Nieuws

Getest: de nieuwe iPhone 11, 11 Pro en 11 Pro Max

03 oktober 2019

Het nieuwe aanbod iPhones is beschikbaar op de markt. Maar wat zijn de Apple-smartphones écht waard? Wij hebben ze onderworpen aan een test, inclusief een bijzonder strenge valtest. Twijfel je tussen een nieuw model en eentje van vorig jaar? Wij wegen de voor- en nadelen voor jou af.

Met de vermelding "Pro" lijkt Apple besloten te hebben om de nadruk te leggen op topklasse. Geen "SE"- of "R"-vermelding meer voor de lichtere versies, het minst dure model heet gewoon "iPhone 11".

Goedkoop is het echter niet, bij ons heb je zo'n model pas vanaf € 809. Voor de Pro- (vanaf € 1 159) en Pro Max (vanaf € 1 259) versies ligt die startprijs nog hoger.

Een superieur scherm voor de Pro-modellen

De iPhone 11 heeft een LCD-scherm van 6,1 inch (15,5 cm diagonaal), terwijl de andere versies een OLED-scherm hebben van 5,8 inch (14,7 cm) voor de Pro-versie en 6,5 inch (16,5 cm) voor de Pro Max-versie.

De prestaties van het scherm van de Pro-modellen zijn uitstekend en maken ze tot de top van de markt. Wat de iPhone 11 betreft, is het LCD-scherm niet zo goed als dat van zijn grote broers, maar nog steeds van zeer goede makelij en goed gekalibreerd.

De Pro Max-versie is vooral aan te bevelen voor wie op zoek is naar een grote weergavecapaciteit ten koste van een compact formaat. Het toestel is immers bijzonder omvangrijk en zwaar: met zijn 226 gram zal je niet snel vergeten dat je het op zak hebt.

Steeds betere foto's

Vergeleken met de versies uit 2018 is elk van de drie nieuwe modellen voorzien van een extra fotolens, een ultra-groothoek (voor een brede kadrering van onderwerpen op korte afstand). De iPhone 11 heeft dus in totaal twee sensoren, terwijl de iPhone 11 Pro en 11 Pro Max er drie hebben: groothoek, ultra-groothoek en telelens. Niets revolutionairs echter, want veel fabrikanten gebruiken die combinatie van sensoren al twee jaar.

De "nachtmodus" (die ook allesbehalve nieuw is in de sector) is krachtig en stelt je in staat zeer mooie foto's te maken, zelfs bij schemerlicht. Hoewel het een gadget is, is de vertraagde modus zeer goed, net als het gebruiksgemak van de zoomfunctie. De overgang van de ene sensor naar de andere verloopt bijzonder soepel.

Over het geheel genomen is de kwaliteit van de foto's en video's uitstekend, vooral voor de Pro-modellen, die de beste op de markt worden op dit gebied. Het verschil met de pronkstukken van de concurrerende merken, vooral Samsung en Huawei, is echter niet groot.

Snel opladen voorbehouden voor de Pro

De iPhone 11 wordt alleen verkocht met een lader van 5W. Met deze laatste duurt het ongeveer 3,5 uur om de batterij volledig op te laden. De Pro-versies worden daarentegen geleverd met een lader van 18W die ze in minder dan twee uur volledig oplaadt. Dit is echter niets bijzonder: in dit opzicht is er veel beter te vinden bij de concurrentie.

De iPhone 11 Pro is minder valbestendig

Tijdens onze valtests hebben de iPhone 11 en 11 Pro Max geen bijzondere problemen ondervonden. Het tegendeel is waar voor de 11 Pro-modellen waarvan het scherm brak na amper 50 valbeurten, wat slechts de helft van het testprotocol uitmaakt. Het scherm van de 11 Pro bleef echter bruikbaar, ook al was het kapot. Een magere troost ...

De valtest bestaat erin om de telefoon in een speciale box met een betegelde bodem te plaatsen, waarin de valhoogte 80 cm bedraagt (zoals aanbevolen door de norm EN 60 068 ), wat min of meer overeenkomt met een val uit een broekzak. De smartphones worden onderworpen aan een test van 25 rotaties (50 valbeurten) voor een eerste controle, om vervolgens opnieuw 25 rotaties te ondergaan (100 valbeurten in totaal). Alle vormen van schade worden hierbij beoordeeld. Hoewel onze test zeer streng is, slagen de meeste smartphones ervoor.

iPhone 11 of iPhone XR?

Dat is een van de vragen die de meeste Apple-liefhebbers zich stellen. Als je jouw iPhone moet vervangen en niet voor de topmodellen wilt kiezen, heb je verschillende mogelijkheden. De nieuwe iPhone 11 en zijn voorganger, de iPhone XR, bieden bijvoorbeeld allebei uitstekende prestaties.

De iPhone 11 heeft een tweede fotosensor (zoals hierboven vermeld) en een "nachtmodus" voor je foto's. Hij beschikt ook over een nieuwe processor (A13 Bionic) en andere kleine verbeteringen.

Maar in feite zijn de verschillen, afgezien van een lichte verbetering op het vlak van fotografie, te klein om het prijsverschil (€ 100) tussen de twee toestellen te rechtvaardigen. Momenteel komt volgens ons de beste prijs-kwaliteitverhouding dan ook toe aan het model van vorig jaar, de iPhone XR.

Raadpleeg onze testresultaten

We hebben de nieuwe iPhone-modellen aan een grondige test onderworpen. Wil je meer weten over de testresultaten, raadpleeg dan onze koopwijzer van smartphones

 Naar onze test van smartphones