Nieuws

Huawei Mate 20 Pro: uitstekende prestaties

28 november 2018

We hebben de nieuwe Huawei Mate 20 Pro uitgetest. Dit is een van de beste smartphones van 2018: uitstekende prestaties, heel mooi scherm en een goede autonomie. Enige minpunten zijn de ietwat ontgoochelende foto’s, het ontbreken van een hoofdtelefoonaansluiting ... en de hoge prijs.

Huawei, dat op het vlak van verkochte smartphones de wereldwijde nummer twee is geworden na Samsung, heeft zijn nieuwe vlaggenschip uitgebracht, de Mate 20 Pro. Wij hebben hem getest in ons laboratorium. Deze smartphone beschikt over een gebogen 6,4 inch-scherm, in formaat 19,5:9, en heel fijne randen die doen denken aan de Samsung Galaxy S9. Anderzijds doet de vrij brede inkeping, die naast de frontcamera verschillende sensoren voor gezichtsherkenning bevat, denken aan de iPhone Xs Max.

Absoluut topgamma

De heel goede afwerking van dit toestel bevestigt dat hij absoluut tot het topgamma behoort. Zowel de gezichtsherkenning (zelfs bij lage helderheid) als de vingerafdrukscanner werken heel goed en kunnen worden gebruikt om de smartphone te ontgrendelen.

Het design is heel modern en alles is mooi afgerond. Hij ligt goed in de hand en de ontgrendel- en volumeknoppen aan de rechterkant zijn goed geplaatst. Ondanks zijn grote scherm, kan hij met zijn langwerpige vorm en geringe dikte (8,9 mm) toch met één hand worden gebruikt, maar je zult hem niet gauw in je broekzak vergeten.

De achterzijde van het toestel is heel gevoelig voor vingerafdrukken. Nog een minpunt: hij heeft geen hoofdtelefoonaansluiting, waardoor je de (bijgeleverde) adapter moet gebruiken als je je hoofdtelefoon met snoer wilt blijven gebruiken. Het nieuwe eigen geheugenkaartformaat stelt ons een beetje teleur: het is momenteel vrij duur, maar met zijn 128 GB embedded geheugen heb je al aardig wat opslagruimte.

Heel goed gebogen scherm

De Mate 20 Pro beschikt over een groot oledscherm. Doordat de vingerafdrukscanner achter het scherm zit, is er onderaan een heel fijne rand. Het scherm is uitstekend, met een hoge resolutie en een goede kleurweergave. Het feit dat het scherm aan de randen gebogen is, zorgt voor een iets minder goede zichtbaarheid aan de zijkanten en dat zouden sommige gebruikers als een minpunt kunnen ervaren. Je test hem beter even uit in de winkel om een idee te hebben.

Uitstekende prestaties

De smartphone is uitgerust met de Kirin 980, een 7 nm-chip met een RAM-geheugen van 6 GB, en levert prestaties van heel hoog niveau. Er worden geen vertragingen vastgesteld en de gebruikerservaring is uiterst aangenaam. Op de Mate 20 Pro kunnen de meest veeleisende spelletjes vlot en met een perfecte grafische weergave worden gespeeld. Hij warmt slechts lichtjes op, zelfs wanneer de processor zwaar op de proef wordt gesteld.

Fototoestel onder de verwachtingen

De Mate 20 Pro heeft achteraan 3 beeldsensoren: een hoofdsensor van 40 Mpx (met lensdiafragma van f/1,8), een tweede groothoeklens van 20 Mpx (f/2,2) en een derde die dienstdoet als telelens van 8 Mpx (f/2,4). Die laatste biedt een optische zoom van 3x, dat is beter dan de andere smartphones uit onze vergelijkende studie.
De foto’s zijn over het algemeen van goede kwaliteit en tonen veel details.

In heel wat situaties zijn de foto’s echter minder goed dan gehoopt en heeft de softwareverwerking de neiging om de scherpte te forceren. Via onze koopwijzer smartphones kun je de scores raadplegen voor de verschillende testaspecten (bijvoorbeeld de fotokwaliteit van de hoofdsensor aan de achterkant, de beeldkwaliteit bij daglicht, de beeldkwaliteit bij zwak licht, de beeldkwaliteit met frontcamera (selfie), het gebruiksgemak van de fotofunctie, de kwaliteit van de video’s en de kwaliteit van het opgenomen geluid).

De foto’s van het vorige vlaggenschip van Huawei, de P20 Pro, zijn soms beter. De Mate 20 Pro beschikt over een "ultra low light"-modus: hiermee kunnen zelfs ‘s nachts heldere beelden worden gemaakt, maar je moet geduld hebben. De sluitertijd kan immers oplopen tot 1 minuut! De selfies zijn correct maar de smoothing is te uitgesproken.

Voor filmpjes zijn de resultaten goed met vlotte opnames zowel in HD als in 4K.
Het toestel is heel gebruiksvriendelijk, de fotomodule beschikt over een performante automatische herkenning (portret, dieren, enz.) en past de instellingen navenant aan.

Heel goede autonomie

De autonomie van de Huawei Mate 20 Pro is heel goed met zijn grote batterij van 4 200 mAh. Hij doet het echter niet beter dan het vorige vlaggenschip van het merk, de P20 Pro, waarvan de batterij een iets kleinere capaciteit heeft (4000 mAh). Een ander pluspunt is de oplaadsnelheid: met zijn uiterst krachtige lader kan hij in amper 30 minuten van 0 naar 70 % gaan.

Een van de nieuwigheden is de mogelijkheid om andere smartphones draadloos op te laden (als ze compatibel zijn om draadloos op te laden) door ze op de achterzijde van de Mate 20 Pro te plaatsen. Dat kan heel handig zijn om een vriend uit de nood te helpen wanneer er geen stekker of lader binnen bereik is.

Topgamma ... tegen een prijs uit het topgamma

Kortom: de Huawei Mate 20 Pro is een toestel voor de meest veeleisende gebruikers ... die een aanzienlijk budget willen investeren. Je betaalt er immers tussen 905 en 1 099 euro voor. Hoewel hij een van de beste smartphones van 2018 is, is hij tegelijkertijd niet de beste photophone van het moment.

Vergelijk vooraleer je koopt ...

Zoek je de beste prijs en wil je toestellen vergelijken voordat je ze koopt? Ga dan naar onze koopwijzer smartphones, met bijna 140 geteste modellen.