Nieuws

Sony Xperia 5 II: Beste van de Test voor een scherpe prijs

25 maart 2021

De nieuwe Xperia 5 II is een compact en krachtig toestel dat Sony weer laat meespelen op de smartphonemarkt. De smartphone doorstond onze tests met glans en wordt de nieuwe Beste van de Test. In vergelijking met andere telefoons uit het topgamma blijft hij vrij betaalbaar (vaak te vinden voor € 699). Bovendien heeft deze smartphone een audio-aansluiting en een microSD-poort, wat steeds zeldzamer wordt.

Het Japanse Sony zag zijn marktaandeel de laatste tijd krimpen omdat het moeilijk kon concurreren met de grote spelers in de VS, Zuid-Korea en China.

Om hierop een antwoord te bieden bundelde Sony sinds een paar jaar de krachten van zijn smartphone-, foto- en tv-afdeling. Het resultaat vandaag: de Sony Xperia 5 II. Naar onze mening een geslaagde gok. Met een prijs van € 699, wat een stuk lager is dan de meeste andere high-end smartphones, wordt deze telefoon zelfs onze nieuwe Best van de Test.

Compact en krachtig

De Sony Xperia 5 II is de tweede editie van een bijzonder compact model. Het 6,1-inch-scherm heeft een 21:9-formaat, waardoor het langgerekt en dun is. Door deze beperkte afmetingen is hij gemakkelijk met één hand te bedienen, wat steeds zeldzamer wordt. Het toestel is zeer goed afgewerkt en weegt relatief licht (163 g) zodat je een goede grip hebt.

Het afspelen van video's gaat zeer vlot dankzij de 120 Hz schermverversingssnelheid. De Snapdragon 865-processor ondersteunt 5G en wifi 6. Met 8 GB RAM kan hij zich qua prestaties meten met de besten.

Nuttige aansluitingen

Volgens de fabrikant heeft deze smartphone een intern geheugen van 128 GB. Maar zoals vaak is dat in de praktijk iets minder, namelijk 102 GB. Dit is nog steeds behoorlijk veel. Bovendien beschikt de Sony Xperia 5 II over een micro-SD-poort waarmee je het geheugen gemakkelijk kunt uitbreiden.

Daarnaast heeft de smartphone een 3,5mm mini-jack poort voor het aansluiten van een hoofdtelefoon, en een USB-C-poort om het toestel op te laden (met de meegeleverde 18W-lader). Een pluspunt volgens ons, want concurrerende merken hebben de neiging om hun toestellen steeds minder van deze handige poorten te voorzien.

Uitstekend voor fotografie

Met drie fotosensoren achteraan (12-megapixel groothoek, 12-megapixel ultragroothoek en 3x optische zoom) levert deze smartphone uitstekende en gedetailleerde foto's, en nauwkeurige kleuren. In dit opzicht moet de Sony Xperia 5 II niet onderdoen voor de beste toestellen.

In tegenstelling tot zijn concurrenten biedt Sony twee zeer complete apps (Photo Pro en Cinema Pro), bedoeld voor liefhebbers die de kleinste parameter naar eigen wens kunnen aanpassen. De camera kan ook in de automatische stand worden gebruikt. Portretten gemaakt door de Sony Xperia 5 II zijn erg mooi, maar voor selfies is de camera aan de voorzijde verre van te vergelijken met de beste toestellen.

Stevig toestel met zeer goede batterij-autonomie

Bij de compactere smartphones vrezen we vaak dat hun batterij niet lang zal meegaan, omdat er onvermijdelijk minder ruimte is voor een grote batterij. Dit is niet het geval voor de Sony Xperia 5 II, die zeer goed scoort in onze test (40,5 uur autonomie in ons scenario).

Dit nieuwe model gaat tot 4000 mAh, wat een grote sprong voorwaarts is ten opzichte van zijn voorganger (3140 mAh). De bijgeleverde lader heeft een vermogen van 18 W, wat niet veel is, maar de batterij is in ongeveer anderhalf uur volledig opgeladen.

Onze duurzaamheidstest doorstond de Sony Xperia 5 II zonder al te veel kleurscheuren; het toestel hield er slechts een paar krasjes op de behuizing aan over. De smartphone is ook waterdicht dankzij de IP68-certificering.

Topklasse voor een lagere prijs

Kortom, de Sony Xperia 5 II is een uitstekende smartphone die zeer goede resultaten behaalt en geen grote gebreken heeft. Het toestel kan concurreren met high-end modellen van Samsung en Apple. En in tegenstelling tot veel andere smartphones in zijn segment krijgt hij nog steeds een oplader meegeleverd, en beschikt hij over een jack-poort en uitbreidbaar geheugen.

Ook de prijs is een voordeel: € 699 (in de meeste verkooppunten, want de lanceringsprijs was € 899) is veel lager dan toestellen met vergelijkbare prestaties, die vaak rond de € 1000 of meer kosten.

Wat ons betreft, verdient deze smartphone dus zeker het label Beste van de Test.

Bekijk alle testresultaten en vergelijk smartphones

Je kunt de volledige testresultaten van de Sony Xperia 5 II al raadplegen in onze koopwijzer smartphones, net zoals alle andere toestellen die we hebben getest.

APPLE IPHONE 13 PRO 128GB
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 1.149,00
APPLE IPHONE 13 PRO MAX 128GB
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 1.249,00
APPLE IPHONE 12 PRO MAX 128GB
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 999,00
User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

3 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/04/2021

Het zou interessant zijn om bij smartphones ook te vermelden hoelang de fabrikant OS en security updates garandeert. Veel toestellen krijgen al na 2 jaar geen updates meer, waardoor ze snel verouderd en minder veilig raken. Positieve voorbeelden zijn o.a. toestellen gebaseerd op Android One (bv. Nokia).

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/03/2021

Het is schandalig hoe de plannig van de vaccinatie gebeurt.+80ers moeten nog wachten naar hun uitnodiging, terwijl een ex eerste minister 68 jaar al is gevacineerd.
Bechamend en laakbaar

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/03/2021
, Gereageerd:

Beste Georges, bedankt om je mening met ons te delen. Het is inderdaad voor velen onder ons nog afwachten tot de uitnodiging tot vaccinatie in de bus valt. Intussen kan je je best aan de veiligheidsmaatregelen houden om het risico tot besmetting te beperken :

  • Respecteer nauwgezet alle maatregelen van de overheid of wees nog strikter dan aanbevolen. Door allemaal onze verantwoordelijkheid te nemen, kunnen we mensenlevens redden;
  • Vermijd elk niet-essentieel sociaal contact: bewaar zo veel mogelijk 1,5 meter afstand met iedereen die geen huisgenoot is. Het is de eenvoudigste maar ook de belangrijkste manier om jezelf en anderen te beschermen. Spreek je toch af met anderen, doe dat dan zoveel mogelijk buiten of op goed verluchte plaatsen.
  • Hanteer een goede handhygiëne (oa. handen regelmatig wassen met water en zeep);
  • Moet je zelf niezen of hoesten, bedek dan je mond en neus met een wegwerpzakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak;
  • Heb je geen zakdoekje bij de hand, hoest of nies dan in de binnenkant van je elleboog;
  • Probeer erop te letten je gezicht zo weinig mogelijk aan te raken met je handen;
  • Blijf thuis als je ziek bent en neem eventueel paracetamol tegen koorts en pijn;
  • Draag een mondmasker waar het verplicht is en waar je geen 1,5 meter afstand kan houden.
  • Wegwerphandschoenen zijn niet nuttig als je ze niet correct gebruikt en geven zelfs een vals gevoel van veiligheid.

 Hopelijk word je spoedig uitgenodigd voor je prik, alvast goeie moed ! ^An 

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies