Nieuws

Samsung onthult zijn nieuwe Galaxy-toestellen: wat te verwachten?

11 augustus 2022
samsung galaxy z flip 4

Samsung heeft zijn nieuwe smartphones (Galaxy Z Flip 4 & Z Fold 4), hoofdtelefoons (Galaxy Buds 2 Pro) en smartwatches (Galaxy Watch 5 & 5 Pro) voorgesteld. Onze tests zullen snel uitwijzen of deze toptoestellen hun voorgangers evenaren en het nodige lof verdienen. Blijft de vraag of hun soms exorbitante prijzen te verantwoorden zijn.

Samsung heeft er een gewoonte van gemaakt zijn nieuwe toptoestellen in augustus te onthullen. Dit jaar staan vouwbare smartphones opnieuw in de schijnwerpers, net als draadloze hoofdtelefoons en de onvermijdelijke smartwatches.

Flip en Fold, maar geen flop?

De eerste vouwbare Galaxy-smartphones waren nicheproducten die wij aanvankelijk afraadden omdat ze niet voldeden. Ze hadden te lijden onder verschillende gebreken, waaronder extreme fragiliteit en een slechte levensduur van de batterij. Sindsdien is dit gamma elk jaar verbeterd, wat eveneens blijkt uit onze testresultaten. Ook de verkoop is gestegen (10 miljoen verkochte toestellen in 2021, volgens Samsung), ondanks de bijzonder hoge prijzen.

De nieuwe Z Flip en Z Fold, die de vierde generatie vormen, zijn geen uitzondering op de regel. De eerste kost meer dan €1000, en de tweede bijna het dubbele daarvan. Twee factoren verklaren deels deze prijsstijging: ten eerste blijft Samsung vrijwel alleen in het segment van vouwbare smartphones, zonder echte concurrenten. En ten tweede is het te wijten aan de algemene markttrend. Smartphones worden in kleinere hoeveelheden verkocht, maar tegen hogere prijzen.

galaxy z flip 4
De Galaxy Z Flip 4

Ter herinnering: de Z Flip is de moderne versie van de vroegere uitklaptelefoons. De vierde versie zou beter moeten zijn op het vlak van foto's en video's. De krachtigere Z Fold vouwt verticaal open, als een boek. De telefoon zou robuuster zijn, vooral wat betreft schokbestendigheid van het scherm. Het toestel is nog steeds gericht op productiviteit, multitasking en kantoortaken. Kortom, een soort minicomputer met een heel bijzonder display.

galaxy z fold 4
De Galaxy Z Fold 4

De afmetingen van deze twee vouwbare smartphones zijn niet veranderd: respectievelijk 6,7 en 7,6 inch (uitgeklapt). Ze zijn nu verkrijgbaar tegen de volgende prijzen:

  • Z Fold 4: €1799 (256GB), €1919 (512GB) en €2159 (1TB) 
  • Z Flip 4: €1099 (128GB), €1159 (256GB) en €1279 (512GB)  

Ben je op zoek naar een goedkopere smartphone die beter bij je behoeften past? Kijk dan eens naar onze vergelijker van smartphones

Vergelijk smartphones

Topklasse audio... maar niet voor iedereen

De beste oortjes van Samsung (volgens onze tests van het vorige model) krijgen ook een update: de Galaxy Buds 2 Pro (€229). Nieuw is de "360 Audio" zodat je volledig wordt ondergedompeld in het geluid, evenals de "SmartThing"-functie waarmee je een geluid kan laten afspelen als je de oortjes kwijt bent.


De Samsung Galaxy Buds 2 Pro-oortjes.

Samsung brengt ook zijn eigen 24-bit audio codec op de markt (ter vergelijking: een cd wordt opgenomen in 16 bit). Het is in dit stadium moeilijk te zeggen of het verschil in kwaliteit significant is. Maar zeker is dat er al een keerzijde is voor de consument: je hebt een Samsung-smartphone nodig die compatibel is met het besturingssysteem One UI 4.0 om van deze innovatie gebruik te kunnen maken. Dit komt omdat de audio codec eigendom is van Samsung, en geen universele standaard.

Om andere hoofdtelefoons te vinden die volledig compatibel zijn met elk systeem, kun je onze vergelijker van hoofdtelefoons raadplegen.

Vergelijk hoofdtelefoons en oortjes

Vernieuwde smartwatch, maar ouder model blijft betere deal

De Galaxy Watch 5 is de opvolger van de Galaxy Watch 4 en krijgt er ook een Pro-versie bij. Een van de verwachte verbeteringen is de batterijcapaciteit: 410 mAh voor de Watch 5 (13% meer dan vorig jaar) en 590 mAh voor de Watch 5 Pro. De Watch 5 zou ook tot 30% sneller opladen dan het vorige model. Naast een betere batterijduur zou de Watch 5 Pro robuuster zijn, met een titanium behuizing, en meer functies bevatten (zoals “turn-by-turn”-navigatie).

De BioActive sensor lijkt te zijn aangepast sinds vorig jaar. Naar verluidt maakt deze meer contact met de pols van de gebruiker, waardoor metingen van je zuurstofgehalte, hartslag en stressniveau nauwkeuriger zijn. Er is ook een temperatuursensor toegevoegd.


De Galaxy Watch 5

De Watch 5 kost €299 in 40mm-formaat en €329 in 44mm-formaat (€349 en €379 voor de 4G-versies). Het Pro-model is alleen verkrijgbaar in 45 mm, voor een prijs van €469 (bluetooth) en €519 (4G). Weet dat de vorige versie, de Galaxy Watch 4 – die uitmuntend scoorde in onze laatste test – volgens onze prijsvergelijking nog steeds verkrijgbaar is voor €142 (44mm) en €132,5 (40mm). 

Als je denkt dat een dergelijk prijsverschil belangrijker is dan de aangekondigde vernieuwingen, aarzel dan niet om voor de oudere en beproefde Galaxy Watch 4 te kiezen. Of je kunt wachten tot de Watch 5 op dezelfde manier in prijs daalt. Hoe dan ook kan onze vergelijker van smartwatches je helpen de beste keuze te maken.

69 Goede
kwaliteit
Beste
koop
Smartwatches & activity trackers
vanaf  45,77
80 Topkwaliteit
Beste van
de test
Smartwatches & activity trackers
vanaf  139,95
80 Topkwaliteit
Beste van
de test
Smartwatches & activity trackers
vanaf  349,00