Nieuws

Is de virtuele realiteit van Samsung Gear zijn geld waard?

17 februari 2016
virtuele realiteit

De Gear VR van Samsung lijkt zo weggelopen uit een science fiction-film, maar kan de bril de verwachtingen van virtual reality ook waarmaken? Wij vinden hem een veelbelovend gadget, maar nog verre van perfect.

Met de Gear VR-bril introduceert Samsung virtual reality in uw huiskamer. Foto's weergeven in 360°, video's bekijken in 3D of een spelletje spelen, het is allemaal net echt. Onze eerste ervaringen zijn veelbelovend, al staat de technologie nog in de kinderschoenen en is het wauw-effect relatief vlug voorbij.

Beeldkwaliteit laat te wensen over

Het toestel lijkt nog het meest op een verrekijker met twee vergrootglazen en bestaat uit twee delen: de bril zelf, en een Samsung Galaxy S6 (of S6 Edge) smartphone die u in de bril schuift. Een koptelefoon maakt de totaalervaring af. 

Het scherm van de smartphone wordt opgedeeld in twee identieke beelden, wat een 3D-effect creëert. In de praktijk wordt de resolutie hierdoor gehalveerd, in dit geval dus tot 1440 x 1280 pixels. Met het oog van de gebruiker zo dicht op het scherm is dit nog voor verbetering vatbaar, aangezien de pixels zichtbaar blijven.

De scherpte van het beeld kan individueel worden bijgesteld door de gebruiker, maar het perfecte beeld blijft ongrijpbaar. Haarscherpe beelden zoals op een Full HD-scherm kunt u dus wel vergeten. Bovendien geven vingerafdrukken onmiddellijk een wazig beeld.

Vooral vermoeiend

Het toestel is makkelijk in gebruik, en de navigatie gebeurt via een touchpad en een klein knopje op de bril zelf. De bril is niet voor iedereen even comfortabel, zeker niet voor gebruikers met een groot hoofd.

Om evenwichtsproblemen te vermijden, wordt aanbevolen om het toestel enkel te gebruiken in zittende toestand. De beelden vullen het hele gezichtsveld, waardoor de virtuele ervaring compleet is: u voelt zich wel degelijk afgesneden van de echte omgeving. Langer dan 20 minuten kunt u het toestel echter niet gebruiken wegens te vermoeiend voor de ogen. Na gebruik is het even wennen aan de normale kijkervaring en gevoelige personen kunnen misselijk worden.

Voorsmaakje voor minder geld

Ons verdict? Een leuk gadget, dat u echter snel beu dreigt te raken. Wij vinden de Samsung Gear VR dus niet meteen € 200 waard, zeker niet wanneer u nog geen Samsung Galaxy S6 in huis hebt. Bovendien blijven de apps (€ 5 tot € 10) momenteel toch beperkt qua aanbod.

Wie benieuwd is naar een soortgelijke ervaring kan echter al voor een tiental euro aan de slag met Cardboard van Google (een kartonnen vouwdoosje met plastic lens), in combinatie met Youtube-filmpjes. Minder goed qua kwaliteit, maar niettemin een goede eerste kennismaking.

Hebt u interesse in de Samsung S6 (Edge) of een andere smartphone?

  • In onze koopwijzer Gsm's en smartphones kunt u de testresultaten bekijken van meer dan 140 toestellen, en terugvinden waar u ze aan de scherpste prijs kunt kopen.