Nieuws

Smartphones: nieuw en al meteen verouderd

18 december 2015
verouderd besturingssysteem

Heel wat fabrikanten van smartphones bieden geen updates of nieuwe versies van het besturingssysteem waarmee ze werken. Voor de consument betekent dit gebruiksongemak. Wij eisen dat de fabrikanten betere ondersteuning bieden.

Als het besturingssysteem van uw gsm niet meer up-to-date is, merkt u daar niet per se iets van. U kunt blijven bellen, mailen enz. Maar nieuwe functies werken bijvoorbeeld niet, sommige apps kunt u niet gebruiken en vooral: hij is niet meer beschermd tegen de nieuwste beveiligingslekken. Dit vormt vooral een probleem bij gsm’s die met het besturingssysteem Android werken; bij telefoons die op iOS of Windows Phone draaien, rijzen minder problemen.

Android

Smartphones met het Android-systeem (een product van Google) zijn gewoonlijk hooguit 18 maanden te updaten, wat veel te kort is in vergelijking met de gemiddelde gebruiksduur van een smartphone (vier jaar). Sommige modellen zijn weliswaar te oud om te updaten, maar bij de andere gaat het louter om slechte wil van de fabrikanten. Die zijn niet altijd bereid tot extra investeringen om de updates van Google aan te passen aan hun oudere modellen. Vaak willen ze vooral hun nieuwste en duurste smartphones aan de man brengen, zonder zich te bekommeren om verdere ondersteuning voor hun gebruikers.

iOS

Apple ontwikkelt zijn besturingssysteem (iOS) zelf en doet er alles aan om de laatste versie beschikbaar te maken voor alle iPhones. We stellen echter vast dat het gebruiksgemak van de iPhones er op achteruitgaat wanneer de gebruiker een iOS-update wil installeren. Apple spoort de gebruikers geregeld aan om het besturingssysteem te updaten, maar zodra dat is gebeurd kunnen ze niet meer terug naar het oude.

Windows Phone

Microsoft had beloofd dat alle Lumia-smartphones met het besturingssysteem Windows Phone 8 zouden kunnen upgraden naar het nieuwe systeem. Maar onlangs kondigde de fabrikant aan dat bepaalde modellen toch uit de boot zouden vallen. In 2012 bleven gebruikers van Windows Phone 7 ook al in de kou staan bij de overgang naar Windows Phone 8.

Ondersteuning gevraagd

Wij vinden dat de fabrikanten voor elk toestel updates beschikbaar moeten stellen gedurende minstens vier jaar. Daarnaast mag de installatie van een nieuwe versie van het besturingssysteem geen negatieve gevolgen hebben voor de gebruiker. Blijkt dat toch het geval, dan moeten ze naar de vorige versie kunnen terugkeren. Tot slot willen we dat de fabrikanten voor elk toestel van meet af aan aangeeft hoelang ze de updates van het besturingssysteem mogen verwachten.

Zoekt u een nieuwe smartphone? Bekijk al onze testresultaten in onze koopwijzer. Tot 24 december staat hij volledig open voor iedereen. Door te kiezen voor een van onze Beste Kopen kunt u al snel € 95 besparen.