Nieuws

Nokia 3: goed basistoestel, maar slechte fotokwaliteit

25 augustus 2017
Nokia 3

De nieuwe Nokia 3 is een erg verdienstelijk basistoestel te noemen, en de prestaties zijn naar behoren voor een smartphone uit dit segment. Het enige echte minpunt: de camerakwaliteit.

Zal Nokia van zich kunnen laten spreken in de smartphonemarkt? Dat is in ieder geval de ambitie van HMD, het bedrijf dat smartphones onder de naam Nokia uitbrengt en beroep doet op een aantal ervaren rotten uit het gouden tijdperk van het bedrijf.

HMD heeft ondertussen drie nieuwe modellen op de markt gebracht: de Nokia 3 - die we getest hebben en hier bespreken - en zijn twee grotere broertjes, de Nokia 5 en 6. De prijs van de toestellen varieert van ongeveer € 150 tot € 250.

Relatief goedkoop ...

De prijs is een van de sterke punten van de Nokia 3. Voor een smartphone uit deze prijscategorie, zit het toestel zeker goed in elkaar. Verwacht uiteraard niet dat deze smartphone kan tippen aan een Huawei P10 Plus of een iPhone 7, maar voor de prijs die je betaalt zijn het design en de bouwkwaliteit meer dan in orde.

... maar zeker geen uitschieter…

Het model beschikt over een 5 inch HD-scherm en een intern geheugen van 16 GB (9 GB beschikbaar voor het opslaan van gegevens). Het haalt goede resultaten voor de basisfuncties: bellen, gebruik van het toetsenbord om berichten te typen, verzenden van e-mails of gebruik van de internetbrowser.

De beeldschermkwaliteit is goed, net als de kwaliteit van het touchscreen. Het is wel jammer dat de kleuren een blauwe schijn hebben en dat de maximale helderheid onvoldoende is om het scherm in de buitenlucht comfortabel te kunnen lezen. 

De resultaten voor de batterij van het toestel zijn eerder gemiddeld te noemen. De batterij gaat, volgens onze simulatie, ongeveer 21 uur mee. Het duurt echter drie uur om ze terug volledig op te laden, erg lang dus. Het toestel heeft geen snellaadfunctie. Resultaat: als je het toestel 15 minuten oplaadt, staat de batterij slechts op een schamele 8%.

... en een ontgoochelend fototoestel

Het fototoestel, van 8 megapixels, maakt kwalitatief slechte foto‘s, zelfs wanneer de lichtomstandigheden goed zijn. Foto‘s die bij weinig licht genomen worden, zijn dan weer somber, wazig en te donker. Die slechte kwaliteit wordt ook doorgetrokken naar de videofunctie. Jammer. De fotolens aan de voorkant (om selfies te maken) heeft 8 megapixels maar kan ons ook niet bekoren. 

Andere modellen van betere kwaliteit

Kortom, een goede doorsnee smartphone. We weten dat we voor een prijs van € 150 niet het neusje van de zalm kunnen krijgen maar de fotokwaliteit had echt wel wat beter gemogen.

Voor een gelijkaardige prijs, zelfs goedkoper, kun je in onze Koopwijzer smartphones zeker modellen vinden die kwalitatief beter scoren dan dit exemplaar.

XIAOMI REDMI 9T 64GB
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 138,60
OPPO A52 64GB
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 129,00
ONEPLUS NORD N100 64GB
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 139,00