Nieuws

Gezichtsherkenning van smartphones is in bijna helft van de gevallen onbetrouwbaar

01 februari 2019

Steeds vaker kunnen smartphones worden ontgrendeld door gezichtsherkenning: hiervoor analyseert de camera aan de voorkant van het apparaat uw gezichtstrekken. Maar uit de resultaten van onze studie blijkt dat 43% van de geteste smartphones werd misleid door een eenvoudige foto, wat voor de hand liggende beveiligingsproblemen oplevert.

In 2018 werd gezichtsherkenning gepopulariseerd op smartphones en nu is het de dagelijkse gewoonten van miljoenen gebruikers binnengedrongen. De meeste recente smartphones beschikken over deze functie, waarmee je je telefoon kunt ontgrendelen door eenvoudig visueel contact, dankzij de camera aan de voorkant van het apparaat, en niet meer met behulp van een code, een schema of een vingerafdruklezer.

Erg relatieve betrouwbaarheid

We wilden de betrouwbaarheid van dit systeem kennen en de resultaten zijn veelzeggend: bijna de helft van de geteste smartphones (43%) kan worden misleid door een eenvoudige foto. Gezichtsherkenning is dus geen betrouwbare methode voor een groot aantal telefoons. Wij raden aan om heel voorzichtig te zijn met deze technologie. Het was niet nodig om ver te zoeken om de betrouwbaarheid van de sensoren van de smartphones te ondermijnen.

Onze experts hebben deze functie gewoon op de telefoons ingesteld en vervolgens een foto van hun gezicht afgedrukt op een standaard A4vel. We hebben vervolgens geprobeerd om de apparaten te ontgrendelen door ze deze foto te laten zien en van de 56 geteste modellen, alle merken en alle prijsklassen samengenomen, werden er 24 belazerd.

Onderaan dit artikel zie je de volledige lijst van de modellen die de test al dan niet hebben doorstaan.

De highend vormt geen uitzondering

Het meest verrassende is dat deze fout aanwezig is op zowel instapapparaten als op highend smartphones van rond de 1 000 euro.
Dus als je deze functie gebruikt, kun je beter onze koopwijzer voor smartphones raadplegen om zeker te zijn dat je apparaat niet behoort tot de smartphones die kwetsbaar zijn voor deze fout.

Naar de koopwijzer smartphones

Beperkte aansprakelijkheid van de fabrikant

Aangezien er steeds meer persoonlijke gegevens op je smartphone staan (emails, foto's, mobiel bankieren, documenten enz.), zou de beveiliging nog sterker moeten zijn dan in het verleden. Jammer genoeg gebeurt voor sommige apparaten, door een makkelijk te omzeilen gezichtsherkenning te implementeren, precies het tegenovergestelde.

Zelfs op de highend modellen, zoals de Huawei Mate 20 Pro, die zich echter niet laat misleiden door een foto, laat de fabrikant een aansprakelijkheidsbeperking gelden door te vermelden dat het mogelijk is dat de smartphone je verwart met mensen die veel op jou lijken.

Vergeet ook niet dat als je je biometrische gegevens registreert (je vingerafdruk of je gezichtsafdruk), je deze informatie opslaat op een apparaat dat kan worden gehackt, zoals de meeste elektronische apparaten. Met uiteindelijk het risico dat deze gegevens in handen komen van kwaadwillige personen.

Ons advies

Geen enkel beveiligingssysteem voor smartphones is waterdicht. Wij raden je daarom aan om verschillende methoden voor de bescherming van uw apparaat te combineren. Je kunt bijvoorbeeld aan de gezichtsherkenning een cijfercode of wachtwoord toevoegen. Als dat niet lukt, is het beter om te kiezen voor een complex wachtwoord of een cijfercode, die idealiter zo lang mogelijk zijn.

Om de gebruikersveiligheid te verbeteren, vragen wij de fabrikanten om biometrische sensoren te verbeteren en systematisch de mogelijkheid te bieden om meerdere vergrendelingssystemen te combineren.

 
Lijst van toestellen die onze veiligheidstest niet doorstonden
Alcatel 1X
Asus Zenfone 5 Lite
Asus Zenfone 5
BlackBerry Key2
BQ Aquaris X2
BQ Aquaris X2 Pro
HTC U11+
Huawei P20
Huawei P20 Lite
Huawei P20 Pro 
Lenovo Motorola Moto E5
Lenovo Motorola Moto G6 Play
Motorola One
Nokia 3.1
Nokia 7.1
Samsung Galaxy J4+
Samsung Galaxy J6+
Samsung Galaxy A7
Samsung Galaxy A8 
Samsung Galaxy J8
Sony Xperia XZ2 
Sony Xperia XZ2 Compact
Sony Xperia XZ3
Xiaomi Mi A2
Lijst van toestellen die onze veiligheidstest doorstonden
Alcatel 3V
Alcatel 5
Apple iPhone XR 
Apple iPhone XS 
Apple iPhone XS Max 
Asus Zenfone Max Plus 
Honor 10
Honor 7C
Honor 8X
Honor View 10
HTC U12+ 
Huawei P Smart+
Huawei Y6 (2018)
Huawei Y7 (2018)
Huawei Mate 20
Huawei Mate 20 Lite
Huawei Mate 20 Pro
Motorola Moto G6 
Motorola Moto Z3 Play
One Plus 5T
OnePlus 6 
OnePlus 6T
Oppo Find X
Samsung Galaxy A6 (32GB)
Samsung Galaxy A6+ 
Samsung Galaxy A9 (2018)
Samsung Galaxy J6 (2018)
Samsung Galaxy Note 9
Samsung Galaxy S9  
Samsung Galaxy S9+
Xiaomi Pocophone F1
WIKO View 2