Nieuws

Toegang tot uw sms'en? Nee, bedankt!

05 november 2016
SMS messenger facebook viber

05 november 2016
Steeds meer apps voor Android, waaronder Google Messenger, Viber en sinds een tijdje ook Facebook Messenger, vragen tegenwoordig toegang tot uw sms-berichten. Maar is dat wel nodig? En hoe kunt u de klok terugdraaien als u al toestemming hebt gegeven?

Misschien hebt u het al ondervonden bij Viber of Facebook Messenger: deze apps, oorspronkelijk bedoeld voor oproepen of berichten via hun eigen platform, dringen er tegenwoordig bij Android-gebruikers op aan om via hen sms’en te versturen en te ontvangen.

Op het eerste gezicht kan dat handig lijken: al uw berichten, ook uw sms’en, worden beheerd door dezelfde software, dus één enkele app, die er vaak ook nog aanlokkelijk uitziet. Vraag u echter af of dit wel nodig is. Want als u de app toegang geeft tot uw sms’en, gooit u alweer onnodig een groot stuk persoonlijke informatie te grabbel. Hoeveel vertrouwen u Google of Facebook ook schenkt bij het gebruik van hun programma’s en wat ze ook beloven omtrent de vertrouwelijkheid, ze hebben geen zaken met de inhoud van uw sms’en.
In feite zijn sms’en nog de enige vorm van geschreven offline-communicatie op uw smartphone: ze worden enkel overgedragen via een gsm-netwerk en niet via het internet. Waarom zou u ze dan op het internet gooien via een app?

Weigeren bij Facebook Messenger

Ook Facebook Messenger probeert al enige tijd hardnekkig toegang te krijgen tot de sms-berichten van Android-gebruikers. Bij het openen van de app verschijnt de boodschap "Uw sms’en lezen in Messenger". Door op "OK" te tikken, stemt u daar meteen mee in. Let dus op en tik op "Later".

Hebt u toch al toestemming gegeven door op "OK" te tikken, dan kunt u dit alsnog veranderen in de Instellingen. Tik op het icoontje van een blauw gezicht in een witte cirkel rechts boven aan het scherm en schakel bij Sms alle opties uit.

 

      

 

 


Afdrukken Versturen via e-mail