Nieuws

iPhone 6: veel commotie, weinig innovatie

13 oktober 2014
iphone 6 veel commotie weinig innovatie

U kunt het moeilijk hebben gemist: de iPhone 6 is op de markt. Wij hebben hem voor u getest en troffen weinig vernieuwends aan. Wie de prijs-kwaliteitsverhouding afweegt, kan beter kiezen voor een Android-model.

U wilt weten of de iPhone 6 (Plus) iets voor u is?

Apple lanceert opnieuw twee versies: de iPhone 6, met een schermdiagonaal van 4,7 inch en een resolutie van 750 x 1 334 pixels, en de iPhone 6 Plus met een groter scherm van 5,5 inch en een resolutie van 1 080 x 1 920 pixels. Elke versie is verkrijgbaar in verschillende geheugenformaten (16, 64 of 128 GB), met prijzen tussen € 699 en € 999. 

De nieuwe iPhones zijn dunner dan hun voorgangers, maar bieden weinig meerwaarde. De grote tablet-achtige schermen zien we immers al langer opduiken bij andere merken. Apple-fans zullen wel weer stormlopen voor de nieuwe speeltjes, maar wie de prijs-kwaliteitsverhouding afweegt, zal veeleer kiezen voor een Android-model: minder duur, met meer mogelijkheden. Interessant zijn wel de prijsverlagingen voor de oudere Apple-modellen: een iPhone 5C (8 GB) hebt u al voor € 399.

Prestaties, als telefoon en multimediatoestel

Voor iOS-gebruikers zijn er geen verrassingen. Alles werkt zoals voorheen, al draaien de nieuwe toestellen op iOS 8, dat ook beschikbaar is voor iPhone 5, 5S, 5C en zelfs voor iPhone 4S. Moet u dan het nieuwe besturingssysteem installeren op uw oudere iPhone? Niet op een iPhone 4S, de update zou uw toestel enkel trager maken.

De fotocamera en de videofunctie werken prima, en staan toe om herinneringen vast te leggen in time lapse (versnelde opname) of slow motion (vertraagde opname). De kwaliteit van het scherm en van de camera is nog steeds erg goed, maar de batterij blijft – net zoals bij de vorige modellen – een zwak punt. Het probleem van de netwerkgevoeligheid lijkt wel verholpen te zijn.

Wat met de geruchten?

De media stonden de laatste week bol van de geruchten. De nieuwe iPhones zouden immers gemakkelijk plooien in uw broekzak. Wij hebben dat getest in ons labo, en hoewel het toestel inderdaad veel gemakkelijker plooit dan vergelijkbare modellen van andere merken, is de benodigde kracht niet realistisch in een dagelijkse omgeving. U kunt hem dus zonder problemen in uw zak dragen, maar haal hem wel even uit uw achterzak vooraleer u op een stoel neerploft.