Nieuws

Hoe schakel je contactloos betalen uit op je smartphone?

14 november 2017
contactloos betalen

De meeste smartphones zijn vandaag uitgerust met de NFC-technologie. Daarmee kan je contactloos betalen door je smartphone bij een compatibele terminal te houden. Als je de NFC-functie echter niet gebruikt of niet vertrouwt, kan je ze eenvoudig uitschakelen.

Met je smartphone kan je op verschillende manieren contactloos betalen. Behalve de methodes die we beschreven in Test Connect 12 van september 2017, is er nu ook de Bancontact-app. Daarmee kan iedereen die een Bancontact-kaart heeft contactloos betalen, bij welke bank hij ook klant is.

Contactloos betalen wordt dus alsmaar makkelijker. Maar de veiligheid blijft een teer punt, zoals bleek uit ons laatste onderzoek. Voor kleine bedragen (meestal tot € 25), heb je immers geen code nodig. Het volstaat dat je het scherm van je smartphone laat oplichten.

Enkel bij Android

Als je nooit gebruikmaakt van de NFC-chip – het onderdeel dat contactloos betalen mogelijk maakt – kan je die volledig uitschakelen.

Als je tenminste een Android-toestel hebt. Bij een iPhone is de NFC-chip namelijk niet uit te schakelen. Maar hoe dan ook werkt die enkel met Apples eigen betaaldienst Apple Pay, die bij ons nog niet beschikbaar is.

Afhankelijk van het model

De manier om NFC (Near Field Communication) uit te schakelen, verschilt ietwat naargelang van de smartphonefabrikant. Dit zijn de twee voornaamste manieren:

  • Nexus, Huawei, Sony … (Android 7): Instellingen > Draadloos en netwerken > Meer > NFC
  • Samsung (Android 7): Instellingen > Verbindingen > NFC en betaling 

Ook de NFC-functie van je bankkaart kan je uitschakelen, maar daarvoor moet je contact opnemen met je bank. Als je maar af en toe contactloos betaalt, stop je bankkaart dan in een beschermhoes om misbruik van de NFC-functie te voorkomen.