Nieuws

Aantal mobiele virtuele operatoren daalt verder

07 maart 2018

Aldi Talk, SFR Mobile, Contact Mobile, Plug Mobile, Red Bull Mobile, Ortel Mobile, Sudpresse Mobile en Allo RTL; allemaal virtuele mobiele operatoren die de afgelopen jaren verdwenen uit het Belgische mobiele telecomlandschap. De redenen zijn divers, maar ze leiden allen tot minder keuze voor de consument. 

Een Mobile Virtual Network Operator (MVNO) is een operator die gebruik maakt van het netwerk van één van de drie netwerkoperatoren (Proximus, Orange of Base/Telenet) om haar aanbod te commercialiseren. De overgrote meerderheid van de actieve MVNO’s in België maken gebruik van het Base/Telenet netwerk. 

Verschillende redenen, zelfde gevolg

Waar in begin 2016 nog rond de 30 mobiele operatoren actief waren in ons land, tellen we er twee jaar later nog met moeite 20. Er daar zijn verschillende redenen voor. 

  • Verplichte prepaid registratie. Aldi Talk zag af van de extra rompslomp die bij deze maatregel in de strijd tegen terrorisme kwam kijken en stopte ermee. We betreuren dit want Aldi Talk was vaak de meest voordelige optie voor occasionele gebruikers. 
  • Afschaffing van extra kosten voor roaming. Doordat operatoren vanaf 15 juni 2017 binnen de Europese Unie geen extra kosten meer mogen aanrekenen voor bellen, sms’en en surfen, zagen sommige MVNO’s hun rentabiliteit bedreigd. 
  • Overname van Base en SFR door Telenet. Telenet besliste om het mobiele aanbod van SFR niet verder te commercialiseren en klanten werden overgezet naar Base. Operatoren zoals Contact Mobile en Allo RTL besloten het contract dat ze met Base hadden niet verder te zetten met Telenet waardoor ook hier de klanten automatisch naar Base werden overgezet. 
  • All-in-one-bundels. Consumenten kiezen alsmaar vaker voor bundels waarin hun mobiel abonnement vervat zit. Hierdoor krijgen MVNO’s het steeds moeilijker. Al komen sommige MVNO’s zoals Jim Mobile, Mobile Vikings, Scarlet Mobile en VOO Mobile nog steeds met scherpe tarieven voor de dag.

Pas je bundel aan aan je verbruiksprofiel

Ondanks het verminderde aanbod, loont het nog altijd de moeite om te vergelijken. Je bent niets gebaat met een grote hoeveelheid ongebruikte belminuten of surfvolume iedere maand. Je kunt beter € 5 à € 10 per maand uitsparen door te kiezen voor een mobiel tarief (abonnement of prepaid) dat aangepast is aan je verbruiksprofiel. Ga je plots meer bellen of meer surfen, pas dan zeker je abonnement aan want de tarieven voor buiten bundel verbruik zijn vaak niet goedkoop.

Overstappen van de ene mobiele operator naar de andere is tegenwoordig trouwens kinderspel. Zo kun je doorgaans al na 1 maand kosteloos overstappen en het overzetten van je huidig nummer en activeren van je nieuwe simkaart wordt binnen de 24 uur geregeld. 

Onze tools kunnen je helpen

Bereken de goedkoopste optie voor jouw gebruiksprofiel in onze tariefvergelijker.

Bereken het voordeligste mobiele tarief

Op zoek naar de goedkoopste all-in bundel voor jouw verbruiksprofiel of dat van je gezin? Raadpleeg dan onze tariefvergelijker voor telecombundels.

Ontdek hier de goedkoopste telecombundel