Nieuws

Smartphone-verslaafd? Doe de test

11 maart 2018
smartphone verslaving

Heb je een gezonde relatie met je smartphone? De app MobileDNA helpt je hierachter te komen. Naast inzicht in je gewoonten, krijg je tips om je digitale afhankelijkheid te beperken. De app kadert in Kop op, een campagne die Vlamingen bewuster wil maken van hun smartphonegebruik.
In plaats van constant je blik te richten op je smartphone, kijk je beter wat vaker op. Dat is het opzet van Kop op, een initiatief van UGent, UAntwerpen, de provincie Antwerpen, Gezinsbond en Mediawijs. Om je hierbij te helpen, is er de website kopop.be die een zelftest en praktische tips aanbiedt. Wil je een concrete analyse van je reële smartphonegebruik, dan kan je de app MobileDNA downloaden.

Is het erg, dokter?

Mobile DNA – voorlopig enkel beschikbaar voor Android – geeft je onder meer inzicht in het aantal apps dat je gebruikt, hoeveel tijd je eraan besteedt, hoeveel meldingen je krijgt, hoe vaak je je smartphone checkt enzovoort. Op basis daarvan krijg je een diagnose en weet je of het tijd is om in te grijpen. Benieuwd hoe het zit tussen jou en je mobiele toestel? Rep je naar de Google Play Store.

Wie wil bijdragen aan het wetenschappelijk vervolgonderzoek van deze campagne, kan nog tot vrijdag 30 maart een vragenlijst invullen via deze link.

Meer tips om je digitale stressniveau op peil te houden lees je in het artikel “Weg met digitale stress” in Test Connect 15 van maart/april 2018.