Nieuws

Vermijd Facebooks beveiligingsapp Protect

14 februari 2018
Protect Facebook

Met de app “Onavo Protect - VPN Security” belooft Facebook extra bescherming van je persoonlijke gegevens, maar het tegendeel is waar, waarschuwen onze Nederlandse collega’s van de Consumentenbond.

De app Onavo Protect werd reeds in 2013 door Facebook overgenomen, maar pas sinds kort wordt ze ook actief vanuit de Facebook-app voor iOS gepromoot. Klik je in het instellingenmenu op “Protect”, dan word je omgeleid naar de downloadpagina van de app.

 

Protect  protect 2

Achter het onderdeel “Protect” zit een app die je beter niet downloadt.

 

Onavo Protect is een VPN-dienst die je internetverkeer versleutelt en je op die manier zou moeten beschermen tegen pottenkijkers. In werkelijkheid gebruikt Facebook echter zelf de app om een heleboel persoonlijke informatie over zijn gebruikers te verzamelen, waaronder hun naam, telefoonnummer, locatie en bezochte websites. De app biedt dus allesbehalve extra privacy en veiligheid, maar lijkt eerder een vorm van verdoken bedrijfsmatige spyware.

Zoeken naar privacyverklaring

De Consumentenbond hekelt vooral de manier waarop Facebook de app aan de man brengt: Facebook eigent zich het recht toe persoonlijke gegevens te analyseren én door te spelen aan andere partijen, maar dat is alleen te lezen in de volledige privacyverklaring die is weggestopt achter een link. In de verkorte versie van de verklaring die gebruikers bij de installatie zien, worden gebruikers niet op de hoogte gesteld, en dat is op zijn zachtst misleidend.

Alternatieve VPN-dienst

Een andere VPN gebruiken om je privacy te beschermen kan desondanks een goed idee zijn. In het volgende Test Connect-nummer (mei/juni 2018) publiceren we een test van VPN-diensten. Daarbij nemen we een reeks gratis en betalende diensten onder de loep.