Nieuws

Opslagcapaciteit : in beroep tegen Apple

18 mei 2017
apple

Onze juridische procedure over de opslagcapaciteit van de iPhones van Apple die maar liefst 33 % lager ligt dan aangekondigd, werd in eerste aanleg op een negatieve beslissing onthaald. We leggen ons hierbij niet neer en zullen in beroep gaan.

We gebruiken onze smartphone almaar meer voor allerhande taken: nieuwe applicaties downloaden, informatie opslaan, mails checken, agenda bijhouden, muziek stockeren, foto’s nemen, gps gebruiken ...  Al deze gebruikstoepassingen vereisen vanzelfsprekend heel wat opslagruimte.

Daarom is het erg belangrijk dat u als consument bij aankoop de opslagcapaciteit kent die u ter beschikking zal hebben om apps en gegevens op te slaan.

Jammer genoeg hebben onze tests meerdere keren aangetoond dat de opslagcapaciteit bij ingebruikname van het toestel heel vaak kleiner is dan de aangekondigde hoeveelheid. 

Doe zelf de test

Wilt u weten wat de werkelijke opslagcapaciteit is van uw smartphone? Hang uw smartphone aan onze leugendetector op www.eerlijkiseerlijk.be!

Doe hier de test

Een wijdverspreide praktijk

Het is een praktijk die door alle merken wordt toegepast. Zo bevat de iPhone 6Plus met 16 GB geheugen eigenlijk maar 10,3 GB, dus pakweg 33% minder!

Bij het merk Apple onderscheiden de modellen zich echter enkel op het vlak van de opslagcapaciteit, alle andere eigenschappen zijn dezelfde.

In het geval van de iPhone 7 heeft de consument de keuze tussen 32 GB, 128 GB en 256 GB. Vanzelfsprekend leidt dit tot een prijsverschil. Zo vraagt Apple voor een iPhone 7 van 32 GB € 769, van 128 GB € 879 en van 256 GB € 989.

Wij zijn dus van mening dat Apple hiermee erkent dat beschikbare opslagcapaciteit een bepalende factor is voor de consument om voor het ene of andere model te kiezen. 

Het oordeel van de rechtbank van eerste aanleg

We startten om die reden een juridische procedure tegen Apple. De rechtbank van eerste aanleg verklaarde onze eis echter ongegrond. Hoewel we het vonnis respecteren, gaan we niet akkoord met een aantal feitelijke elementen van deze beslissing.

Bijvoorbeeld is er de bewering als zou een iPhone niet noodzakelijk dienen om gegevens op te slaan. Dit is een basisfunctie van het apparaat. Apple segmenteert zijn producten immers enkel in functie van de opslagcapaciteit.

We zijn het er bovendien niet mee eens dat het aan de consument is om de noodzakelijke inlichtingen te vergaren. In tegendeel, het is net de rol van de verkoper om die te geven. De wetgeving, alsook de jurisprudentie van het Europees Hof van Justitie, zijn hierin duidelijk. Informatie die beschikbaar is op een website is niet voldoende.

Het verheugt ons wel dat Apple als gevolg van deze gerechtelijke procedure reeds is begonnen met het wijzigen van zijn praktijk. Ondanks deze stap in de goede richting, blijft deze juridische actie noodzakelijk met het oog op een bestendiging van deze evolutie en de versterking ervan. De inleidende zitting vindt vandaag 18 mei plaats.