Nieuws

Waarom wij Huawei P30 verkiezen boven P30 Pro

26 april 2019

Het lenteoffensief van Huawei bracht twee uitstekende smartphones op: Huawei P30 en Huawei P30 Pro. Die laatste zou een nog betere versie van de eerste moeten zijn, maar wij zien dat anders. Zo zijn onder andere de videobeelden van de P30 van betere kwaliteit.

Zowel Huawei P30 als Huawei P30 Pro bevat bepaalde kenmerken van de Huawei Mate 20 Pro die eind 2018 werd gelanceerd. Een daarvan is de vingerafdruksensor die onder het glas van het scherm zit, maar een veel belangrijkere is de krachtige Kirin 980 processor. Hij voert alle taken erg snel uit.

Het werkgeheugen van de Pro is met 8 GB iets groter dan dat van de gewone P30, die over 6 GB RAM-geheugen beschikt. Alleen de P30 Pro beschikt echter over technologie om als oplader te fungeren voor andere toestellen zoals smartphones, bluetooth-oortjes, smartwatches enz.

Van beide modellen is er een versie met 128 GB opslagcapaciteit, maar van de P30 Pro is er ook een versie met 512 GB opslagcapaciteit. Er is wel de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden met Huawei’s NM-geheugenkaart, maar niet met microSD-kaart. Een groot pluspunt van de gewone P30 is dat hij over een hoofdtelefoonaansluiting beschikt, in tegenstelling tot de Pro-versie.

Kleiner scherm is handiger

De afmetingen van het scherm zijn iets groter van de Pro, namelijk 6,3 inch tegenover 6 inch van de P30, zonder rekening te houden met de randen. Wij vinden dat die laatste net goed in de hand ligt, terwijl de eerste iets minder grip biedt door een combinatie van afhellende randen en de grotere omvang.

Beide modellen hebben een uitstekend, helder OLED-scherm met een hoge resolutie. De Huawei P30 heeft geen afhellende randen en het vlakkere scherm heeft als voordeel dat het minder weerkaatst en daarom een grotere kijkhoek biedt. De achterzijde van beide toestellen is mooi, maar toont ook snel vingerafdrukken.

Met de P30 Pro kun je zonder veel zorgen in de buurt van water komen, want de smartphone kan gedurende 30 minuten onder water blijven tot wel 1,5 meter diep. De P30 is in tegenstelling niet waterdicht. Een beetje regen kan geen kwaad, maar als je hem in het water laat vallen, verzuipt hij.

Uitstekende fotokwaliteit, verschil in videokwaliteit

De P-serie van Huawei heeft zich altijd toegespitst op fotografie. Ook deze nieuwe modellen volgen die filosofie en zijn uitstekende fototoestellen, al schatten we de Samsung Galaxy S10 en de nieuwe iPhones nog net iets hoger in. Het grootste verschil tussen beide Huaweis is dat je bij de P30 Pro een optische zoom hebt van 5x en bij de P30 is dat 3x.

De ultragroothoeksensor van de Pro biedt een resolutie van 20 megapixels en bij de gewone P30 gaat het om 16 megapixels. Los van de zoom zijn de prestaties van beide smartphonecamera’s zo goed als dezelfde. Op het vlak van video zien we helaas een felle kleurweergave bij de Pro. Dat is bij de gewone P30 niet zo. Daar zit de kleurweergave goed.

Snel laden, lang actief

De Huawei P30 Pro wordt gevoed door een batterij van 4 200 mAh. In de Huawei P30 zit een batterij van 3 560 mAh, maar daarmee kun je wel 4,5 uur langer aan de slag. Beide batterijen zijn na 15 minuten alweer 30 % opgeladen. Alleen de Pro-versie kun je ook draadloos opladen.

Huawei P30 met een banddikte voorsprong

Wanneer we alles bij elkaar tellen, zijn we net iets meer overtuigd door de Huawei P30. Ook al beschikt hij niet over bepaalde technologische snufjes die de P30 Pro wél heeft. Een iets beter leesbaar scherm, een betere kwaliteit van videobeelden, een hogere batterijduur en een hoofdtelefoonaansluiting maken dat de Huawei het met een banddikte wint van zijn ‘grote broer’. Daar komt nog bij dat de P30 met een prijskaartje van € 630 veel minder op je budget weegt dan de Huawei P30 Pro die € 860 kost.