Nieuws

Smartphones: verzekering afgeraden, zelfs voor de duurste modellen

09 oktober 2017

Verzekeringen voor smartphones zijn buitensporig duur in verhouding tot de geringe risico’s die ze dekken. Als puntje bij paaltje komt, ben je niet eens zeker of de schade zal worden vergoed …

Begeeft je smartphone het abnormaal snel? Meld het bij ons meldpunt Te Rap Kapot!

Naar het meldpunt Te Rap Kapot

Prijzige reparaties 

Een voorbeeld om een idee te geven van de bedragen die je moet neertellen als je smartphone uit het hogere gamma buiten de waarborgperiode schade oploopt: moet enkel het scherm van je Apple iPhone 8 worden hersteld, dan kost je dat € 201. Is er nog andere schade te repareren, dan loopt de factuur op tot € 451.

De aankoopprijs van dit type toestel schommelt tegenwoordig rond € 1 000 (een iPhone 8 Plus heb je vanaf € 919, voor een Samsung Galaxy Note 8 betaal je € 999 en voor het nieuwste “kleinood” van de Apple-familie dat eraan komt, iPhone X, zul je € 1 159 moeten bovenhalen). De reparatietarieven houden gelijke tred met die oplopende prijskurve.

Overdreven hoge premies

Astronomische bedragen, die je misschien doen overwegen je juweeltje van spitstechnologie te laten verzekeren. Doe je er goed aan in te tekenen op de polis die men in de winkel bij de toestellen aanbiedt? Het oordeel van onze verzekeringsexperten is duidelijk: neen, het sop is de kool niet waard, en wel om twee redenen. Ten eerste staat de premie van meer dan 100 euro (tot € 229 per jaar voor de iPhone X!) niet in verhouding tot de aankoopprijs van het toestel. Het is alsof je een wagen van € 20 000 zou verzekeren voor € 4 000 per jaar. Ten tweede is de kwaliteit van de geboden dekking ondermaats en zijn er tal van uitsluitingsclausules ingebouwd. In de praktijk komt het erop neer dat je bij een (zwaar) schadegeval niet eens zeker bent dat de verzekeraar zal tussenkomen.

Wat kun je dan het best doen? Goed zorg dragen voor je kostbare smartphone kost je alvast niets. En voor een tiental euro heb je al een hoesje, cover of stevige houder waarin je telefoon veilig beschermd zit.