Nieuws

Apple CarPlay: handig, maar beperkt

13 mei 2016
Apple car play

In de meeste recente auto’s zal  Apple CarPlay beschikbaar zijn in het entertainmentsysteem. U bedient daarmee uw iPhone via het touchscreen van uw wagen of via het spraakherkenningssysteem Siri. Voorlopig is het aantal compatibele apps wel beperkt. Met een Android smartphone kunt u ook niks beginnen.

Met Apple CarPlay kunt u gebruik maken van een aantal apps op uw iPhone via het veel grotere touchscreen van uw entertainmentsysteem in de wagen. Dat maakt het meteen veel veiliger. De installatie is erg eenvoudig: u verbindt uw iPhone via een USB-kabeltje met uw wagen. Als u gebruik wilt maken van spraakherkenning moet u ook Siri aanzetten op uw iPhone.

Beperkt aantal apps

Er zijn nog niet veel apps die u kunt gebruiken via CarPlay. Zo is het om veiligheidsredenen niet meer dan logisch dat apps als YouTube en Netflix niet beschikbaar zijn. Helaas ontbreken ook erg nuttige apps, zoals navigatieapps of parkeerapps. Voor navigatie werkt overigens alleen Apple Maps en geen Google Maps of TomTom.

Siri

U kunt apps bedienen via het spraakherkenningssysteem Siri. Door het gesproken commando "speel Anouk" kunt u de muziek van Anouk in uw muziekbibliotheek laten starten. Of met "navigeer naar Atomium" krijgt u een route. U kunt dus steeds uw handen op het stuur houden, wat veel veiliger is. 

Bellen met iemand uit uw contactenlijst gaat ook snel en eenvoudig dankzij Siri, al kan de kwaliteit van herkenning in het Nederlands soms wat minder werken. Als u kort wilt antwoorden op een binnenkomend bericht, kunt u dat ook via Siri. Sowieso kunt u sms'jes en iMessages alleen opstellen en versturen via spraakbediening om veiligheidsredenen.

Compatibiliteit

Voorwaarde voor al deze mogelijkheden is uiteraard dat uw auto geschikt is voor CarPlay. Op de website van Apple vindt u een volledige lijst van alle merken en modellen die zijn uitgerust met CarPlay. 

Let wel, CarPlay werkt enkel via iPhone (vanaf iPhone 5), dus niet via iPod of iPad. 

Voor mensen met een Android smartphone heeft CarPlay geen enkele waarde. Er zijn wel al veel auto’s voorzien van Android Auto, maar de app die nodig is om Android Auto te gebruiken, is nog niet in België gelanceerd.

Wilt u de resultaten bekijken van alle iPhones die wij hebben getest, of opzoeken waar u een model het goedkoopst kunt kopen?