Nieuws

Smartwatches voor kinderen: uit de rekken, en snel!

18 oktober 2017
smartwatch kind

Smartwatches voor kinderen lijken op het eerste gezicht de ideale hulpmiddelen voor bezorgde ouders om hun oogappel vanop afstand te volgen. Maar zo’n toestel kan eenvoudig worden gehackt en overgenomen door iemand anders en gooit de privacy van je kind te grabbel.

We zien ze steeds meer opduiken: smartwatches voor kinderen. Ze hebben, net zoals de smartwatches voor volwassenen, een mobiele telefoon ingebouwd, en via de gps-tracker en de app op hun smartphone kunnen ouders steeds met hun zoon of dochter in contact blijven, hun bewegingen volgen en op elk moment hun locatie bepalen. Sommigen hebben zelfs een S.O.S.-knop die de kinderen kunnen indrukken wanneer ze in de problemen zitten.

Gemakkelijk over te nemen

Van een dergelijk product zou je veronderstellen dat het goed beschermd is en afgeschermd van invloeden van buitenaf. Maar een test door de Noorse consumentenorganisatie Forbrukerradet heeft uitgewezen dat dit allerminst het geval is. Integendeel: de controle over de smartwatch kan zelfs vrij eenvoudig worden overgenomen, waardoor een vreemde jouw kind kan beginnen volgen en ermee communiceren.

En dat is niet alles: het toestel kan van buitenaf zelfs zo worden gemanipuleerd dat je de locatie van het kind kan gaan aanpassen. Je zal als ouder maar rustig aan het werk zijn, veronderstellend dat je kind op school of op de jeugdbeweging is, terwijl het misschien op een heel andere locatie is.

S.O.S.-knop geeft vals veiligheidsgevoel

Ook de S.O.S.-knop zou de ouders een gevoel van veiligheid moeten geven. Met deze knop kunnen kinderen hen alarmeren, of hij geeft een signaal wanneer het kind zich buiten een bepaald gebied begeeft. Maar in de praktijk blijkt deze knop het vaak al snel te laten afweten, en blijkt het veiligheidsgevoel dus volkomen vals.

En bovendien slaat de smartwatch heel wat persoonlijke informatie op over jouw kind. Slechts bij een van de geteste producten werd gemeld dat deze informatie zou worden gebruikt voor marketingdoeleinden, bij de andere tasten we in het duister over wat ermee gebeurt.

Eveneens in ons land te verkrijgen

Sommige van de smartwatches die Forbrukerradet heeft getest zijn ook in België te verkrijgen. Het gaat enerzijds om het product Gator 2 en anderzijds om modellen op basis van de app SeTracker (beschikbaar voor iOS en Android) beschikbaar onder namen zoals T2C-2 en Wonlex.

Ze worden online verkocht via gespecialiseerde sites zoals Track2connect.be (een model op basis van de SeTracker-app) of FollowFast.be (het Gator 2-model). Op Groupon loopt momenteel ook een aanbod voor een kinderhorloge op basis van de SeTracker-app. Daarnaast vind je in de grotere online electronicawinkels zoals Coolblue, Bol.com, MediaMarkt ook een aanbod aan smartwatches met gps-tracker voor kinderen, maar deze vielen buiten het bereik van het Noorse onderzoek.

Het mag duidelijk zijn: deze toestellen geven een vals veiligheidsgevoel en doen dus meer kwaad dan goed. Ze horen dan ook niet thuis in de (web)winkels en al helemaal niet aan de pols van de kinderen.

Wij hebben daarom de resultaten van dit onderzoek overgemaakt aan de FOD Economie en aan de Privacycommissie en vragen hen onmiddellijk op te treden. We vragen bovendien aan de bevoegde instanties om de hele sector onder de loep te nemen.

Server Error