Nieuws

"Smartphones rampzalig voor milieu"

04 maart 2017
greenpeace smartphone

Ruim tien jaar geleden kwam de eerste smartphone op de markt. Sindsdien zijn er 7 miljard toestellen geproduceerd om de wereldwijde behoefte in te lossen. Dat eist een hoge tol van het milieu. In haar rapport noemt Greenpeace de gevolgen op lange termijn verwoestend en onhoudbaar.

Een trieste balans

"Het komende decennium mogen we niet op dezelfde manier verdergaan", zegt Greenpeace in het rapport. De milieuorganisatie wijst de smartphone-industrie met de vinger, omdat die de consument voortdurend aanspoort om een nieuw model te kopen. Zo schaft de gemiddelde Amerikaan zich om de twee jaar een nieuwe smartphone aan.

De "slimme telefoon" is echter gemaakt uit zeldzame en niet-recycleerbare grondstoffen, die soms afkomstig zijn uit conflictgebieden. Bovendien vergt de productie veel stroom: "sinds 2007 werd er ongeveer 968 terrawattuur verbruikt om smartphones te maken", stelt Greenpeace. Dat is genoeg om België elf jaar lang van stroom te voorzien.

Ondanks de hoge energie-investering is het productieproces lang niet altijd doeltreffend. Zo noemt Greenpeace de terugroepactie van de Samsungs Galaxy Note 7 vanwege fabricagefouten "typisch voor een verspillend en niet-duurzaam systeem".

Tijd voor verandering

"De bal ligt in het kamp van de fabrikanten", zegt Juliette Boulet, woordvoerster van Greenpeace in België. De organisatie roept de consument ook op om zijn toestel zo lang mogelijk proberen te gebruiken: "de laatste jaren zien we dat de consument meer bekommerd is om de milieu-impact van gsm’s".

De "Fair Phone", een toestel dat gemakkelijker te herstellen is dan andere smartphones, is alvast een uniek initiatief. Die is namelijk gemaakt volgens een circulair productiemodel. Het is het enige toestel dat voldoet aan de criteria die Greenpeace hanteert voor de duurzaamheid.

"Smartphonefabrikanten moeten vanaf de ontwerpfase aan de vervanging van de onderdelen en de recuperatie van de materialen denken", legt Boulet uit. "De circulaire economie is een interessant businessmodel. Vandaag wordt slechts 16 % van de onderdelen van een smartphone gerecupereerd. De komende jaren zou de wetgeving echter bepaalde onderdelen of productieprocessen kunnen verbieden. En de grondstoffen kunnen mettertijd ook uitgeput raken. Inzameling en recyclage zijn dus de toekomst: daar zorgen Umicore en Recupel in ons land voor."

Wat brengt de toekomst?

Kunnen die vooruitzichten fabrikanten er in de nabije toekomst toe aanzetten om de lat hoger te leggen? Volgens de vereniging van gsm-operatoren GSMA zullen tegen eind dit jaar meer dan 5 miljard mensen op aarde een mobiele telefoon hebben. Ongeveer 55 % daarvan zal een toestel met mobiele internetverbinding bezitten, met andere woorden een smartphone. Tegen 2020 zal dat aandeel stijgen tot 75 %.

Kies dus in ieder geval een goede smartphone en gebruik die zo lang mogelijk. Onze onlinekoopwijzer helpt u bij uw keuze. Hoe u de batterijduur van uw toestel kunt verlengen, leest u dan weer in ons artikel Lap, de batterij van mijn iPhone is plat (Test Connect 8 van januari/februari 2017).

Naar de koopwijzer smartphones