Nieuws

iPhone 8 en 8 Plus, slechts een kleine evolutie

16 oktober 2017
iphone 8 8plus

De belangrijkste verschillen van de iPhones 8 met de iPhones 7? Een verbetering van de prestaties, de afmetingen en het gewicht, snel draadloos opladen en de automatische aanpassing van de kleuren van het scherm aan het omgevingslicht. Geen echte verandering echter voor de autonomie, de kwaliteit van het scherm en de fotofunctie.

De iPhone 8 en de iPhone 8 Plus worden tegelijkertijd op de markt gebracht. De + versie is groter, heeft een betere batterij en een hogere prijs. Zoals gebruikelijk bij Apple kunnen de toestellen niet worden uitgebreid met een tweede simkaart of micro-SD-kaart en is nog steeds een adapter vereist om oortjes aan te sluiten.

Goede prestaties

Beide modellen beschikken over RAM-geheugen van respectievelijk 2 GB (voor de 8) en 3 GB (voor de 8 Plus). Qua intern geheugen heb je de keuze tussen 64 of 256 GB.

Tijdens onze onafhankelijk laboratoriumtests hebben we de versies van 64 GB getest. In werkelijkheid kun je rekenen op 54,9 GB vrij beschikbare ruimte voor de iPhone 8 en op 54,8 GB voor de iPhone 8 Plus.

Over het virtuele toetsenbord en het surfen op het web is er niets bijzonders te melden. In de test bleek wel dat de spraakkwaliteit lager is dan bij de andere iPhones. Ook op te merken: de nieuwe Apple A11 Bionic processor is sneller dan de vorige.

Schermkampioenen

De kwaliteit van het scherm is uitstekend bij zowel de 8 (4,7 inch) als de 8 Plus (5,5 inch). De leesbaarheid van opzij en in vol licht is perfect, evenals de reactiviteit van het aanraakscherm. En je ogen worden verwend dankzij de True Tone-functie die de kleuren aanpast aan het omgevingslicht. Zowel de schermgroottes als de schermdefinities veranderden niet sinds de iPhones 6/6Plus in 2014 werden gelanceerd.

Snel draadloos opladen

Draadloos opladen  is nieuw, en zal je enkele tientallen euro’s extra kosten voor een laadstation. Wat Apple als een innovatie presenteert, brengt dus extra kosten met zich mee.

iphone 8 8plus

Voor de rest is de autonomie een beetje beter dan die van de iPhones 7 en 7 Plus. Tijdens onze autonomietest, die een standaardgebruik simuleert, hield de iPhone 8 het 19 uur vol en de iPhone 8 Plus 21 uur. 

Ondanks de iets kleinere capaciteit van de batterijen van de nieuwe iPhones, houden deze nieuwe modellen het langer vol.  De verbetering van de autonomie bedraagt echter slechts 30 min. ten opzichte van de iPhones 7 en 7 Plus.

Wat de oplaadsnelheid betreft: deze is gemiddeld voor de 8, ongeveer 2.30 uur voor een volledige lading. Na 15 min. opladen bereikt het niveau 14%. Voor de 8 Plus duurt het opladen vrij lang, ongeveer 3 uur voor een volledige lading. Na 15 min. opladen bereikt het niveau met moeite 10%, wat tegenvalt.

Ten slotte doen er op het internet geruchten de ronde over batterijen die zouden opzwellen. Tijdens onze tests hebben we dat echter niet kunnen vaststellen. Laten we hopen dat het niet om een nieuw schandaal gaat. Apple heeft al gemeld dat het een onderzoek heeft ingesteld.

Niets nieuws onder de zon voor de foto’s

De iPhone 8 heeft, net als de iPhone 7, een hoofdcamera van 12 megapixel en een selfie-apparaat van 7 megapixel. De 8 Plus is, net als de 7 Plus, uitgerust met twee hoofdfotomodules (groothoek en dubbele zoom).

iphone

De foto's zijn erg gedetailleerd en vooral zeer scherp. Selfies en portretten zijn beter dan met de iPhones 7 en 7 Plus. De beeldstabilisatie is goed en vermindert doeltreffend de bewegingen tijdens het fotograferen. De kwaliteit van de foto's bij weinig licht is ook goed, de kleuren zijn alleen een beetje bleek, maar de foto blijft toch scherp.

De video's (in 4 K, tot 60 beelden per seconde) zijn vloeiend en in een goede resolutie.

Stof- en waterdicht

Ondanks hun glazen achterkant doorstaan de iPhones 8 de valtests vrij goed. De iPhone 8 behaalt de maximumscore (hooguit enkele krassen op het scherm en op de achterkant). De iPhone Plus, met een groter scherm, doorstond de valtest echter minder goed maar komt er toch goed uit. Na 50 keer vallen van een hoogte van 80 cm vertoonde het scherm enkele barstjes en na 100 keer vallen was het gebroken. Gelukkig bleef het toestel werken.

Omdat ze IP67 gecertificeerd zijn, zijn de toestellen in theorie bestand tegen stof en onderdompeling tot maximaal 1 meter diepte gedurende maximaal 30 minuten. Wij controleerden deze certificering in het laboratorium. Na onze test bleek dat er water achter het scherm van sommige iPhones was gekomen, maar toch bleven ze functioneel.

En de verrassing van iOS11…

Met het nieuwe besturingssysteem iOS 11 is de activering/deactivering van Wi-Fi en Bluetooth enigszins veranderd. Vroeger (met iOS10) kon je, via de snelkoppelingen, gewoon op het actieve icoontje klikken om het te deactiveren. Het ging dan van blauw naar grijs. Om het nu volledig te deactiveren moet je naar de instellingen gaan. Nuttig om te weten dus, ook al zal het geen argument zijn dat je keuze zal beïnvloeden om al dan niet een iPhone 8 te kopen.

De prijs

De iPhone 8 in 64GB-versie wordt aangeboden tegen de prijs van € 809, de 256GB-versie tegen € 979. De iPhone 8 Plus in 64 GB-versie wordt aangeboden tegen de prijs van € 919. De prijs klimt naar € 1089 voor de 256 GB-versie. Ze zijn beide beschikbaar in 3 kleuren: zilver, goud of spacegrijs.

Een slimmere aankoop zou die van een iPhone 7 of 7 Plus zijn, omdat de prijzen daarvan onlangs gedaald zijn. Hun autonomie, hun schermkwaliteit en hun fotokwaliteit zijn immers vergelijkbaar met die van de nieuwe iPhones. 

Ter vergelijking, gelijkwaardige toestellen

In onze Koopwijzer smartphones kun je voor meer dan 80 toestellen de resultaten raadplegen van onze onafhankelijke tests. Je kunt er ook terugvinden waar je ze het goedkoopst kunt kopen, online of bij jou in de buurt.

OPPO A52 64GB
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 129,00
ONEPLUS NORD N100 64GB
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 139,00
TCL 20 SE 64GB
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 133,32