Nieuws

Scherm stuk? Zo gefikst!

01 juni 2016
Herstelling van een gebroken scherm smartphone

Smartphone laten vallen en scherm aan gruzelementen? Met prijzen vanaf zo'n € 100 blijkt een herstelling toch de moeite voor duurdere telefoons.

Een kapot scherm is het meest voorkomende defect bij smartphones, maar wordt niet gedekt door de garantie. Met twintig smartphones met verbrijzelde schermen bezochten we twintig reparatieshops in vijf grote steden. Een herstelling bleek steeds goedkoper dan de aankoop van een nieuw toestel. De prijzen en de wachttijden hingen af van het specifieke model.

Vervangstukken bepalen de kwaliteit

Hoewel alle twintig smartphones na reparatie terug naar behoren werkten, zagen we een groot verschil tussen de herstelde iPhones (5s) en de herstelde Samsungs (Galaxy S5 neo). Terwijl de schermkwaliteit van de Samsungs altijd goed tot zeer goed scoorde, zat er tussen de iPhones heel wat variatie. Met name de schermhelderheid, de zwarttinten en het weergegeven contrast voldeden niet altijd aan de verwachtingen.

De oorzaak? De originele onderdelen van de iPhone blijven immers exclusief voor Apple Stores. De herstellers moeten het doen met alternatieve stukken die wel prima functioneren, maar niet dezelfde schermkwaliteit kunnen garanderen. De resultaten van de Samsung-toestellen, met originele wisselstukken, waren daarentegen veel consistenter.

Wachttijden tot twee weken voor "zeldzame" toestellen

De zoektocht naar de juiste onderdelen verklaart ook de lange wachttijden voor de Samsungs. Bij één hersteller liep de zoektocht naar wisselstukken op tot 13 dagen. Geen probleem voor de populairdere modellen, waarvan de herstellers de onderdelen wel altijd in stock hebben.

De iPhones werden daarentegen meestal wel onmiddellijk hersteld. Voor een nieuw iPhone-scherm betaalden we minstens € 75 en maximaal € 135. Een aanzienlijk verschil. Voor de Samsung betaalden we gemiddeld € 163, een pak meer door de originele onderdelen.

Waar moet u op letten?

Wanneer u ervoor kiest om een gebroken scherm te laten repareren, controleert u na de herstelling best de volgende zaken:

  • de gevoeligheid en de reactiesnelheid van het touchscreen
  • hoe het scherm reageert bij het veranderen van de helderheid
  • de reactie op het automatisch kantelen van het scherm

Als u een probleem opmerkt, ga dan zo snel mogelijk terug naar de hersteller.

En voor wie het nóg goedkoper mag, zijn er doe-het-zelf reparatiekits te koop op het internet. Dat scheelt een pak op de rekening, op voorwaarde dat u er het geduld en de technische kunde voor hebt.