Nieuws

Smartphones: kijk uit met Chinese namaak die online wordt verkocht

27 augustus 2018

Hun prijzen zijn erg aantrekkelijk, hun kwaliteiten en prestaties een stuk minder. Het bewijs zijn de resultaten van onze test op 3 modellen. Daar komen nog de risico’s bij die verbonden zijn aan de aankoop van een Chinees product via internet: minder garantie, verborgen kosten … Kortom, te vermijden.

Uit onze tests is al gebleken dat je perfect een goede smartphone kunt vinden voor minder dan € 200. Voor die prijs is het aantal functies wel beperkt tot de basis en zijn de foto's van matige kwaliteit.

Raadpleeg onze koopwijzer Gsm & smartphones om je keuze te vergemakkelijken. Je vindt er de testresultaten van bijna 130 toestellen en kunt er zoeken per prijscategorie.

68 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
vanaf  179,99
69 Goede
kwaliteit
vanaf  249,00
55 Redelijke
kwaliteit
vanaf  151,00

Miniprijs, maximale prestaties: echt?

Voor minder dan € 200 kun je Chinese smartphones vinden die online worden verkocht. Het gaat dan niet om Chinese fabrikanten die reeds hun intrede maakten op de Belgische maakten (Huawei, Xiaomi, Oppo, OnePlus) maar over merken als Vernee, Homtom, Oukitel, Bluboo, Umidigi, Doogee, Leagoo of Ulefone waarvan de producten worden verkocht via Amazon, Aliexpress of Geekbuying.

Hun toestellen lijken soms als twee druppels water op de high-endsmartphones zoals iPhone X, Galaxy S9+ of Huwaei P20 Pro. Op papier bieden ze geweldige prestaties voor een prijs waar de concurrentie niet aan kan tippen. Dat vertaalt zich echter niet in de tests.

We hebben 3 dergelijke modellen getest en de resultaten zijn zeer matig tot slecht:

  1. Oukitel (€ 130 - 180). Een slechte kopie van de iPhone X. Raakte zwaar beschadigd tijdens de valtest. Foto's en video's van slechte kwaliteit. Selfies zijn nog slechter.
  2. Umidigi S2 Lite (€ 120 - 170). Een nabootsing van de Samsung Galaxy S8. Het aanraakscherm is aangenaam in gebruik en de autonomie is goed (28 uur), maar de foto's en video's zijn zeer matig.
  3. Ulefone Mix 2 (€ 100 - 180). Opnieuw een kloon van Samsung Galaxy S8/S9. Ook hier foto's van povere kwaliteit. Hetzelfde geldt voor de netwerkgevoeligheid en het geluid van de speakers.

Kortom, alledrie de smartphones komen niet eens in de buurt van de prestaties van de modellen die ze imiteren. Je laat ze dus beter links liggen. 

Chinees kopen online is riskant

Naast de dubieuze kwaliteit van de modellen kan een aankoop van een dergelijk toestel nog voor andere lelijke verrassingen zorgen.

Om diverse redenen:

  1. Garantie en dienst na verkoop. Verkopers die buiten de EU zijn gevestigd, zijn niet onderworpen aan dezelfde voorwaarden als verkopers binnen de EU (1 jaar garantie in plaats van 2, geen herroepingsrecht ...). En als je het artikel moet terugsturen naar de klantendienst in China, op jouw kosten, dan kan dat duur uitvallen. 
  2. Importkosten en douanerechten. Gratis levering is een vaak gebruikt verkoopargument. Maar wie een product invoert uit China, moet misschien importkosten of douanerechten betalen. Voor onze test moesten we voor een van de modellen € 34,5 douanerechten betalen of meer dan % 25 van de aankoopprijs.
  3. Taal en veiligheid. Controleer of je felbegeerde smartphone beschikbaar is in jouw taal. Soms kun je niet kiezen voor Nederlands! Wat het besturingssysteem betreft, heben enkele van onze collega's al een smartphone gekregen waarop de firmware enkel de installatie toeliet van Chinese apps uit de Google Play Store ...