Nieuws

Google Pixel 3a: de eerste in België verkrijgbare smartphone van Google

21 juni 2019

Voor de eerste keer is in ons land een smartphone van Google officieel in de handel verkrijgbaar Het gaat om de Pixel 3a, een verdienstelijk toestel met een goede fotokwaliteit. Het grote voordeel is dat het toestel door Google zelf ontworpen is. Je profiteert dan ook van snelle en betrouwbare updates.

Naast de ontwikkeling van Android, het besturingssysteem waar de meeste smartphones mee uitgerust zijn, produceert Google sinds 2015 ook zijn eigen smartphones. Tot op vandaag waren die toestellen slechts in een beperkt aantal landen verkrijgbaar. België hoorde daar niet bij. Dat is nu voorgoed verleden tijd met de komst van de Pixel 3a en Pixel 3a XL.

Middenklasse

De eerste smartphones van de Amerikaanse fabrikant waren technologische hoogstandjes voor een vrij select publiek. De twee nieuwe toestellen zijn al iets toegankelijker (€ 399 voor de Pixel 3a en € 479 voor de Pixel 3a XL). Goedkoop is dat niet, maar deze smartphones zijn wel twee keer goedkoper dan de paradepaardjes van andere grote merken.

Bovendien vaart Google een andere koers dan zijn concurrenten om zijn marktaandeel in de middenklasse te vergroten. Het Amerikaanse bedrijf houdt zich afzijdig in de strijd om toestellen met steeds meer vermogen en sterkere processoren te maken. 

De schermen van 5,6 inch (Pixel 3a) en 6 inch (Pixel 3a XL) zijn omrand met een vrij dikke boord, een design dat je moeilijk modern kan noemen. De Pixel 3a blijft echter relatief compact in vergelijking met veel recente smartphones die over een gigantisch scherm beschikken. De kwaliteit van het Oled-scherm is zeker en vast niet slecht.

De uitstekende helderheid zorgt ervoor dat je zelfs in de zon nog van een goede beeldkwaliteit kunt profiteren. De vingerafdrukscanner bevindt zich aan de achterkant van het toestel. Wanneer je je Pixel vastneemt, kun je hem met je wijsvinger ontgrendelen. De toestellen zijn degelijk en kwamen zonder al te veel kleerscheuren uit onze strenge valtest.

 

Camera speelt een hoofdrol

De Pixel beschikt over slechts één fotosensor van 12,2 megapixels. De race van bepaalde fabrikanten om het aantal fotosensors te verhogen laat de Pixel dus liever aan zich voorbij gaan. De krachtige software van Google zorgt er wel voor dat je mooie en bijzonder nauwkeurige foto‘s kunt maken.

Het bokeh-effect (contrast tussen de verschillende delen) komt mooi tot zijn recht. Het fototoestel met 8 megapixels aan de voorkant is misschien niet het neusje van de zalm maar echt ontgoochelen doet het ook niet. Zorg gewoon dat er voldoende licht is als je een foto maakt.

De foto‘s die je met de Pixel maakt, mogen er dus zeker wezen. Concurreren met de beste toestellen op de markt is echter wel nog een brug te ver. Als we de prijs in overweging nemen, biedt Google met deze toestellen een van de beste prijs-kwaliteitverhoudingen voor foto‘s op je smartphone.

Wil je meer weten over de fotomogelijkheden van de Pixel 3a en 3a XL? Ontdek alle eigenschappen van deze nieuwe toestellen, en de resultaten van onze tests, in onze koopwijzer voor smartphones.

75 Topkwaliteit
vanaf  907,00
73 Goede
kwaliteit
vanaf  489,95

Drie jaar lang updates

De Pixel 3a en 3a XL zijn uitgerust met een Snapdragon 670, niet de meest krachtige en recente processor op de markt. Toch trekt deze processor aardig zijn streng. Je kunt vlot door je menu‘s scrollen en tegelijk meerdere taken uitvoeren. Een van de sterke punten van deze toestellen is het feit dat ze door Google ontwikkeld zijn. Dat wil zeggen dat het besturingssysteem Android niet speciaal voor de telefoon is aangepast (in tegenstelling tot bij de meeste andere smartphones).

De afwezigheid van een overlay compenseert de minder opvallende technische eigenschappen. Een ander positief punt is dat Google beloofd heeft om deze telefoons uit te rusten met de nieuwe versies van Android en de beveiligingspatches voor de komende drie jaar. De autonomie van de Pixels bedraagt ongeveer één dag. De snellader zorgt er bovendien voor dat je al na een kwartiertje een twintigtal procent aan batterijvermogen kunt winnen.

Kortom, de nieuwe Google Pixel 3a en 3a XL zijn een uitstekende keuze voor personen die een goede fotokwaliteit willen, zonder te diep in de buidel te tasten. Het goede OLED-scherm en de drie jaar lange updates naar de nieuwste Android-versies compenseren het lichtjes gedateerde design en de prestaties die een beetje achterop hinken ten opzichte van de concurrentie.