Nieuws

Waarom je de Nothing Phone nog niet moet kopen

19 juli 2022

De Nothing Phone 1 is vanaf deze week beschikbaar in België. Wat is er speciaal aan deze nieuwe smartphone? Hoeveel kost hij en moet je hem nu al kopen? Dit zijn de eerste bevindingen van onze experts.

Het was lang geleden dat de aankondiging van een nieuwe telefoon nog zoveel belangstelling wist te wekken als die van de Nothing Phone 1. Carl Pei, de oprichter van smartphonebedrijf Nothing, toonde hun allereerste smartphone onlangs aan de wereld. Onze experts volgden de presentatie en geven hun eerste indruk.

Opvallende achterkant met "Glyphs"

Waarin verschilt de Nothing Phone 1 van de concurrentie? Op het eerste gezicht is dat de achterkant. Bij de meeste smartphones is de achterkant eigenlijk verspilde ruimte, er is zelden iets anders te zien dan de camera's. De Nothing Phone heeft in plaats daarvan een reeks lichtgevende groeven – "Glyphs" – die eerder een element van visuele communicatie tussen telefoon en gebruiker moeten vormen.

De Nothing Phone heeft "glyphs", speciale inkepingen die oplichten als je bijvoorbeeld een bericht krijgt.

De achterkant van de Nothing Phone 1: de zogenaamde Glyphs lichten op als je bijvoorbeeld telefoon of een melding krijgt.

Het idee is om de verschillende contacten in je adresboek te associëren met verschillende heldere tekeningen, zodat je, wanneer je de telefoon neerlegt met het scherm naar beneden en een telefoontje ontvangt, kunt zien wie het is zonder de telefoon zelf te hoeven optillen.
 
Bovendien zouden deze lichtgevende Glyphs ook informatie moeten geven over andere meldingen die door de telefoon worden verzonden of over de status van bepaalde functies, zoals de voortgang van het opladen van de batterij.

In theorie een interessant idee, maar in de praktijk zal moeten blijken of deze functie je niet eerder vermoeit en je ze na een week misschien weer wil uitzetten. Zeker is dat je de telefoon hiervoor zonder hoesje of met een doorzichtig hoesje moet gebruiken.

Eenvoudig besturingssysteem

Een ander kenmerk dat ons opvalt, is de filosofie achter het besturingssysteem Nothing OS. Dit zou niets meer moeten zijn dan de basisversie van Android zoals die door Google aan de verschillende fabrikanten wordt geleverd. Enerzijds is het vreemd om te zeggen dat "ik voeg verder niets toe" een positief element is, maar anderzijds is het waar dat veel fabrikanten dubbele apps, dubieuze functies en andere tweaks toevoegen die een telefoon alleen maar zwaarder en complexer maken. Eenvoud is hier dus welkom.

Minder camera’s

Dezelfde filosofie wordt toegepast op de camera's: er zijn twee camera's aan de achterkant, terwijl andere telefoons er drie of zelfs vier hebben. Weet dat het aantal camera's niet automatisch wijst op een betere beeldkwaliteit.

Niet lichter dan een iPhone

De behuizing van de Nothing Phone 1 is gemaakt van aluminium, wat de telefoon volgens Pei lichter zou moeten maken "in vergelijking met de iPhone, die veel zwaarder is" (zijn woorden). Als we echter de specificaties vergelijken, weegt de Nothing Phone 193 gram, terwijl dat voor de grootste iPhone (iPhone 13 Pro Max) 240 gram is en voor de iPhone 13 174 gram.

  

De aluminium behuizing van de Noting Phone 1 maakt hem niet per se lichter dan een iPhone.

De aanwezigheid van een gadget gewijd aan NFT's (digitale certificaten die vandaag de dag een rage zijn) bevestigt tot slot alleen maar onze gebruikelijke aanpak: eerst zien, dan geloven.

We raden aan te wachten

Wat vinden we tot dusver van de Nothing Phone 1? Het is een interessant apparaat, maar op papier heeft het niet zulke kenmerken dat we in de rij willen gaan staan om het zo snel mogelijk te kopen. Ook de niet zo goedkope prijs – vanaf € 469 voor een model met 128GB opslag + 8GB RAM; €499 voor 256GB + 8GB RAM; €549 voor 256GB + 12GB RAM – is een extra argument om de uitkomst van onze labotests eind augustus af te wachten. Tijdens die tests zullen we de telefoon en al zijn functies pas deftig kunnen leren kennen en uitvoerig testen.

Zoek je nu een nieuwe smartphone? In onze vergelijker van smartphones vind je de testresultaten van meer dan 159 modellen.

67 Goede
kwaliteit
vanaf  313,00
67 Goede
kwaliteit
vanaf  289,00
66 Goede
kwaliteit
vanaf  269,00