Nieuws

iPhone 12 getest: de kloof tussen basismodel en iPhone 12 Pro wordt kleiner

14 oktober 2020

Er zijn 4 verschillende versies van de iPhone 12 en 4 verschillende – maar allemaal hoge – prijscategorieën, tussen € 800 en € 1 600. Onze laboresultaten helpen je de juiste keuze te maken. Als je bijvoorbeeld twijfelt tussen de basisversie en de Pro-versie raden we de basisversie aan. Hoewel de Pro-versie vooral een betere camera heeft, rechtvaardigt dat de veel hogere kostprijs niet.

Op vlak van design lijkt de iPhone 12 met zijn rechthoekige vormen wat op de iPhone 4. De wat vervelende uitsnijding bovenaan het scherm blijft. 

We zien geen grote revolutie in de gebruikte technologie: de nieuwe A14 Bionic-processor zou wel performanter moeten zijn. Alle modellen zijn uitgerust met een OLED-scherm dat helderder en contrastrijker is dan een lcd-scherm. De verversingsfrequentie van het beeld is nog steeds gelijk aan die van de iPhone 11.

 

Geen lader, geen oortjes

Bijzonder jammer vinden we dat de Lightning-aansluiting, exclusief door Apple gebruikt, niet werd vervangen. In tegenstelling tot de meeste recente smartphones vind je geen USB-C-poort. Je hebt dus een speciale kabel nodig om het toestel te laden. Probleem: hoewel die kabel (Lightning – USB-C) wordt meegeleverd in de doos is dat niet het geval voor de iPhone-lader zelf en dat is een spijtige primeur bij Apple.

De verklaring is dat Apple verspilling wil bestrijden omdat hun klanten al een aangepaste lader hebben. Dat is wel erg kort door de bocht geredeneerd, want nieuwe klanten hebben nog geen lader en sommige klanten hebben nog een oude Lightning – USB-A-kabel die niet compatibel is met de recente iPhone 12-lader. Als je een oude iPhone-lader en oude Lightning-kabel hebt, kun je die wel gebruiken om de iPhone 12 op te laden, al zal je dan niet altijd de snellaadfunctie kunnen gebruiken.  

Gezien de pittige aankoopprijs zou je als nieuwe klant de keuze moeten krijgen om een gratis lader meegeleverd te krijgen. Hetzelfde voor de oortjes: een Lighting-Jack-adapter zou standaard in de doos moeten zitten omdat de iPhone niet is uitgerust met een Jack-aansluiting. Nu moet je die kopen op de site van Apple voor € 10 en voor de lader betaal je nog eens € 20 of zelfs € 45 als je een draadloze wilt. En dat bovenop een al gepeperde prijs.

Nieuwigheden zijn niet essentieel tot zelfs verontrustend

De 5G-functie is dan misschien een grote primeur voor Apple, echt doorslaggevend voor de Belgische consument is het niet. Gezien het zwakke 5G-aanbod in ons land, ook voor de volgende jaren, is dat geen bepalende factor bij de aankoop.

Een andere twijfelachtige nieuwigheid is het Magsafe-systeem waarmee je dankzij een magneet de iPhone kunt vastmaken aan een draadloze lader zodat je op de meest efficiënte manier kunt herladen. Dankzij die magneten kun je ook een beschermingshoes of een bankkaartetui aan de iPhone bevestigen. Dat is natuurlijk handig, maar het verraadt mogelijk iets over de toekomstige strategie van Apple. Het valt te vrezen dat de Lightning-aansluiting zal verdwijnen en je toekomstige versies enkel nog kunt opladen met een draadloze lader die je dan apart moet kopen. Die wordt immers bij deze iPhone 12 ook niet meegeleverd. 

We vinden het ook jammer dat de iPhone 12 geen ingebouwde Touch ID (vingerafdruklezer) meer biedt terwijl de coronacrisis net heeft aangetoond dat je onmogelijk Face ID (gezichtsherkenning) kunt gebruiken als je een masker draagt. Je moet dus bijna wel telkens je code intoetsen om het toestel te ontgrendelen.

Nieuwe iPhoneschermen beschikken ook over de Ceramic Shield technologie. Volgens Apple is het scherm daardoor beter bestand tegen schokken. Of dat klopt zullen we weten nadat we onze fameuze test hebben uitgevoerd waarbij we smartphones vanop een meter hoogte laten vallen om de stevigheid te evalueren.  

De verschillende modellen doorgelicht

Dit zijn onze gedetailleerde indrukken over elk model van de iPhone 12. 
 
iPhone 12 Mini
Nieuw in het gamma, een soort verderzetting van de iPhone SE. Hij kost van de vier modellen het minst (maar blijft duur) en is het meest compact met een 5,4 inch-scherm. Hij zal zeker in de smaak vallen bij wie graag zijn telefoon met een hand wil bedienen. Maar het scherm voelt wellicht wat krap aan als je een groot scherm gewoon bent. 

Aan de achterkant van de iPhone zitten twee camerasensoren (groothoek en ultragroothoek) van 12 megapixels die werden verbeterd, vooral op het vlak van lichtopname. 

De iPhone zal vanaf 13 november beschikbaar zijn voor € 809 voor de 64 GB-versie, € 859 voor de 128 GB-versie en € 979 voor de 256 GB-versie. Het is jammer dat Apple nog toestellen met een intern geheugen van 64 geheugen maakt, vooral omdat je het geheugen niet kunt uitbreiden. De voorverkoop begint op 6 november.
 
Zodra dit goedkoopste model uit het gamma in de winkel ligt, zullen we hem uitgebreid testen en nagaan of hij ook dit jaar de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt. 
iPhone 12 - op basis van onze labotest
Met een 6,1 inch OLED-scherm is de « basisversie » van de iPhone 12 de logische opvolger van de iPhone 11. Hoewel hij groter is dan de Mini-versie verschillen ze voor de rest nauwelijks. Hij beschikt over dezelfde cameramodule van 12 megapixels, is ook compatibel met 5G en verkrijgbaar in dezelfde kleuren. Het enige verschil van belang zit hem in de batterij. Die is uiteraard groter dan die van de Mini en zou daarom dus langer moeten werken zonder op te laden.
 

De iPhone 12 heeft veel gemeen met de iPhone 12 Pro. Het verschil tussen beide wordt almaar moeilijker te onderscheiden. De schermen zijn even groot, van uitstekende kwaliteit en aan elkaar gewaagd qua prestaties. Tijdens onze autonomietest hield de iPhone 12 het iets langer uit dan zijn grote broer terwijl het scherm op maximale helderheid stond. Maar echt noemenswaardig was dat verschil niet.

Het grootste technologische verschil tussen beide modellen merken we in het fototoestel: de iPhone 12 heeft geen LiDAR-sensor en geen zoomlens. De foto’s zijn dan wel van een uitstekende kwaliteit, maar de zoom is digital en daarom minder secuur terwijl de iPhone 12 Pro over een optische zoom 2x beschikt. De selfiecamera is voor beide toestellen identiek.

Toch moeten we erop wijzen dat de iPhone 12 in vergelijking met de Pro-versie minder solide bleek volgens onze tests. Dat ligt vooral aan het aluminium frame van de iPhone 12 dat minder stevig is dan het stalen frame van de iPhone 12 Pro. Het frame van de iPhone 12 liep een aantal krassen en deuken op tijdens onze tests. De stevigheid van het scherm en de waterdichtheid zijn identiek.

Kortom, de iPhone 12 is een uitstekend toestel met een heel goed scherm en een krachtige processor met een performante camera. Volgens ons is het alleen de moeite om meer te betalen voor een iPhone 12 Pro als je een hobbyfotograaf bent. Is de camera niet je topprioriteit dan kies je beter voor de iPhone 12 en kun je nog wat extra spenderen aan een stevige hoes (om het minder stevige frame te versterken). 

De iPhone 12 zal beschikbaar zijn vanaf 23 oktober voor € 909 voor de 64 GB-versie, € 959 (128 GB) en € 1 079 €. Hij kost € 100 meer dan de iPhone 11, maar dat prijsverschil lijkt ons niet echt gerechtvaardigd. De voorverkoop begint op 16 oktober. 

 
iPhone 12 Pro - op basis van onze labotest

De iPhone 12 Pro beschikt net als de gewone iPhone 12 over een OLED-scherm van 6,1 inch dat heel helder is en een evenwichtige kleurenweergave biedt en de kleurtemperatuur past zich aan aan de belichting rondom. Ook in het zonlicht of vanuit een scherpe hoek kun je probleemloos het scherm lezen. De verversingsratio blijft op 60 Hz hoewel dat bij de meeste concurrenten 120 Hz is.

De capaciteit van de batterij is wat verlaagd naar 2 815 mAh. In de praktijk merk je daar niet veel van omdat de energieconsumptie efficiënter is dankzij de nieuwe A14 chip. De autonomie van de batterij werd gemeten op 34 uren met een verlaagde schermhelderheid. Zet je de helderheid op het maximum, dan verlaagt de autonomie naar 22,5 uur.

Uit onze tests bleek dat het met een lader van 5 Watt 3 uur duurt om de batterij volledig op te laden, met een lader van 20 Watt is dat minder dan 2 uur. Draadloos opladen via Magsafe duurt ook 3 uur. Waar de autonomie van de batterij niet slecht is, ook al doen andere merken het op dat vlak veel beter, de laadtijd is behoorlijk traag. De betere smartphones van de concurrenten laden volledig op in ongeveer 1 uur.

Het Pro-model heeft in tegenstelling tot de iPhone 12 een roestvrij, stalen frame wat hem steviger maakt. De iPhone 12 Pro is heel robust. Het scherm is uitgerust met een Ceramic Shield. Zelfs na honderd valpartijen van 80 cm hoogte raakte het toestel niet beschadigd. Daarnaast beschikt de Pro-versie ook over een certificaat dat aantoont dat hij gedurende 30 minuten tot 6 meter onder water kan blijven. Dat is van het beste wat je op de markt kunt vinden, al duurde het wel lang voor de luidspreker terug helemaal droog was.

Een van de sterkste punten van de iPhone 12 Pro is de kwaliteit van het fototoestel. Hij is uitgerust met een extra sensor die dienstdoet al seen optische zoom 2x en een LiDAR-sensor waarmee je in slechte lichtomstandigheden scherpere foto’s neemt. De sensor kan preciezer afstanden inschatten dankzij infraroodstralen en verbetert ook de kwaliteit van portretfoto’s. In het algemeen is de beeldkwaliteit heel hoog. De beeldstabilisatie voor video is een beetje beter in vergelijking met de iPhone 11 Pro en video-opnames in HDR verhogen naar 10 bits wat de beelden accurater zou moeten maken.

Kortom, de iPhone 12 Pro is een smartphone van erg hoge kwaliteit die we enkel kunnen aanraden als hij binnen je budget past. Als dat niet zo is, kun je net zo goed kiezen voor de iPhone 12 omdat het enige vermeldenswaardige verschil het fototoestel is.

De iPhone 12 Pro is beschikbaar in de handel sinds 23 oktober voor € 1 159 (128 GB), 1 279 (256 GB) en 1 509 (512 GB). Dat zijn dezelfde prijzen als voor de iPhone 11 Pro vorig jaar.  

 
iPhone 12 Pro Max
Dit is de grootste iPhone dit jaar met een scherm van 6,7 inch. Dat is een voordeel als je van een duidelijke schermweergave houdt, maar een nadeel om gemakkelijk op te bergen.

Hij is uitgerust met een iets betere cameramodule als de iPhone Pro met een groothoek, ultragroothoek, optische zoom en de "LiDAR"-sensor.

De iPhone 12 Pro Max zal vanaf 13 november beschikbaar zijn voor 1 259 (128 GB), € 1 379 (256 GB) en € 1 609 (512 GB). Voorverkoop begint op 6 november. Zodra hij in de winkelrekken ligt, zullen we hem uitvoerig testen en gaan we na of hij echt beter is dan zijn voorganger, de iPhone 11 Pro Max, die we na zijn verschijning als Beste van de Test konden uitroepen.
 
Zoals je ziet bieden de Pro-modellen van de iPhone 12 geen echt grote technische verbeteringen in vergelijking met de modellen van vorig jaar, behalve misschien op het vlak van video-opnames.
 
Wanneer we alle modellen volledig hebben getest kunnen we definitief oordelen of het de moeite is om een iPhone 12 te kopen als je nog een iPhone 11 hebt. En dan kunnen we ook bepalen of de iPhone 12 Pro Max net als zijn voorganger het statuut « Beste van de Test” verdient of niet. 
 
In afwachting van de uitgebreide testresultaten kun je altijd terecht op onze koopwijzer smartphones waar je 125 door ons geteste smartphones kunt vergelijken. Daarbij zitten ook de vorige versies van de iPhone. 
 

68 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
Smartphones
vanaf  198,00
67 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
Smartphones
vanaf  179,00
66 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
Smartphones
vanaf  189,95