Nieuws

Samsung Galaxy Note 10 en Note 10+: bijna in alles top

30 september 2019

Samsung stelde in augustus de nieuwe Galaxy Note 10 en 10+ aan de wereld voor. We deelden eerder onze eerste indrukken met jullie en hebben intussen ook beide toestellen uitgebreid getest. Zoals verwacht, blijken ze allebei oerdegelijk en beschikken ze over een elegant design, maar tegelijkertijd zijn ze niet echt vernieuwend. De batterij van de Note 10 voldoet dan weer niet aan de verwachtingen.

De opvolger van de Galaxy Note 9 is verkrijgbaar in twee versies: de Note 10 en de Note 10+. Beide blinken uit op het vlak van design door de fijne schermranden boven- en onderaan en quasi géén schermranden aan de zijkanten. Het display beslaat zo 91,8 % van de voorzijde bij de Note 10 en 92,5 % bij de Note 10+.

De schermgrootte vormt het voornaamste uiterlijke verschil tussen deze twee smartphones: 6.3 inch voor de Note 10, terwijl de Note 10+ nog een stapje verdergaat met 6.8 inch.  De Note 10+ is nauwelijks groter dan zijn voorganger, de Note 9. Dunner en lichter is hij dan weer wel. Het blijft echter een zeer groot toestel dat eigenlijk enkel geschikt is voor iemand die graag een XXL-scherm gebruikt.

Zowel de Note 10 als de Note 10+ hebben een AMOLED-scherm dat uitstekend presteert, volledig in lijn met wat we van Samsung verwachten. De hoogste resolutie vinden we bij de Note 10+, de Note 10 moet tevreden zijn met een FHD+-scherm. Een streep door de rekening voor een toestel dat tot de beste van de markt wil behoren. Het scherm is uitgerust met een ingebouwde vingerafdruklezer (net zoals op de S10 en S10+) en een ingebouwde fotocamera van 10 megapixels.

Uitgerust om te schitteren

Wie topprestaties wil, blijft niet op zijn honger zitten dankzij de Samsung Exynos 9825-chip die is onderverdeeld in drie kerngroepen (2 x M4, 2 x Cortex-A75 en 4 x Cortex-A55), een neuraal onderdeel gewijd aan AI en de iGPU Mali-G76MP12.De prestaties zijn beter dan die van de Galaxy S10, maar niet veel. De twee modellen van Note 10 behoren in elk geval tot de meest performante smartphones die we al hebben getest.

Drie fotocamera's en een stylus

De drie fotocamera's van de Galaxy S10 bevinden zich aan de achterkant van het toestel. Ze hebben respectievelijk 12, 12 en 16 megapixels. Het enige nieuwtje op de Note 10+ is een Tof-dieptecamera met een onscherpe achtergrond in de portretstand. Je kunt ook foto's op afstand maken. Zelfs al zijn de lenzen nauwelijks veranderd in vergelijking met de S10 krijg je toch betere foto's omdat de fotosoftware wél is verbeterd. Filmen kun je in 4K en 60 beelden per seconde en de beeldkwaliteit is dan ook heel goed.

Net als alle andere toestellen uit het Note-gamma hebben ook deze smartphones een stylus. Met de Note 10 kun je snel handgeschreven notities nemen en ze vervolgens omzetten in digitale tekst.

Geen audiojack

Tot onze grote spijt heeft Samsung besloten om deze smartphones niet meer uit te rusten met een audiojack van 3,5 mm die het mogelijk maakte om een hoofdtelefoon zonder adapter aan te sluiten. Enkel de Note 10+ is uitgerust met een micro-SD-poort (tot 1 TB). De Note 10 moet het stellen met een intern geheugen van 256 GB.

Een ander verschil tussen beide modellen is de grootte van de batterij. Het kleinste model heeft een batterij van 3500 mAh, terwijl de Note 10+ uitgerust is met een batterij van 4300 mAh. Tijdens onze doorgedreven batterijtest noteerden we dat de autonomie van de Note 10-batterij zelfs lager ligt dan die van de Note 9 of Galaxy S10 en dat stelt toch wel teleur. De batterij van de Note 10+ stelt dan weer niet teleur. Je kunt zelfs als intensieve gebruiker zeker een dag zonder opladen.

Je kunt overigens al onze tests van Samsung-producten bekijken in onze koopwijzer voor smartphones.

Vergelijk smartphones

Een stevig prijskaartje

We kunnen besluiten dat de editie 2019 van de Galaxy Note oerdegelijk is maar niet echt vernieuwend uit de hoek komt. Gezien de eigenschappen zou je verwachten dat deze toestellen goede punten scoren maar in tegenstelling tot de concurrentie kunnen we de Note 10 en Note 10+ moeilijk revolutionair noemen.

De Note 10 (8 GB RAM/256 GB opslagruimte) kost € 949. De Note 10+ kost € 1099 in de versie 12 GB RAM/256 GB en € 1199 in de versie 12 GB RAM/512 GB.

Voor de Note 10+ kan er overigens ook een "fast charger" (45 W) gebruikt worden maar deze wordt niet bij het toestel geleverd. Moeilijk te aanvaarden voor een smartphone die meer dan € 1000 kost, hoewel Samsung hier eigenlijk gewoon hetzelfde als de concurrentie doet.

67 Goede
kwaliteit
vanaf  329,00
68 Goede
kwaliteit
vanaf  394,00
70 Goede
kwaliteit
vanaf  359,00