Nieuws

Is Bol.com de goedkoopste webshop?

14 september 2020

Bol.com, het Nederlandse online verkoopplatform, breidt uit en heeft zijn pijlen nu ook gericht op de Franstalige markt. Maar zijn de aanbiedingen van deze groeiende webshop eigenlijk wel goedkoper en dus interessanter dan die van de concurrentie? We hebben via onze koopwijzers een onderzoek gedaan voor zes hightech en kleine huishoudapparaten om na te gaan welke webshop het voordeligst is.

Het online verkoopplatform uit Utrecht, onderdeel van de Ahold Delhaize groep en al lang gemeengoed in Vlaanderen, maakt dus zijn eerste uitstapje naar Franstalig België. Bol.com wil met deze stap meer consumenten bereiken en de strijd verderzetten met concurrerende webshops.

Interessant voor de consument?

Is Bol.com voordeliger voor de consument dan andere webreuzen? Dat is wat we probeerden uit te zoeken door de prijzen van zes producten te vergelijken (we kozen voor producten die een van onze labels, Beste van de Test of Beste Koop, hebben gekregen). We maakten de vergelijking tussen Bol.com en de sites van de vijf belangrijkste concurrenten: Amazon, Coolblue, Krëfel, Vanden Borre en MediaMarkt.
We hebben de voorkeur gegeven aan hightech- en kleine huishoudelijke apparaten, maar het aanbod van de verschillende webwinkels is natuurlijk veel breder. Hieronder vind je de prijsontwikkeling van elk product over acht maanden (grafiek van januari tot augustus 2020), volgens de verschillende merken. Dankzij onze online tools zoals onze koopwijzers, die je kunt gebruiken voor elke aankoop, geven we je ook een momentopname (prijzen vanaf 10 september) van de prijspositionering van Bol.com ten opzichte van andere spelers op de markt.

Bol.com niet noodzakelijkerwijs de goedkoopste 

Hier zijn de gedetailleerde resultaten per product:

Stofzuiger zonder zak Dyson Cinetic Big Ball Absolut 2

Voor deze Dyson zat Bol.com in een prijsklasse van € 449 tot € 499, gedurende de afgelopen acht maanden. Gemiddeld was het bijna 5 % duurder dan Mediamarkt (€ 449). Alleen Amazon (€ 670) bleef duurder dan Bol.com, de andere platformen waren gemiddeld goedkoper.

Op 10/09 hadden Coolblue, Krëfel, Dyson en MediaMarkt allemaal dezelfde prijs voor dit apparaat (€ 499). Een ander maar gelijkaardig model (de Parquet 2) werd aangeboden op Bol.com voor € 443.

NAAR DE KOOPWIJZER STOFZUIGERS

Keukenrobot Bosch MUM48A1

Voor deze keukenrobot is Bol.com de afgelopen acht maanden steeds goedkoper geweest dan Coolblue, Vanden Borre en Amazon (deze laatste tot 24 % duurder), met een prijsvork van € 99,99 tot € 118,99.

Op 10/09 was er nog een klein voordeel van een paar euro voor Bol.com voor Coolblue.

NAAR DE KOOPWIJZER KEUKENROBOTS

Espressomachine Delonghi Nespresso Gran Latissima EN650.B

De vier merken Bol.com, Vanden Borre, Krëfel en MediaMarkt zaten elkaar op de hielen voor deze espressomachine (+/-  € 287), terwijl Amazon veel duurder was (gemiddeld € 357).

Op 10/09 hadden Bol.com, Krëfel en Vanden Borre dezelfde lage prijs, Amazon was het duurst (+ € 37,90 verschil).

NAAR DE KOOPWIJZER ESPRESSOMACHINES

Smartphone Motorola Moto G8 Power

Deze smartphone van Motorola is de afgelopen acht maanden de goedkoopste gebleken op MediaMarkt (€ 212,5), op de voet gevolgd door Vanden Borre en Krëfel en Bol.com (+ € 5). Amazon was weer duurder dan de anderen (gemiddeld € 225 voor deze Moto G8 Power).

Op 10/09 kwam Bol.com achter Krëfel, MediaMarkt, Vanden Borre en Amazon met een verschil van ongeveer € 10.

NAAR DE KOOPWIJZER SMARTPHONES

Hoofdtelefoon Sennheiser HD 300

De afgelopen acht maanden werd de HD 300-hoofdtelefoon van Sennheiser tegen de beste prijs aangeboden op Bol.com (€ 45), maar andere kanalen volgden op de voet (tussen € 46 en € 50).

Op 10/09 had Bol.com dezelfde prijs als Amazon, die beide € 1,23 goedkoper waren dan Vanden Borre en MediaMarkt.

NAAR DE KOOPWIJZER HOOFDTELEFOONS

Printer Brother DCP 1612W Black

Heb je een printer nodig? Als het een Brother is die je hart sneller doet slaan, moet je weten dat die de afgelopen acht maanden het goedkoopst was bij Coolblue (€ 157). Bol.com verkocht hem aan gemiddeld € 192 (en soms tot € 245, door de lockdown).

Op 10/09 was Bol.com (€ 245) veel duurder dan Krëfel en MediaMarkt (€ 159).

NAAR DE KOOPWIJZER PRINTERS

 

De resultaten van deze aankopen? Geen uitzonderlijk grote verschillen: Bol.com is goedkoper of even duur voor de helft van de producten (keukenrobot, espressomachine en hoofdtelefoon).

Wij helpen je te vergelijken om de goedkoopste te vinden

Zoals je gemerkt hebt, is geen enkel online verkoopplatform systematisch anders qua prijs (behalve Amazon, dat vaak duurder is). Op de grafieken die de evolutie van de aangeboden prijzen voor elk product tonen, zien we over het algemeen een grote - om niet te zeggen enorme - volatiliteit van de prijzen in de tijd, om nog maar te zwijgen van de uitzonderlijke lockdown in het voorjaar, die de onlineverkoop heeft gestimuleerd. Vandaar het belang om altijd te vergelijken met onze koopwijzer vooraleer te kopen.

We zijn er om je te helpen. Zodra je het product dat je interesseert in een van onze koopwijzers hebt gevonden, hoef je niet meer in alle webwinkels te zoeken: onze koopwijzers geven je onmiddellijk informatie over waar je het product tegen de beste prijs kunt vinden.Wij bieden dezelfde service voor hightech producten (smartphones, hoofdtelefoons, printers, en zo meer).

NAAR ONZE HIGHTECHKOOPWIJZERS