Nieuws

Updatebeleid smartphones moet beter

11 maart 2018
Android update

Smartphonefabrikanten moeten hun updatebeleid op alle vlakken verbeteren. Dat stelt de Amerikaanse federale handelscommissie FTC na haar onderzoek naar de manier waarop Apple, Blackberry, Google, HTC, LG, Microsoft, Motorola en Samsung hun toestellen updaten.

Als je een smartphone koopt, weet je vandaag niet hoelang die nog beveiligingsupdates zal ontvangen. Sommige toestellen krijgen er zelfs nooit. Hoe duurder het toestel, hoe groter de kans dat er nog een hele tijd updates zullen volgen. Maar ook als je er geen fortuin aan wilt besteden, moet je weten of je kunt rekenen op een veilig gebruik tijdens de hele levensduur van je toestel.

Het belang van updates

We maken meer en meer gebruik van onze smartphone, ook voor toepassingen die vertrouwelijke informatie behandelen: e-mail, sociale netwerken, bankverrichtingen … Smartphones vormen dus de toegangspoort tot een heleboel persoonlijke gegevens.

Daarom zijn ze ook een potentieel doelwit voor hackers, die naarstig zoeken naar achterpoortjes om toegang te krijgen tot het toestel. Geregeld worden er immers beveiligingslekken ontdekt. Om die te dichten en de risico’s bij misbruik te beperken, zijn beveiligingsupdates nodig.

Waarom zoveel verschillen?

Door het zeer diverse aanbod aan Android-smartphones is het heel moeilijk en tijdrovend om alle modellen te ondersteunen. De fabrikanten moeten het besturingssysteem - dat niet door hen maar door Google is ontwikkeld – immers aanpassen aan hun eigen modellen. Vaak voegen ze zelf ook nog nieuwe functies toe.

Als er een beveiligingslek in een Android-versie wordt ontdekt, is het dus veel complexer om voor elk Android-toestel een beveiligingsupdate op maat te ontwikkelen, dan één en dezelfde voor alle modellen. Bij iPhones is dat gewoonlijk geen probleem. Doordat Apple zowel de hardware als de software produceert, is het eenvoudiger om updates te ontwikkelen voor alle modellen. De toestellen van Apple worden dan ook meerdere jaren ondersteund.

Minimaal 4 jaar

Sinds 2016 roepen onze collega’s van de Nederlandse Consumentenbond gebruikers op om een petitie te ondertekenen om fabrikanten te verplichten hun toestellen 4 jaar lang van updates te voorzien. Test Aankoop is het eens met die termijn. Bovendien eisen wij dat die updates de prestaties van de smartphone niet doen afnemen. Is dat wel het geval, dan zou de gebruiker moeten kunnen terugkeren naar de vorige versie. Tot slot vragen we dat de fabrikanten reeds bij aankoop van het toestel aangeven hoelang het updates zal ontvangen.

Is jouw smartphone te snel onbruikbaar geworden? Laat het ons weten op ons online meldpunt Te rap kapot.

Naar ons meldpunt te rap kapot