Nieuws

Plooien en barsten van de Samsung Z Flip

08 april 2020

De Samsung Z Flip is de eerste plooibare smartphone die op de Belgische markt verschijnt. Wij hebben hem uitgebreid getest en zijn prestaties zijn duidelijjk minder goed dan die van andere smartphones uit het topgamma. Maar je betaalt er evenveel voor. Omdat ie plooit. Maar helaas ook barst.

De plooibare smartphone is het nieuwe item waarvan we worden verondersteld om ervoor met z’n allen gillend naar de winkel te rennen. Vorig jaar bracht Samsung al de Fold op de markt, maar die was niet verkrijgbaar in Belgische winkels. De Z Flip is de tweede plooibare smartphone van Samsung en deze ligt wel bij ons in de rekken. Waarom die evolutie naar plooibare modellen?

De tijd is rijp om te plooien

Ten eerste zien we al veel langer dat het gemiddelde smartphonescherm stelselmatig groter wordt, dus op een gegeven moment moet je dan als producent iets gaan verzinnen waardoor je smartphone toch nog enigszins in je broekzak past. Ten tweede zien we de laatste jaren weinig revolutionairs gebeuren op de smartphonemarkt, maar de prijzen blijven wel stijgen.

Er is dus nood aan iets nieuws dat die steeds maar stijgende prijzen kan rechtvaardigen. En dus kun je nu een plooibare smartphone kopen. Wij hebben de Samsung Z Flip een tijdje kunnen gebruiken en wat ons tegenviel, is dat je hem moeilijk met een hand kunt openen of weer dichtplooien.

Topgamma, maar geen topkwaliteit

Dat je € 1 500 moet neertellen om met het nieuwste smartphonesnufje te kunnen pronken, is al veel, maar tot daar aan toe. Wat volgens ons helemaal niet kan, is dat de Samsung Z Flip niet dezelfde kwaliteit levert als andere smartphones uit het topgamma. Zo gaat de batterij slechts 17 uur mee, terwijl de betere smartphonebatterij dezer dagen toch al gemakkelijk aan het dubbele komt.

Hetzelfde geldt voor de kwaliteit van de camera’s. Die is eigenlijk maar middelmatig voor de camera aan de voorkant en zelfs zwak voor de selfiecamera. Dat valt volgens ons niet te rijmen met het loodzware prijskaartje.

Zie je de plooi op het scherm? Ja, een beetje wel, maar het stoort ons niet. Als je het toestel dichtklapt heb je op de achterkant nog een klein scherm waarop berichten worden weergegeven. Dat is alvast een positief punt dat we zeker willen vermelden. Helaas is het zo ongeveer het enige positieve punt dat we kunnen vermelden. Want naast de bedenkelijke kwaliteit van de camera en de batterij moeten we het nog hebben over de stevigheid van deze Z Flip.

Plooibaar, maar ook breekbaar

Of veeleer het gebrek daaraan. In ons labo bleek de plooibare smartphone immers niet goed bestand tegen een val van op een meter hoogte. De achterkant raakte erg beschadigd en het scherm vertoonde meerdere barsten.

In de doos van de Z Flip zitten twee plastieken hoezen, een voor de bovenkant van het toestel en een voor de onderkant. Het lijkt ons even noodzakelijk dat je die hoezen gebruikt als een dokter in de spoedafdeling handschoenen en een mondmasker gebruikt in volle coronacrisis. Wil je liever een hoes in leder, dan biedt Samsung die aan voor ... € 80.

Keuze snel gemaakt

Als je € 1 500 wilt uitgeven aan een smartphone heb je dus de keuze: ofwel neem je een Samsung Flip Z ofwel neem je een smartphone uit het absolute topgamma die niet snel breekt en een uitstekende baterij en camera heeft. Een eenvoudige keuze, lijkt ons.

Vind je ideale smartphone op onze koopwijzer

Ben je op zoek naar een smartphone, dan kun je tal van modellen vergelijken op onze koopwijzer smartphones. Je vindt er zeker de geknipte smartphone voor jou.

67 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
Smartphones
vanaf  195,90
66 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
Smartphones
vanaf  189,00
80 Topkwaliteit
Beste van
de Test
Smartphones
vanaf  1.728,00