Nieuws

Nieuw bij Apple: van goed tot nutteloos

10 september 2015
steve jobs

De grote voorstelling van de nieuwe producten van Apple is voorbij. Het verdict? Enkele interessante innovaties maar ook heel wat nutteloze elementen.

iPhone: "3D Touch" en (soms te) goede definitie 

De nieuwe iPhones 6S en 6S Plus worden uitgerust met "3D Touch", een interessante technologie waardoor er verschillende reacties kunnen worden opgeroepen naargelang men zacht of hard drukt. 
Het fototoestel van de iPhone 6S en 6S Plus gaat van 8 naar 12 MPixel. De camera vooraan voor selfies gaat dan weer van 1,2 MPixels naar 5 MPixels en het scherm kan in een duistere omgeving als flits gebruikt worden. De foto’s worden gedurende enkele seconden geanimeerd om er mini-video’s van te maken. Dat is een interessante mogelijkheid die we binnenkort zullen uittesten. De geanimeerde foto’s zullen evenwel ook meer geheugenruimte innemen dan normale foto’s. 
De video gaat van full HD naar 4K, met een betere definitie dus, maar dat heeft geen nut : 4K-schermen zijn zeldzaam (en duur), dus u kunt deze verbetering toch niet waarnemen. Bovendien nemen 4K-video’s enorm veel ruimte in. Soms wel 712 MB/minuut! Dit formaat, dat nutteloos is voor een smartphone, kan uw geheugen snel doen volslibben. 
Apple brengt ook een update van het besturingssysteem iOS9. 

16GB: te vermijden!

Er zullen drie versies van deze iPhone verkrijgbaar zijn: 16 GB, 64 GB en 128 GB, in 4 kleuren, waaronder roze. Vermijd de 16 GB-versie, die volstaat niet. Het toestel is momenteel nog niet aangekondigd voor België. De startprijs voor een iPhone 6S in Frankrijk: € 749, die van de iPhone 6S Plus: € 859.

iPad: geïnspireerd door Microsoft

Apple lanceert zijn iPad “Pro” met een scherm van 12,9 inch. Dit lijkt sterk op wat Microsoft al aanbiedt met de Surface-tablet. Apple neemt hetzelfde flexibele klavier over dat ook als bescherming kan dienen. Apple verbetert de processor en de luidsprekers van de iPad waardoor er ook video’s in 4K kunnen worden gemaakt (hetgeen even weinig nut heeft als op een smartphone). Verbazingwekkend genoeg kan de iPad ook met een stylus worden uitgerust (als supplement), iets waar Apple enkele jaren geleden nog niets van wou weten. 
De mogelijkheden van de iPad Pro zien er interessant uit. Deze zal verkrijgbaar zijn in 32 en 128 GB. De prijs en de lanceringsdatum voor België zijn nog niet bekendgemaakt. 

Apple Watch en Apple TV

Apple kondigde ook een update aan van het besturingssysteem van Apple Watch: de Watch OS 2, met tal van nieuwe mogelijkheden. 
Ten slotte komt er nog een nieuwe versie van Apple TV, nu met App Store en vocale assistent Siri. Deze zal in België nog niet op de markt komen, er moeten waarschijnlijk nog tests worden uitgevoerd  voor de Nederlandstalige stemherkenning van Siri.