Nieuws

iPhone X: breekbaarheid is niet enige zwakte

13 november 2017
I phone X

De breekbaarheid van zijn glazen omhulsel kost de nieuwe iPhone X van Apple heel wat punten. Zijn voorganger, de iPhone 8, kan hij vooralsnog niet overtroeven.

De nieuwe iPhone is een mooi toestel, met een aantal toffe vernieuwingen. Vooral de camera wist ons te imponeren. De topscore van de iPhone 8 kan hij echter niet verbreken, en dat is volledig te wijten aan zijn breekbaarheid en beperkte batterijduur. 

Gezichtsherkenning en andere gimmicks

De nieuwe gezichtsherkenning (Face ID) is gemakkelijk te installeren en erg betrouwbaar. Zelfs met een iets andere outfit (bv. met een bril of een hoed) én in het donker wist de TrueDepth-camera ons nog te herkennen. Je kunt er je telefoon mee ontgrendelen en inloggen.

Ook de zogenaamde animoji’s, geanimeerde emoji’s, zijn een grappige toevoeging. Met behulp van de frontcamera kun je je emoji’s laten bewegen op basis van je eigen bewegingen en gezichtsuitdrukking. 

De iPhone X heeft geen home-toets zoals zijn voorgangers. Dat verandert de gebruikservaring ietwat, maar daar waren wij snel aan gewend. Wie toch absoluut niet zonder kan, kan een toets toevoegen op het scherm (settings > assistive touch).  

Superscherm zuigt batterij leeg

De foto’s en de filmpjes van de iPhone X zijn de beste die wij ooit al zagen, dankzij de groothoek  en telelens-camera’s. De batterijduur stelt daarentegen teleur. Hoewel de batterij op zich sterker is als die van de iPhone 8, gaat hij toch minder lang mee (16 uur). Dat is te wijten aan het (uitstekende) OLED-scherm, eveneens de topper op de huidige markt. Dat bedekt de volledige voorkant van het toestel en is erg helder met mooie contrasten, maar slorpt wel enorm veel energie op.

Niet geslaagd voor de valtest

De grootste zwakte van de nieuwe iPhone X blijkt echter zijn kwetsbaarheid. Geen enkele van de 3 toestellen in onze valtest kwam er ongeschonden uit. De resultaten van deze test tellen voor 15% mee in de testscore die we aan smartphones toekennen op het criterium "Duurzaamheid" (samen met de bouwkwaliteit, krasbestendigheid en waterdichtheid).

Ook online kwamen er al veel klachten van gebruikers die hun peperdure smartphone al bij het eerste ongelukje in diggelen zagen vallen. Als je dat bij Apple wilt laten repareren, kost je dat zo'n € 320 ...

Moraal van het verhaal: ben je bereid meer dan € 1 000 neer te tellen voor de iPhone X? Spendeer dan ineens een beetje meer aan een goed beschermhoesje...

Smartphone op jouw maat

Voor het 64 GB-model betaal je € 1 159, voor 256 GB € 1 329. Valt de nieuwe iPhone buiten jouw budget? Dan vind je ongetwijfeld een betere match in onze Koopwijzer smartphones