Nieuws

Smartphone OnePlus One: verkoop buiten de regels om

01 december 2014
oneplus

De OnePlus One is een smartphone die u uitsluitend online kunt kopen, en dan nog bijna alleen wanneer u een uitnodiging ontvangt van een andere koper. Het is een degelijk toestel voor zijn prijs, maar kijk uit: de algemene voorwaarden stroken geenszins met de Belgische wetgeving.

Benieuwd hoe deze smartphone presteert ten opzichte van meer dan 160 andere modellen die we getest hebben?

Met de OnePlus One profileerde de fabrikant OnePlus zich dit jaar als een waardige concurrent op de smartphonemarkt. Hun toestel werd naar eigen zeggen ontwikkeld met de beste onderdelen die op de markt verkrijgbaar zijn en dat tegen een schappelijke prijs. Op dit moment biedt het bedrijf maar één soort smartphone aan.

Smartphone met degelijke prestaties

Technisch gezien gaat het om een kwalitatief model. Het toestel heeft een 5,5” touchscreen en een resolutie van 1080 x 1920 pixels. Het scherm is tamelijk helder en goed leesbaar. Qua besturingssysteem werd gekozen voor Android 4.4. Hoewel de OnePlus One over een 13 MP-camera beschikt, is de weergave van de kleuren bij foto's die buiten werden genomen, niet altijd optimaal. Het toestel leent zich goed voor surfen op het net, al is de batterijduur in dat geval eerder gemiddeld.

Smartphone voor select publiek

Wie een OnePlus One wil kopen, kan echter niet zomaar een exemplaar bestellen via de webshop of even passeren in een winkel. Om deze smartphone te "mogen kopen", moet u normaal gesproken een uitnodiging ontvangen van een andere koper of via een wedstrijd of evenement van het bedrijf zelf. Kortom hij is  weggelegd voor een select publiek. Er zijn manieren om een OnePlus One te bemachtigen zonder zo’n uitnodiging, namelijk via een occasionele tijdelijke verkoop zolang de voorraad strekt of een voorverkoop die dan aangekondigd worden op de website. Des te meer exemplaren er dan worden besteld, des te langer de wachttijd uiteraard.

Povere service, incorrecte voorwaarden

Bovendien zijn zowel de Nederlandstalige als Franstalige versie van de website van OnePlus nog deels in het Engels. Erger is echter dat de algemene voorwaarden van de OnePlus One geenszins stroken met die van de Belgische wetgeving. OnePlus lijkt de wettelijke bedenktijd, garantie, leveringstermijn en -kosten, … naast zich neer te leggen. Ontoelaatbaar!

Hoewel het dus om een degelijk toestel gaat, leest u de kleine lettertjes maar beter grondig door.