Nieuws

Juridische stappen tegen Apple om misleidende informatie te stoppen

09 februari 2016
leg uw smartphone aan de leugendetector

Van de vermelde 16 GB aan opslaggeheugen biedt een iPhone 6 Plus in realiteit maar 10,3 GB, ofwel zo’n 36 % minder! Apple is niet de enige want de hele sector is betrokken. Op basis van het verdict van de rechter zullen wij de andere fabrikanten ook benaderen om hen ertoe aan te zetten deze praktijken te stoppen.

Hang uw smartphone aan onze online leugendetector:

Informatie over opslaggeheugen is essentieel

De smartphone is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van de consument. De gebruiker wordt geprikkeld om steeds nieuwe applicaties te downloaden, zijn mails te checken, foto’s, muziek en video’s op te slaan enz. Al die toepassingen nemen vanzelfsprekend veel geheugen in op de harde schijf van de smartphone.

Daarom is het van cruciaal belang dat de consument op het moment van zijn aankoop de juiste opslagcapaciteit van het toestel kent. De resultaten van onze tests met smartphones verkocht in België laten weinig aan de verbeelding over: de reële opslagcapaciteit is zeer vaak een stuk minder dan wat de fabrikanten beloven.

Een wijdverspreide praktijk

Quasi alle merken trachten de consument te misleiden. Nemen we bijvoorbeeld de Huawei P8: van de aangekondigde 16 GB, zijn er slechts 9 daadwerkelijk beschikbaar, dus een afwijking van 56 %. De Microsoft Lumia 640 XL: 8 GB aangekondigd, maar slechts 3,25 GB in realiteit beschikbaar. Een verschil van maar liefst 40 %. De Sony Xperia M4 Aqua garandeert dan weer 8 GB terwijl er maar 2,45 GB echt bruikbaar zijn, een afwijking van 30%. Enzovoort.

Het bijzondere aan Apple is dat de modellen onderscheiden worden enkel op basis van het geheugen terwijl de overige functionaliteiten dezelfde blijven. Voor de iPhones heeft de consument de keuze tussen 16, 64 of 128 GB. Vanzelfsprekend liggen de prijzen voor een grotere opslagcapaciteit ook hoger. De keuze van de consument om het ene en niet het andere model te kopen, wordt dus bepaalt op basis van het beschikbare opslaggeheugen.

Een juridische procedure tegen Apple

Door aan te kondigen dat de opslagcapaciteit van de iPhone 6 16 GB, 64 GB dan wel 128 GB, is, bedriegt Apple de consument. Zo bevat de iPhone 6 van 16 GB in realiteit maar 10,3 GB ofwel zo’n 36% minder. We beslisten daarom om een rechtsvordering in te dienen opdat de misleidende informatie over de opslagcapaciteit een halt wordt toegeroepen. Op basis van het verdict van de rechter, zullen wij de andere fabrikanten ook benaderen om hen ertoe aan te zetten deze praktijken te stoppen.