Nieuws

De Samsung Galaxy Note 8, iets beter dan de S8+

09 oktober 2017
Samsung galaxy note 8

Deze nieuwe smartphone van Samsung is een van de beste die we tot nu toe getest hebben. Hij lijkt erg veel op de S8+ maar de Note 8 beschikt over een stylus en een dubbele camera.

De Note 8 is de opvolger van de beruchte Samsung Galaxy Note 7. Ja, inderdaad: dat toestel dat bij ons niet op de markt werd gebracht maar wel in het geheugen gegrift staat omdat de batterij kon exploderen.

Onze onafhankelijke laboratoriumtesten tonen aan dat de Note 8 erg veel gelijkenissen vertoont met de S8+. Het bevat wel een aantal extra snufjes, maar is ook € 150 duurder. Is het die meerprijs waard? Hierbij een overzicht van de verschillende functies van de Note 8 om je te helpen om een keuze te maken.

Een bijzonder groot scherm (zoals de S8+)

Met een scherm van 6.3 inch is de Note 8 eigenlijk een phablet (de kleinste tablets hebben een scherm van ongeveer 7 inch). Het verschil met de S8+ (die een scherm van 6,2 inch heeft) is dus niet heel groot. 

Maar: dit grote scherm betekent niet dat de grootte van het toestel zelf ook navenant is. Het scherm neemt namelijk meer dan 83% van het totale oppervlak van de Note 8  in. Omdat het scherm iets meer plaats inneemt dan bij andere modellen, valt de grootte van de Note 8 nog wel mee.

Stel jezelf wel de vraag of een grote smartphone voor jou handig is. Een ding is namelijk zeker: dit toestel zul je niet in je broekzak kunnen opbergen...

 Samsung galaxy note 8

Schitterende beeldkwaliteit (zoals de S8+)

Het scherm van de Note 8 - op basis van de hoogwaardige AMOLED-technologie - heeft een meer panoramische beeldverhouding dan het geval is bij andere smartphones. De gebogen zijkant creëert wel een spiegeleffect, waardoor het moeilijk is om het scherm vanuit een schuine invalshoek te lezen. Het contrast en de resolutie zijn echter zeer goed. De leesbaarheid in volle zon vormt evenmin een probleem. De reactiviteit van het scherm is bovendien zeer goed.

Een dubbele beeldsensor (beter dan de S8+)

Het toestel is uitgerust met twee beeldsensoren en twee verschillende objectieven, dus twee camera's. Beide met een resolutie van 12 megapixels.

Het eerste toestel heeft een brandpuntafstand van 26 mm en een redelijk grote beeldhoek (groothoek). Vrij klassiek dus. Het tweede toestel heeft echter een smallere beeldhoek en een brandpuntafstand van 52 mm (om te kunnen zoomen).

Als er voldoende licht is, kun je gemakkelijk van het ene naar het andere toestel overschakelen. Je kunt er ook portretten met een onscherpe achtergrond mee maken.

Nog een pluspunt, het selfietoestel beschikt over een autofocusfunctie. Hierdoor is de kwaliteit steeds goed als je op gezichten focust. Ook op de videokwaliteit hebben we niets aan te merken. Devideo‘s hebben een mooi en duidelijk kleurcontrast (zelfs in Ultra HD). De geluidskwaliteit van de opgenomen geluidsfragmenten is eveneens vlekkeloos.

Samsung galaxy note 8

De ontgrendelingsfunctie kon beter (net als bij de S8+)

Met een druk op de knop, je vingerafdruk, een irisscanner of gezichtsherkenning... via een foto: aan jou de keuze. Toch zijn er een aantal minpuntjes. Doordat de vingerafdruklezer zich aan de achterkant bevindt, worden ook de fotolenzen snel vuil. We ondervonden ook dat de irisscanner buiten in het volle licht niet goed werkte.

Breekbaar en waterdicht (zoals de S8+)

Net als de S8 en de S8+ slaagde de Note 8 niet voor onze valtest. Oorzaak: het panoramische scherm met afgeronde randen en de glazen achterkant. Het toestel bleef echter wel waterdicht toen we het 30 minuten lang onderdompelden in water van 1,5 meter diep.

Supersnel opladen (beter dan de S8+)

De Samsung Galaxy Note 8 is in 1 uur en 40 minuten volledig opgeladen. Da's een record! Op het vlak van autonomie scoort het toestel echter middelmatig. Volgens onze test die een normaal dagelijks gebruik simuleert, kun je het toestel 24 uur en 30 minuten lang gebruiken.

Een veelzijdige stylus (beter dan de S8+)

Dankzij de stylus kun je tekeningen en nota's maken, maar nog handiger is de speciale functie om het scherm in twee delen te verdelen: op die manier kun je op hetzelfde moment twee applicaties weergeven. Bijvoorbeeld: je berichten en je videospeler.

Samsung galaxy note 8 

Met de stylus kun je ook een gedeelte van een foto of video aanduiden om die vervolgens te bewerken.

Samsung galaxy note 8

Een andere functie: woorden aanduiden om er de vertaling van te krijgen. Het is zelfs mogelijk om woorden in een foto aan te duiden.

Samsung galaxy note 8

De prijs... (minder goed dan de S8+)

De richtprijs van de Note 8 is € 999, dus € 150 meer dan de S8+... Aan jou om te bepalen of het die meerprijs waard is.

Vergelijking met andere toestellen uit dezelfde categorie

In onze Koopwijzer smartphones kun je voor een 80-tal toestellen alle features vergelijken en uitgebreide testresultaten raadplegen. Je vindt er ook terug waar je ze kunt kopen aan de laagste prijs.

Hieronder kun je meteen de vergelijking zien met de belangrijkste concurrenten van de Note 8.