Nieuws

Het ethische prijskaartje van uw smartphone

20 december 2010
het ethische prijskaartje

Smartphones zijn dan misschien wel leuke gadgets, ethisch gezien zijn ze heel wat minder blits.

Gsm’s moeten stilaan plaats ruimen voor hun meer gesofisticeerde broertjes, de smartphones, die meer mogelijkheden bieden qua e-mail en surfen op het internet. Deze “slimme” telefoons zijn dan misschien wel hip en handig, ethisch gezien zijn ze allesbehalve correct.


Mooi op papier, heel wat minder op de werkvloer

Smartphones worden vooral geproduceerd in lagelonenlanden, waar fabrikanten het doorgaans niet al te nauw nemen met arbeids- en milieuvoorschriften. Zoals meestal gebeurt in een dergelijke prijzenoorlog zijn het de arbeiders in de lagelonenlanden die het gelag betalen, ondanks mooie gedragscodes op papier.
Niet alleen werken deze arbeiders in Azië, Latijns-Amerika en Oost-Europa voor een peulenschil, ze worden ook gedwongen om flink wat overuren te presteren. Geen wonder dat we niet welkom waren op de meeste productiesites: vijf van de zeven meest verkochte merken weigerden mee te werken aan ons ethisch onderzoek. Enkel LG en Samsung zetten de deuren open.


Oorlog in Afrika om schaarse grondstoffen

Daarnaast ligt de productie van gsm’s en smartphones aan de basis van conflicten op Afrikaanse bodem, in de regio’s waar de nodige schaarse grondstoffen worden ontgonnen. Er woedt een oorlog om de metalen en mineralen, zoals goud en palladium, die worden gebruikt in smartphones.
In Congo zijn bijvoorbeeld wijdverspreide misbruiken waargenomen door o.a. de Verenigde Naties: groepsverkrachting, afpersing, de inzet van kindsoldaten en moord. Rebellengroepen hebben er immers de lucratieve mijnindustrie overgenomen.


Samsung geeft het voorbeeld

Samsung heeft de voorbije jaren heel wat inspanningen gedaan voor zowel het milieu als voor zijn arbeiders en verdient daarom de titel van meest ethisch verantwoorde keuze. Helaas vallen ethiek en kwaliteit in de praktijk moeilijk met elkaar te rijmen. Hoewel Samsung enkele zeer goede toestellen heeft, zijn deze te duur, waardoor het merk geen aanspraak kan maken op de titel van Beste Koop.