door de spatiebalk naar links of rechts te vegen).

7. Uniforme Windows Store

Eén van de pijnpunten van de Windows Store is het beperkte app-aanbod in vergelijking met de App Store (Apple) of Play Store (Google). Met de lancering van Windows 10 hoopt Microsoft daar verandering in te brengen: sinds Windows 10 bevat de Windows Store immers zogenaamde “universele apps”. Deze apps bieden als voordeel dat ze op alle Windows-toestellen (pc, smartphone, tablet, Xbox One, …) op een vergelijkbare manier werken (de vormgeving en gebruikersinterface worden automatisch aangepast volgens het gebruikte platform). Universele apps zijn dus mogelijk aantrekkelijk voor app-ontwikkelaars omdat zij dan aan de hand van eenzelfde “codebasis” apps kunnen ontwikkelen die op alle platformen draaien. Het valt echter af te wachten of universele apps effectief een oplossing bieden voor Microsofts app-probleem.

8. Continuum

Via Continuum biedt Microsoft de mogelijkheid om uw smartphone of tablet als een desktop te gebruiken: aan de hand van een speciale docking-station kunt u uw smartphone of tablet met een groter scherm verbinden en apps van uw smartphone of tablet uitvergroten naar pc-formaat. Door een toetsenbord en muis te koppelen, kunt u op het grote scherm werken zoals u dat op een desktop doet. Continuum zorgt er bv. ook voor dat de gebruikersinterface automatisch aangepast wordt wanneer u een toetsenbord loskoppelt van een "hybride" tablet (tablet die u ook als laptop kunt gebruiken d.m.v. een apart toetsenbord). Hoewel Continuum veelbelovend klinkt, moet de praktijk nog uitwijzen of de toepassing gestroomlijnd werkt. Bovendien is toch al op te merken dat Continuum voorlopig nog maar met een beperkt aantal apps compatibel is (bv. wel met de Office-apps, maar niet met Skype). De toepassing wordt ook enkel ondersteund door de high-end Lumia-toestellen en voor de extra docking-station moet u bereid zijn om € 99 neer te tellen.