Nieuws

Google daagt Apple uit met zijn nieuwe Pixel

13 oktober 2016
Google Pixel phone

Google lanceert niet voor de eerste keer een smartphone, maar het is wel de eerste keer dat het toestel uitsluitend het label Google zal dragen. Het toestel lijkt sterk op een iPhone en Google wil hiermee de concurrentie met Apple aangaan. Wat ook interessant kan zijn voor de consument.

De Pixel wordt gemaakt door HTC, maar in tegenstelling tot de vorige smartphones van Google (Nexus), zal het toestel enkel het label Google dragen. Met dit toestel dat 100 % Google is, wil het merk, net als Apple, controle hebben over de hardware en de software.

Nieuwe versies van Android beschikbaar maken

Google mag dan wel nieuwe versies van zijn besturingssysteem Android lanceren, de fabrikanten volgden tot nu toe maar zelden. Ze zijn immers niet bereid om te investeren om hun toestellen compatibel te maken met deze nieuwe versies. Dus is Android 7.0 (Nougat) alleen beschikbaar op 0,1 % van de smartphones op de markt. Met de Pixel zal Google zelf de snelle uitrol van de nieuwste updates van zijn besturingssysteem kunnen controleren. Daardoor zullen fabrikanten misschien sneller beslissen om hun smartphones compatibel te maken met de nieuwste versies van Android.

Hoewel Google Pixel dan wel geen nieuwe technische revolutie inluidt (zie details hieronder), kan het feit dat Google een poging onderneemt om Apple en de andere fabrikanten uit te dagen, toch interessant zijn voor de consument.

Overschakelen van iPhone naar Pixel is kinderspel

Vandaag ligt het niet zo voor de hand om over te schakelen van een iPhone naar een ander toestel. Aangezien Google wenst dat zoveel mogelijk mensen hun iPhone inruilen voor een Pixel, helpt Google hen om de overstap te maken en verzekert het dat er geen gegevens verloren zullen gaan.

De Pixel in het kort

 • vrij klassiek ontwerp, vergelijkbaar met dat van een iPhone
 • scherm van 5 inch (5.5 voor de XL-versie)
 • 32 en 128 GB geheugen
 • 3 kleuren beschikbaar
 • fototoestel 12MPixels, aangekondigd als het beste van de markt, en pixels van 1,55 µm (micron of micrometer), zoals op de Google Nexus 6P
 • vingerafdruklezer
 • quadcore processor Snapdragon 821
 • 4 GB Ram
 • USC-c connector
 • Android 7.1, voorzien van de Google-Wizard (nieuwe versie van Google Now, equivalent van de Siri van Apple)
 • aansluiting voor hoofdtelefoon (in tegenstelling tot de iPhone)
 • weerstand tegen spatten (niet waterdicht) 

Nog niet gepland in België 

Net als Apple in haar begindagen wil Google toezicht houden op haar dealers om de volledige controle over haar toestel, van ontwerp tot verkoop, te behouden. Het wordt in eerste instantie op de markt gebracht in de Verenigde Staten, Australië, in Groot-Brittannië en in Canada. Het zal ook verkrijgbaar zijn in Duitsland, waar de Pixel met 32 gigabyte aan geheugen wordt aangekondigd voor een prijs van € 759, terwijl de Pixel XL, met 128 gigabyte aan geheugen, € 1009 moet kosten. Voor de rest van Europa is er nog geen informatie beschikbaar.