Nieuws

Samsung stelt de Galaxy S4 voor

15 maart 2013
galaxy s4

De Samsung Galaxy S4 werd met veel poespas voorgesteld in New York. Welke nieuwigheden biedt deze high-end smartphone?

Naar het nieuwe model van Samsung was in elk geval reikhalzend uitgekeken. Is de Samsung Galaxy S4 interessant? Welke prestaties kunnen we verwachten in vergelijking met zijn voorganger, de Samsung Galaxy S3, die één van de beste smartphones uit onze tests was? We vertellen u er alles over!

Design nagenoeg hetzelfde

Qua uitzicht is het toestel niet veel veranderd. De look is hetzelfde als bij de Samsung Galaxy S3, wat de liefhebbers van het merk wel gerust zal stellen. Het enige verschil zit hem in het het scherm dat iets groter is (5 in de plaats van 4,8 inch). Het toestel is ook iets dunner (7 in de plaats van 9 mm) maar het gewicht is nagenoeg identiek gebleven. Het verschil is dus niet meteen met het blote oog zichtbaar.

Enkele belangrijke verbeteringen

De schermresolutie is er daarentegen wel op vooruit gegaan, van 1280x720 naar 1920x1080, voor een vrij spectaculair resultaat. De capaciteit van de batterij is ook uitgebreid. We zullen bij onze tests zien of dit de autonomie ook vergroot. Ook de resolutie van de fotocamera werd vergroot naar 13 Mpixel voor het fototoestel op de achterzijde en 2 MPixel voor de camera aan de voorzijde. De processor is ook verbeterd met een quad-core processor van 1,9 GHz die ongetwijfeld de prestaties van het toestel zal versnellen. Laatste logische verbetering: de toevoeging van een 4G-verbinding die compatibel is met alle frequenties van alle landen. Dat is momenteel wel niet relevant bij gebruik in België.

Vooral verbeteringen op gebied van software

Samsung benadrukt vooral de nieuwe functies en apps die geïnstalleerd zijn op de Samsung Galaxy S4. Zo is er de (vreemde) mogelijkheid om tegelijkertijd een foto te nemen met het fototoestel vooraan en dat achteraan. De foto van het gezicht wordt dan in de andere foto geïntegreerd. Een andere functie is de "SmartScroll" waarmee men een video kan volgen met de ogen en gewoon kan stoppen door er niet meer naar te kijken. Verder zijn er nog "Airview" waarmee men de smartphone kan besturen zonder het scherm aan te raken en "S Translator" waarmee men onder andere simultaan een gesprek kan vertalen. Dat is slechts een overzicht van de verschillende beschikbare opties. We zullen ze natuurlijk uittesten om na te gaan of het hier om gadgets gaat en of ze een echte toegevoegde waarde bieden.

Nek aan nek

Dit nieuwe toestel is ongetwijfeld krachtig en het bevat ook vele interessante functies. Maar het is, vooral op papier, niet zo veel beter dan zijn rechtstreekse concurrenten zoals Sony Xperia Z, HTC One en natuurlijk de iPhone 5. We zullen afwachten wat uit de tests zal blijken. In afwachting is er niet echt wereldschokkend nieuws. De smartphone zal eind april in België te krijgen zijn voor een startprijs van ongetwijfeld zo'n € 600. Er zullen drie versies zijn: 16GB, 32 GB en 64 GB.