Nieuws

Huawei P30 Pro: een smartphone die professionele fototoestellen de loef afsteekt

26 maart 2019

Huawei zet veel in op zijn nieuw paradepaardje, de P30 Pro, opvolger van de P20 Pro. We hebben deze nieuwe smartphone al in onze handen gehad. Hier zijn onze eerste indrukken die gericht zijn op de belangrijkste troef van het apparaat: fotografie. Uiteraard valt het nog af te wachten of onze labotests deze bevindingen zullen bevestigen.

Terwijl veel fabrikanten van smartphones gebruik hebben gemaakt van het Mobile World Congress om hun nieuwe topproducten voor te stellen, heeft Huawei gekozen voor een speciaal evenement eind maart, in stijl. We waren erbij om de nieuwste toevoeging aan het P-assortiment te ontdekken. 

Ontwerp, prijs en functies

De P30 Pro erft verschillende kenmerken van de Mate 20 Pro die afgelopen november werd gelanceerd, namelijk de vingerafdruksensor onder het scherm (gedaan met de home-knop) en de omgekeerde laadfunctie. Hiermee kan je een ander apparaat (smartphone, Bluetooth-headset, smartwatch ...) opladen dat compatibel is met draadloos laden.

In tegenstelling tot de vorige modellen wordt de inkeping van de P30 Pro (de fotosensor vooraan) echter tot het minimum beperkt: het gebogen 6,47 inch-scherm bedekt vrijwel het gehele vooroppervlak van het apparaat. Het ontwerp is dus soberder dan dat van de Mate 20 Pro, waarvan de P30 de FHD+resolutie van 2310x1080 pixels behoudt.

Wat betreft het geheugen begint de opslagcapaciteit bij 128 GB. Deze kan oplopen tot 512 GB met 6 GB RAM voor de P30 en 8 GB voor de Pro. Deze laatste is waterdicht en stofdicht IP68-gecertificeerd.

Hoewel je de nieuwe smartphones reeds kan bestellen zullen de P30 en P30 Pro officieel beschikbaar zijn in België vanaf 29 maart, tegen respectievelijk € 749 (P30), € 999 (P30 Pro met 8 GB RAM en 128 GB opslag) en € 1 049 (P30 Pro met 8 GB RAM en 256 GB opslag).

Fotografie op de voorgrond

Fotografie is altijd het belangrijkste verkoopargument van de P-serie geweest, vooral met de P9 die een samenwerking met objectievenfabrikant Leica inzette. Vorig jaar aarzelde Huawei niet om de fotografieprestaties van de P20 Pro te meten met die van professionele spiegelreflexcamera's, vooral bij weinig licht. De technische fiche bevatte al een maximale ISO-waarde (gevoeligheid voor licht) van 102.400, een kenmerk dat alleen te vinden is op fototoestellen van enkele duizenden euro's. Vandaag biedt Huawei een ISO-gevoeligheid van 409.600 op de P30 Pro. Een dergelijke gevoeligheid wordt zeer zelden gebruikt, zelfs door professionele fotografen.

Waar dient die specificiteit voor? Gewoon om een geslaagde foto te maken, zelfs in de slechtste lichtomstandigheden. Huawei gaat er prat op kleuren en details te kunnen vastleggen die onze ogen niet kunnen waarnemen. En het argument is niet overdreven. We konden het nagaan in een kamer die bijna volledig in duisternis was gehuld: het resultaat is verbluffend. Natuurlijk kunnen we geen optimale scherpte verwachten in dergelijke omstandigheden, maar de fotosensor heeft wel degelijk licht en kleuren kunnen reproduceren die onzichtbaar zijn voor het blote oog.

Om in alle omstandigheden de best mogelijke foto te garanderen, maakt de P30 gebruik van kunstmatige intelligentie met de HDR+modus. Deze dient om de belichting anders in te stellen op basis van de delen van de foto, wat het in theorie bv. mogelijk maakt om een duidelijk en scherp portret met tegenlicht te maken zonder de rest van de foto te overbelichten.

Het "bokeh"-effect van de P30 is niet nieuw op high-end smartphones. Het bestaat uit het kunstmatig wazig maken van delen die onscherp zijn. Dankzij de exclusieve TOF-sensor van de P30 Pro, die de afstanden analyseert, varieert de bokeh-intensiteit geleidelijk over meerdere niveaus om een echte optische flou te benaderen. LG is daar ook al mee bezig, want het zal zijn G8's met een frontale TOF-sensor uitrusten.

 De fotosensoren op de achterzijde van de P30 Pro (links) en P30 (rechts)

 

Groothoek, telefoto en macro

De P30 Pro heeft maar liefst 4 fotosensoren aan de achterzijde, waaronder een ultra groothoek, een optische zoomlens en de befaamde TOF-sensor.

De optische zoomlens (3x op de P30, 5x op de Pro) biedt een comfortabel bereik zonder verlies van resolutie. Door een optische en digitale zoomlens te combineren, biedt de P30 Pro een 10x hybride zoomlens met behoud van een bijzonder goede scherpte.

De digitale zoomlens kan zelfs 50x bereiken, maar we zien daar om twee redenen weinig nut in: enerzijds is zo'n breed zoombereik overbodig voor gewone foto's. Anderzijds wordt het erg moeilijk om op die afstand stabiel te blijven ... Om nog maar te zwijgen van de pixellisatie van het beeld. Zeer lange digitale zoomlenzen maken indruk op papier, maar in de praktijk zijn ze nooit echt aan te bevelen.

Dit gezegd zijnde, speelt, op een gematigde zoomafstand, de optische stabilisatie (OIS) zeer goed haar rol, ook bij de video die zeer vloeiende beelden biedt.
De P30-serie is dus zeer veelzijdig op fotogebied en voegt zelfs macrofotografie toe, d.w.z. een autofocus die voor zeer gedetailleerde beelden (op slechts enkele centimeters van het onderwerp) zorgt.

Kortom, Huawei is meer dan ooit een geduchte uitdager voor Samsung en Apple. Op het eerste gezicht zijn de fotografieprestaties van de P30 Pro vandaag buitengewoon voor een smartphone.

 

Raadpleeg onze koopwijzer smartphones

Tijdens onze uitgebreide laboratoriumtests zullen we nauwkeurig analyseren wat deze "photophone" waard is ten opzichte van zijn directe concurrenten. We zullen de resultaten zo snel mogelijk opnemen in onze koopwijzer smartphones, waar je nu al ons verdict over de andere smartphones van Huawei kunt raadplegen.