Nieuws

Samsung Galaxy S8: uitstekend maar bijzonder kwetsbaar!

28 april 2017
Samsung Galaxy s8 en s8+

De Samsung Galaxy S8 komt vandaag op de markt. We hebben hem getest en vinden het een erg goed toestel maar op het vlak van degelijkheid schort er veel. Zo heeft het toestel onze valtest niet doorstaan. Ontdek alle resultaten in onze koopwijzer.

Nadat we onze eerste indruk over het toestel en de nieuwe snufjes kenbaar hebben gemaakt, presenteren we nu het resultaat van al onze testen in de testomgeving. U kunt ze vanaf vandaag raadplegen in onze vergelijkingsmodule.

Raadpleeg hier onze testresultaten voor de Galaxy S8 en S8+ van Samsung.

Bekijk de testresultaten van
de Samsung Galaxy S8+
 Bekijk de testresultaten van
de Samsung Galaxy S8

Indrukwekkend groot scherm ...

De grootste troef van deze nieuwe, hoogstaande phablet is het scherm dat bijna de volledige voorkant van het toestel inneemt. Het hoesje is dan ook kleiner en de fysieke thuisknop is verdwenen.

Het scherm heeft een niet alledaagse beeldverhouding van 18,5/9 die groter is dan het klassieke formaat 16/9. De resolutie (2960 x 1440 pixels) is dan ook uniek.
Uw weg vinden wordt dus een stuk eenvoudiger (meer informatie op het scherm waardoor u minder moet swipen) en de videokwaliteit in bioscoopformaat is beter. Bovendien zorgt het formaat ervoor dat u de nieuwe multiscreenfunctie van Android optimaal kunt benutten. Zo kunt u op hetzelfde moment twee applicaties openen in de verschillende delen van het scherm.

Het bijzonder grote AMOLED-scherm van 5.8’’ is van hoogstaande kwaliteit. Het scherm reageert goed en de zichtbaarheid in volle zon is verre van slecht.

… maar veel te kwetsbaar

Jammer genoeg is het grote scherm ook de zwakte van de Galaxy S8. Het scherm is immers niet beschermd door een kader en kan amper schokken opvangen. Het toestel heeft onze valtest niet doorstaan en het scherm brak tijdens 50 gesimuleerde valbewegingen vanop een hoogte van 80 cm. We raden dus aan om bijzonder voorzichtig om te springen met het toestel of een beschermingshoesje te gebruiken. Het toestel zal dan wel iets dikker en minder mooi worden.

Water- en stofbestendigheid (1,5 m en 30 minuten) is echter geen probleem. Het toestel slaagde zonder problemen voor onze onderdompelingstest.

Netvliesscanning nog niet op punt

Naast het scannen van uw vingerafdruk beschikt dit toestel ook over gezichtsherkenning en netvliesscanning. Om het toestel te ontgrendelen, hoeft u er enkel naar te kijken. De irisscanner werkt goed in een normaal verlichte ruimte, zelfs als de persoon een bril draagt. De functie werkt wel amper wanneer u zich buiten bevindt of wanneer het licht te sterk is. Bovendien duurt het langer om het toestel te ontgrendelen dan met een scan van uw vingerafdruk.

Die laatste functie, aan de achterzijde van het toestel, ligt echter iets te dicht bij de lens van de camera waardoor u er gemakkelijk sporen van uw vingers op achterlaat.

Camerazoekfunctie niet overtuigend

Samsung introduceert een nieuwe manier om met uw telefoon en het internet te communiceren, via een intelligente interface genaamd Bixby. Die functie geeft u de mogelijkheid om de telefoon met uw stem te bedienen (voorlopig enkel in het Engels, Koreaans en Chinees) en informatie op te zoeken door voorwerpen met uw camera te omkaderen. Jammer genoeg werkt die functie niet naar behoren. Tal van producten worden immers niet herkend.

Foto’s niet echt verbeterd

Het enige nieuwe snufje van de camera is de gloednieuwe zoomfunctie die u bijzonder eenvoudig met één vinger kunt gebruiken. De hoofdsensor is 12 megapixels met een diafragmagrootte van f/1.7 en een video met 4K-resolutie. De kwaliteit is goed, zonder groot verschil met die van de S7.
De voorste camera beschikt over 8 megapixels en een autofocus die ongebruikelijk is voor selfiecamera’s.

Goede eigenschappen

De Galaxy S8 werkt op Android 7 (Nougat) en beschikt over een processor met acht kernen en een levend geheugen van 4 GB. Hij is uitgerust met 64 GB intern geheugen (52,3 GB bruikbaar geheugen) dat u kunt uitbreiden dankzij een aansluiting voor een micro SD-geheugenkaart.

De batterij kan niet vervangen worden en heeft een vermogen van 3000 mAh. Bij normaal gebruik kunt u het toestel 26 uur zonder opladen gebruiken. Houd er rekening mee dat u 15 minuten nodig hebt om het toestel 18% op te laden en 2,5 uur om het toestel volledig op te laden.

Het is de eerste smartphone die over de gloednieuwe Bluetooth 5 beschikt. Een snufje dat op dit ogenblik echter niet echt bruikbaar is omdat er nog geen compatibele toestellen op de markt zijn.

Wordt verkocht aan € 799.

SONY XPERIA 5 II 128GB
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 702,04
APPLE IPHONE 12 PRO MAX 128GB
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 1.101,00