Nieuws

De iPhone 12 biedt 5G, maar geen lader

14 oktober 2020

Apple heeft gisteren, op 13 oktober, de twaalfde versie van de iPhone voorgesteld. In vergelijking met vorig jaar zien we een extra versie verschijnen. Dat maakt dus 4 verschillende versies en 4 verschillende – maar allemaal hoge – prijscategorieën, tussen € 800 en € 1 600. Een primeur voor Apple is dat de iPhone 12 is uitgerust met 5G. Een andere primeur is dat er geen lader of oortjes worden meegeleverd. Dat is nadelig voor nieuwe Apple-klanten.
Op vlak van design lijkt de iPhone 12 met zijn rechthoekige vormen wat op de iPhone 4. De wat vervelende uitsnijding bovenaan het scherm blijft. 

We zien geen grote revolutie in de gebruikte technologie: de nieuwe A14 Bionic-processor zou wel performanter moeten zijn. Alle modellen zijn uitgerust met een OLED-scherm dat helderder en contrastrijker is dan een lcd-scherm. De verversingsfrequentie van het beeld is nog steeds gelijk aan die van de iPhone 11.

 

Geen lader, geen oortjes

Bijzonder jammer vinden we dat de Lightning-aansluiting, exclusief door Apple gebruikt, niet werd vervangen. In tegenstelling tot de meeste recente smartphones vind je geen USB-C-poort. Je hebt dus een speciale kabel nodig om het toestel te laden. Probleem: hoewel die kabel (Lightning – USB-C) wordt meegeleverd in de doos is dat niet het geval voor de iPhone-lader zelf en dat is een spijtige primeur bij Apple.

De verklaring is dat Apple verspilling wil bestrijden omdat hun klanten al een aangepaste lader hebben. Dat is wel erg kort door de bocht geredeneerd, want nieuwe klanten hebben nog geen lader en sommige klanten hebben nog een oude Lightning – USB-A-kabel die niet compatibel is met de recente iPhone 12-lader. Als je een oude iPhone-lader en oude Lightning-kabel hebt, kun je die wel gebruiken om de iPhone 12 op te laden, al zal je dan niet altijd de snellaadfunctie kunnen gebruiken.  

Gezien de pittige aankoopprijs zou je als nieuwe klant de keuze moeten krijgen om een gratis lader meegeleverd te krijgen. Hetzelfde voor de oortjes: een Lighting-Jack-adapter zou standaard in de doos moeten zitten omdat de iPhone niet is uitgerust met een Jack-aansluiting. Nu moet je die kopen op de site van Apple voor € 10 en voor de lader betaal je nog eens € 20 of zelfs € 45 als je een draadloze wilt. En dat bovenop een al gepeperde prijs.

Nieuwigheden zijn niet essentieel tot zelfs verontrustend

De 5G-functie is dan misschien een grote primeur voor Apple, echt doorslaggevend voor de Belgische consument is het niet. Gezien het zwakke 5G-aanbod in ons land, ook voor de volgende jaren, is dat geen bepalende factor bij de aankoop.

Een andere twijfelachtige nieuwigheid is het Magsafe-systeem waarmee je dankzij een magneet de iPhone kunt vastmaken aan een draadloze lader zodat je op de meest efficiënte manier kunt herladen. Dankzij die magneten kun je ook een beschermingshoes of een bankkaartetui aan de iPhone bevestigen. Dat is natuurlijk handig, maar het verraadt mogelijk iets over de toekomstige strategie van Apple. Het valt te vrezen dat de Lightning-aansluiting zal verdwijnen en je toekomstige versies enkel nog kunt opladen met een draadloze lader die je dan apart moet kopen. Die wordt immers bij deze iPhone 12 ook niet meegeleverd. 

We vinden het ook jammer dat de iPhone 12 geen ingebouwde Touch ID (vingerafdruklezer) meer biedt terwijl de coronacrisis net heeft aangetoond dat je onmogelijk Face ID (gezichtsherkenning) kunt gebruiken als je een masker draagt. Je moet dus bijna wel telkens je code intoetsen om het toestel te ontgrendelen.

Nieuwe iPhoneschermen beschikken ook over de Ceramic Shield technologie. Volgens Apple is het scherm daardoor beter bestand tegen schokken. Of dat klopt zullen we weten nadat we onze fameuze test hebben uitgevoerd waarbij we smartphones vanop een meter hoogte laten vallen om de stevigheid te evalueren.  

De verschillende modellen doorgelicht

Dit zijn onze gedetailleerde indrukken over elk model van de iPhone 12. 
 
iPhone 12 Mini
Nieuw in het gamma, een soort verderzetting van de iPhone SE. Hij kost van de vier modellen het minst (maar blijft duur) en is het meest compact met een 5,4 inch-scherm. Hij zal zeker in de smaak vallen bij wie graag zijn telefoon met een hand wil bedienen. Maar het scherm voelt wellicht wat krap aan als je een groot scherm gewoon bent. 

Aan de achterkant van de iPhone zitten twee camerasensoren (groothoek en ultragroothoek) van 12 megapixels die werden verbeterd, vooral op het vlak van lichtopname. 

De iPhone zal vanaf 13 november beschikbaar zijn voor € 809 voor de 64 GB-versie, € 859 voor de 128 GB-versie en € 979 voor de 256 GB-versie. Het is jammer dat Apple nog toestellen met een intern geheugen van 64 geheugen maakt, vooral omdat je het geheugen niet kunt uitbreiden. De voorverkoop begint op 6 november. 
 
iPhone 12
Met een 6,1 inch OLED-scherm is de « basisversie » van de iPhone 12 de logische opvolger van de iPhone 11. Hoewel hij groter is dan de Mini-versie verschillen ze voor de rest nauwelijks. Hij beschikt over dezelfde cameramodule van 12 megapixels, is ook compatibel met 5G en verkrijgbaar in dezelfde kleuren. 

Het enige verschil van belang zit hem in de batterij. Die is uiteraard groter dan die van de Mini en zou daarom dus langer moeten werken zonder op te laden.

De iPhone 12 zal beschikbaar zijn vanaf 23 oktober voor € 909 voor de 64 GB-versie, € 959 (128 GB) en € 1 079 €. Hij kost € 100 meer dan de iPhone 11, maar dat prijsverschil lijkt ons niet echt gerechtvaardigd. De voorverkoop begint op 16 oktober. 
 
iPhone 12 Pro
Net als de gewone iPhone 12 heeft hij een OLED-scherm van 6,1 inch, maar de behuizing is wel in roestvrij staal. Vooral de camera is beduidend veelzijdiger met een extra sensor die dienst doet als 2x optische zoom en een “LiDAR” sensor waarmee je in slechte lichtomstandigheden scherpere portretfoto’s neemt.

De HDR video-opnamen zijn in 10 bits wat de beeldkwaliteit ten goede komt. Net als de andere versies is ook de iPhone 12 Pro compatibel met 5G.

Hij is vanaf 23 oktober beschikbaar voor € 1 159 (128 GB), 1 279 (256 GB) en 1 509 (512 GB). Dat zijn dezelfde prijzen als voor de iPhone 11 Pro vorig jaar.  
 
iPhone 12 Pro Max
Dit is de grootste iPhone dit jaar met een scherm van 6,7 inch. Dat is een voordeel als je van een duidelijke schermweergave houdt, maar een nadeel om gemakkelijk op te bergen.

Hij is uitgerust met een iets beter cameramodule als de iPhone Pro met een groothoek, ultragroothoek, optische zoom en de "LiDAR"-sensor.

De iPhone 12 Pro Max zal vanaf 13 november beschikbaar zijn voor 1 259 (128 GB), € 1 379 (256 GB) en € 1 609 (512 GB). Voorverkoop begint op 6 november.  
 
Zoals je ziet bieden de Pro-modellen van de iPhone 12 geen echt grote technische verbeteringen in vergelijking met de modellen van vorig jaar, behalve misschien op het vlak van video-opnames.
 
Wanneer we alle modellen volledig hebben getest kunnen we definitief oordelen of het de moeite is om een iPhone 12 te kopen als je nog een iPhone 11 hebt. En dan kunnen we ook bepalen of de iPhone 12 Pro Max net als zijn voorganger het statuut « Beste van de Test” verdient of niet. 
 
In afwachting van de uitgebreide testresultaten kun je altijd terecht op onze koopwijzer smartphones waar je 125 door ons geteste smartphones kunt vergelijken. Daarbij zitten ook de vorige versies van de iPhone. 
 

SAMSUNG GALAXY S10+ (128 GB)
Bekijk onze testresultaten Krijg exclusieve toegang
vanaf
 549,00
SAMSUNG GALAXY S20
Bekijk onze testresultaten Krijg exclusieve toegang
vanaf
 619,00
SAMSUNG GALAXY NOTE20 ULTRA 5G 256GB
Bekijk onze testresultaten Krijg exclusieve toegang
vanaf
 942,00
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

2 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/10/2020

Er zou ook een ban moeten komen voor dit toestel daar ze geen gehoor geven om de usb c te gebruiken. Wie niet wil luisteren zou een verbld moeten krijgen om nog verkocht te mogen worden. Europa schiet eens wakker als de u.s dat kan moet het hier ook wel kunnen.

Grt

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/10/2020

Ontgoocheling

Community

Test, beoordeel, deel

test

Gerelateerde discussies