Nieuws

Sony Xperia 5 II: Beste van de Test voor een scherpe prijs

25 maart 2021

De nieuwe Xperia 5 II is een compact en krachtig toestel dat Sony weer laat meespelen op de smartphonemarkt. De smartphone doorstond onze tests met glans en wordt de nieuwe Beste van de Test. In vergelijking met andere telefoons uit het topgamma blijft hij vrij betaalbaar (vaak te vinden voor € 699). Bovendien heeft deze smartphone een audio-aansluiting en een microSD-poort, wat steeds zeldzamer wordt.

Het Japanse Sony zag zijn marktaandeel de laatste tijd krimpen omdat het moeilijk kon concurreren met de grote spelers in de VS, Zuid-Korea en China.

Om hierop een antwoord te bieden bundelde Sony sinds een paar jaar de krachten van zijn smartphone-, foto- en tv-afdeling. Het resultaat vandaag: de Sony Xperia 5 II. Naar onze mening een geslaagde gok. Met een prijs van € 699, wat een stuk lager is dan de meeste andere high-end smartphones, wordt deze telefoon zelfs onze nieuwe Best van de Test.

Compact en krachtig

De Sony Xperia 5 II is de tweede editie van een bijzonder compact model. Het 6,1-inch-scherm heeft een 21:9-formaat, waardoor het langgerekt en dun is. Door deze beperkte afmetingen is hij gemakkelijk met één hand te bedienen, wat steeds zeldzamer wordt. Het toestel is zeer goed afgewerkt en weegt relatief licht (163 g) zodat je een goede grip hebt.

Het afspelen van video's gaat zeer vlot dankzij de 120 Hz schermverversingssnelheid. De Snapdragon 865-processor ondersteunt 5G en wifi 6. Met 8 GB RAM kan hij zich qua prestaties meten met de besten.

Nuttige aansluitingen

Volgens de fabrikant heeft deze smartphone een intern geheugen van 128 GB. Maar zoals vaak is dat in de praktijk iets minder, namelijk 102 GB. Dit is nog steeds behoorlijk veel. Bovendien beschikt de Sony Xperia 5 II over een micro-SD-poort waarmee je het geheugen gemakkelijk kunt uitbreiden.

Daarnaast heeft de smartphone een 3,5mm mini-jack poort voor het aansluiten van een hoofdtelefoon, en een USB-C-poort om het toestel op te laden (met de meegeleverde 18W-lader). Een pluspunt volgens ons, want concurrerende merken hebben de neiging om hun toestellen steeds minder van deze handige poorten te voorzien.

Uitstekend voor fotografie

Met drie fotosensoren achteraan (12-megapixel groothoek, 12-megapixel ultragroothoek en 3x optische zoom) levert deze smartphone uitstekende en gedetailleerde foto's, en nauwkeurige kleuren. In dit opzicht moet de Sony Xperia 5 II niet onderdoen voor de beste toestellen.

In tegenstelling tot zijn concurrenten biedt Sony twee zeer complete apps (Photo Pro en Cinema Pro), bedoeld voor liefhebbers die de kleinste parameter naar eigen wens kunnen aanpassen. De camera kan ook in de automatische stand worden gebruikt. Portretten gemaakt door de Sony Xperia 5 II zijn erg mooi, maar voor selfies is de camera aan de voorzijde verre van te vergelijken met de beste toestellen.

Stevig toestel met zeer goede batterij-autonomie

Bij de compactere smartphones vrezen we vaak dat hun batterij niet lang zal meegaan, omdat er onvermijdelijk minder ruimte is voor een grote batterij. Dit is niet het geval voor de Sony Xperia 5 II, die zeer goed scoort in onze test (40,5 uur autonomie in ons scenario).

Dit nieuwe model gaat tot 4000 mAh, wat een grote sprong voorwaarts is ten opzichte van zijn voorganger (3140 mAh). De bijgeleverde lader heeft een vermogen van 18 W, wat niet veel is, maar de batterij is in ongeveer anderhalf uur volledig opgeladen.

Onze duurzaamheidstest doorstond de Sony Xperia 5 II zonder al te veel kleurscheuren; het toestel hield er slechts een paar krasjes op de behuizing aan over. De smartphone is ook waterdicht dankzij de IP68-certificering.

Topklasse voor een lagere prijs

Kortom, de Sony Xperia 5 II is een uitstekende smartphone die zeer goede resultaten behaalt en geen grote gebreken heeft. Het toestel kan concurreren met high-end modellen van Samsung en Apple. En in tegenstelling tot veel andere smartphones in zijn segment krijgt hij nog steeds een oplader meegeleverd, en beschikt hij over een jack-poort en uitbreidbaar geheugen.

Ook de prijs is een voordeel: € 699 (in de meeste verkooppunten, want de lanceringsprijs was € 899) is veel lager dan toestellen met vergelijkbare prestaties, die vaak rond de € 1000 of meer kosten.

Wat ons betreft, verdient deze smartphone dus zeker het label Beste van de Test.

Bekijk alle testresultaten en vergelijk smartphones

Je kunt de volledige testresultaten van de Sony Xperia 5 II al raadplegen in onze koopwijzer smartphones, net zoals alle andere toestellen die we hebben getest.

68 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
vanaf  192,59
66 Goede
kwaliteit
vanaf  279,00
67 Goede
kwaliteit
vanaf  329,00