Nieuws

Samsung slaat concurrentie terug

02 juni 2021

Samsung lijkt orde op zaken te willen stellen in het goedkopere segment van de smartphonemarkt waar de concurrentie van Xiaomi, Oppo en OnePlus de laatste jaren sterk toenam. Met de Galaxy A52, A52 5G en A72 stuurt Samsung een sterke boodschap de melkweg in: The Empire strikes back.

Terwijl de laatste jaren voornamelijk rebelse Chinese smartphoneproducenten de Belgische markt overspoelden met erg betaalbare toestellen die bovendien erg degelijk zijn uitgerust, leek het alsof Samsung als een volgevreten, logge heerser geen oog meer had voor alles wat zich buiten de eigen troonzaal afspeelde en met name voor de tanende glorie van de eigen Galaxy A51 en A71. Maar schijn bedriegt, want met de Galaxy A52 (€ 329), A52 5G (€ 359) en A72 (€ 419) stuurt de Koreaanse fabrikant nu nieuwe stoottroepen naar het front. En die zijn tot de tanden gewapend.

Prima batterijprestaties

Het zijn om te beginnen smartphones met grote schermen - 6,5 inch voor de A52 en 6,7 inch voor de A72. De schermresolutie van 1 080 x 2 400 is dan misschien net voldoende, maar het voordeel daarvan is dat het toestel minder energie vreet. En dat zie je aan de batterijprestaties die bij de A52 5G wel 10 uur hoger liggen dan die van zijn voorganger.

Batterij-autonomie van de Samsung Galaxy A52 5G is 10 uur langer dan van de A51

Camera met veel mogelijkheden

En dan moeten we het nog over de camera hebben, want het is Samsung ook serieus menens met de fotokwaliteit. De toestellen beschikken over vier sensoren die veel flexibiliteit toelaten, vooral bij de A72 met een 3x optische zoom. Bij de A52 is die zoomlens vervangen door een dieptesensor. Er is ook een beeldstabilisator wat meestal toch enkel is gereserveerd voor duurdere modellen. De fotokwaliteit is dus misschien niet op het niveau van een Samsung S21 Ultra, maar kent nauwelijks zijn gelijke binnen de eigen prijscategorie.

Samsung Galaxy A72 is uitgerust met een zoomlens

Concurrentie voor duurdere modellen

Nieuw is dat alledrie de A-modellen een IP67-certificaat hebben, wat betekent dat ze (spat)waterdicht zijn. En dan krijg je nog eens extraatjes die zelfs bij duurdere modellen intussen zijn verdwenen: een MicroSD-poort, een hoofdtelefoonaansluiting en een meegeleverde lader van 15W. Bovendien zijn ze ook compatibel met een 25W snellader.

Tel daarbij ook nog 128 GB opslagruimte en 6 GB RAM onder de motorkap en Android 11 als besturingsprogramma, inclusief 3 jaar lang systeemupdates en 4 jaar lang beveiligingsupdates. De slotsom is duidelijk: deze drie nieuwe modellen hebben zoveel te bieden dat ze zelfs met de duurdere Samsung smartphones kunnen wedijveren. Een (r)evolutie die we uiteraard toejuichen.

Op zoek naar een nieuwe smartphone?

Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone, maar wil je eerst een aantal toestellen met elkaar vergelijken? Groot gelijk! Surf naar onze koopwijzer smartphones waar je tientallen modellen met elkaar kunt vergelijken.

65 Goede
kwaliteit
Smartphones
vanaf  299,00
73 Goede
kwaliteit
Smartphones
vanaf  369,00
66 Goede
kwaliteit
Smartphones
vanaf  283,00