Nieuws

Nokia 3310: pure en dure nostalgie

02 augustus 2017
Nokia 3310 gsm smartphone

Als een geest uit het verleden, verschijnt de Nokia 3310 opnieuw op de markt. Waar is de tijd waarin een gsm enkel diende om te bellen, te sms’en en – in het geval van de Nokia – Snake te spelen? Compact, robuust en een goede batterij waren en zijn nog steeds de belangrijkste kwaliteiten van de Nokia 3310. Wij struikelen over het prijskaartje.

De herlancering van de Nokia 3310 is vooral een marketingstunt van een merk dat ooit de gsm-markt domineerde, maar het nooit kon waarmaken op de smartphonemarkt. De Nokia 3310 en het ingebouwde spelletje Snake waren rond de eeuwwisseling immens populair.

Nostalgie

Sommigen denken ook met een zekere nostalgie terug aan de tijd waarin een gsm nog een veel eenvoudiger toestel was dat enkel diende om te bellen en te sms’en. De Nokia 3310 staat symbool voor die tijd.

Troeven

Naast het nostalgische gevoel kan de Nokia 3310 nog altijd teren op dezelfde sterke punten van destijds: hij is compact en zeer stevig. Hij past makkelijk in je broekzak en nadat we hem 100 keer lieten vallen vanop een hoogte van 80 cm vertoonde het scherm alleen maar een paar krassen. Het toestel werkte voor de rest nog steeds perfect.

De grootste troef is misschien de batterij die langer dan twee weken zonder opladen kan. Je kunt in totaal 18 uur bellen vooraleer je het toestel moet opladen. Ideaal dus als je bijvoorbeeld reist in een gebied waar je niet overal toegang hebt tot elektriciteit.

Minpunten

Het scherm is geen aanraakscherm. De kwaliteit is vrij slecht met een lage resolutie en slechte leesbaarheid in fel zonlicht. De toetsen van het toetsenbord zijn vrij klein. 3G of 4G worden niet ondersteund en het toestel is niet compatibel met gsm-frequenties in Noord-Amerika. De gsm is niet gebouwd om op internet te surfen of e-mails te schrijven en je kan geen apps installeren.

Goedkopere alternatieven

Wat we vooral een nadeel vinden, is de prijs van € 60. Wie graag een gewone gsm heeft met enkel basisfuncties als bellen en sms’en kan die gemakkelijk vinden aan de helft van die prijs. Het is moeilijk om een prijs te plakken op nostalgische overwegingen, maar misschien toch eens twee keer nadenken vooraleer je € 60 neertelt voor de Nokia 3310.

Tenzij je echt valt voor de retrolook van de Nokia 3310, raden we je aan om toch eens een kijkje te nemen in onze Koopwijzer smartphones. Je kunt € 60 spenderen aan een relatief dure gsm zonder smartfuncties, maar er zijn ook basic smartphones met een redelijke kwaliteit en een aangenaam prijskaartje.

XIAOMI REDMI 9T 64GB
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 138,60
OPPO A52 64GB
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 129,00
ONEPLUS NORD N100 64GB
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 129,00