Nieuws

De nieuwe iPhone SE is aantrekkelijk voor de prijsbewuste consument

04 mei 2020

Een compact maar verouderd design, een gloednieuwe processor en een lagere prijs (vanaf € 489) dan verwacht; zo kunnen we de nieuwe iPhone SE van Apple het best omschrijven. Het zou ons niet verbazen als hij vlot wordt verkocht, hoewel er betere keuzes zijn.
Je zou bijna kunnen zeggen dat de nieuwe iPhone SE terug in de tijd gaat. Het design lijkt immers als twee druppels water op dat van de iPhone 8 en maakt opnieuw gebruik van grote randen rond het scherm. Apple heeft het IPS-paneel van 4,7 inch, ook van de iPhone 8, ook terug vanonder het stof gehaald.
 
Niet meteen om over naar huis te schrijven, denk je misschien. Toch zal het relatief kleine formaat waarschijnlijk wel in de smaak vallen bij een publiek dat de laatste tijd niet meer echt zijn gading vindt. Sinds enkele jaren zijn smartphones een stuk groter geworden en vele modellen kun je nog moeilijk in je broekzak opbergen.
 
Het nadeel van dat kleine formaat is dat het scherm vrij klein is. Je gaat meer moeten scrollen om een artikel te lezen of een website te raadplegen. Dit model maakt ook geen gebruik van de FaceID-technologie (de gezichtsherkenning van Apple) maar beperkt zich tot de TouchID (identificatie met digitale vingerafdruk).
 

Power onder de motorkap en een langere levensduur

De belangrijkste vernieuwing bij de iPhone SE zit binnenin: net als zijn grotere broers, de iPhone 11 en 11 Pro, gebruikt hij een A13 Bionic-processor. Dat wil zeggen dat hij voor de helft van de prijs haast even snel is als de laatste Apple-modellen uit de hogere prijsklasse.

Het toestel scoort overigens niet enkel op rekenkracht maar ook op levensduur. Meer nog dan andere fabrikanten blijft Apple updates voor zijn toestellen aanbieden. Meestal kun je tot vijf jaar na de uitgave van een toestel updates downloaden. Een groot voordeel voor de consument.
 

Autonomie laat te wensen over

De autonomie van de nieuwe iPhone SE is ontgoochelend. De kleine batterij van slechts 1 821 mAh gaat volgens ons gebruikelijk testscenario niet meer dan 20 uur mee. Dat is de helft minder dan de beste toestellen uit onze test. Vergeet dus niet om je lader mee te nemen als je langer dan een dag weggaat of als je het toestel intensief gebruikt.

De meegeleverde lader is dezelfde sinds de iPhone 4 waardoor je je toestel niet snel kunt opladen. Een snellader moet je apart bijkopen. Ook voor draadloos opladen geldt hetzelfde: het kan, maar de oplader wordt niet meegeleverd.

 

Een goed fototoestel bij voldoende licht

Het fototoestel van een iPhone moet voldoen aan de reputatie van het merk. Dat is voor de nieuwe iPhone SE niet altijd het geval. Het toestel gebruikt een oude sensor van 12 megapixels en heeft geen ultragroothoeklens, optische zoom of dieptesensor.

Bij de perfecte lichtomstandigheden (buiten, bij mooi weer) kun je wel foto‘s van hoge kwaliteit maken. Bij weinig licht laat die kwaliteit dan weer te wensen over. Het lijkt net alsof je enkele jaren terug in de tijd gaat, toen smartphones nog geen nachtfunctie hadden.
 
De sensor van de camera aan de voorkant biedt overigens niet veel soelaas. Selfies kunnen nog net door de beugel, maar van de portretfunctie hadden we meer verwacht.
 

Kan tegen een stootje

Hoe vaak moeten we niet zeggen dat de designs van nieuwe toestellen niet echt schokbestendig zijn? Het scherm bevindt zich dichter tegen de rand van de telefoon en wordt dus sneller geraakt als je het toestel laat vallen. Het verouderde design van de iPhone SE is in dat opzicht een voordeel. Hij scoorde goed tijdens onze valtest met slechts enkele krasjes na 100 keer vallen.

Het scherm is eveneens beter bestand tegen scherpe voorwerpen dan dat van de iPhone 11. Het glas van de achterste camera raakte wel sneller beschadigd. Mocht je het toestel per ongeluk in water laten vallen, is er nog niets aan de hand. De iPhone SE heeft een IP67-certificering en zou dus bestand moeten zijn tegen onderdompeling tot maximaal 1 meter diepte gedurende maximaal 30 minuten. Uit onze test bleek dat dit effectief het geval is.
 

Een buitenbeentje

De iPhone SE is de vreemde eend in de bijt. Hij combineert iOS (het besturingssysteem van Apple) met een lagere prijs dan gewoonlijk (voor een iPhone) en een compact formaat.

Helaas wegen een aantal minpunten toch sterk door: het bijzonder kleine scherm, de beperkte autonomie en de slechte fotokwaliteit bij weinig licht zijn de voornaamste.
 
Voor dezelfde prijs - en zelfs goedkoper - krijg je meer waar voor je geld als je een Android-toestel koopt. Toch verwachten we dat de iPhone SE vlot over de toonbank zal gaan door het aantrekkelijke tarief en de uitstraling van Apple.
 
In afwachting van de volledige laboresultaten van dit model kun je op onze koopwijzer smartphones als eens kijken naar andere modellen waarin je misschien bent geïnteresseerd.
 

80 Topkwaliteit
Beste van
de Test
Smartphones
vanaf  1.695,00
80 Topkwaliteit
Beste van
de Test
Smartphones
vanaf  1.512,00
68 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
Smartphones
vanaf  178,00