Nieuws

Vers van de digitale pers

09 maart 2017
 Vers van de digitale pers

De digitale wereld is voortdurend in beweging. Test Connect selecteert enkele interessante nieuwsfeiten die voor u van tel kunnen zijn.
  • 40 % van de internetreclame vergt te veel van de computer en vertraagt het surfen aanzienlijk. Dat blijkt uit een onderzoek van Ad Lightning, een firma die gespecialiseerd is in de optimalisering van de weergave van onlinecontent. Volgens de normen zou een banner een bestandsgrootte van maximaal 0,2 MB mogen hebben. Twee derde van de advertenties overschrijden die limiet echter en 10 % is zelfs zwaarder dan 5 MB. Voorts blijkt dat een advertentie gemiddeld 56 requests op internet verstuurt, bijna vier keer meer dan de norm.
    Internetreuzen nemen die inbreuken ernstig: in 2016 verwijderde Google maar liefst 1,7 miljard advertenties die niet aan de regels beantwoordden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel internetgebruikers kiezen voor een reclamefilter of “adblocker”: die verhoogt de laadtijd van een webpagina met 113 % en bespaart 56 % bandbreedte. Hoe u een adblocker kunt installeren, leest u uitgebreid in het artikel Installeer zelf een adblocker (Test Connect 4 (mei/juni 2016).
  • Android steekt Windows naar de kroon als meest gebruikte besturingssysteem voor internettoegang op alle apparaten. "Vijf jaar geleden was dat nog ondenkbaar", klikt het bij de website StatCounter, die de cijfers verzamelde. In 2012 stond Android nog bijna nergens, terwijl Windows een marktaandeel van 82 % had. Intussen is dat geslonken tot 38,6 %, nog amper 1 % meer dan Android op dit moment. Windows blijft natuurlijk de onbetwiste leider in het segment van de vaste computer, maar de doorbraak van Android toont aan dat de besturingssystemen op steeds meer diverse en steeds meer mobiele toestellen draaien.
  • De Taiwanese elektronicaproducent Asus gaat officieel smartphones verkopen in ons land. Tot nu toe waren er in België enkel laptops en tablets van dat merk verkrijgbaar. Binnenkort zullen er ook drie versies van de "ZenFone" te koop zijn voor een prijs van € 149 tot € 399. Wat deze modellen bijzonder maakt, is hun lange batterijduur. Als nakomertje in de gsm-markt wil Asus zich met die troef onderscheiden.
  • De mobiele internetsnelheid in België werd gemeten in het kader van een onderzoek van de website OpenSignal, die de snelheid van wifi-, 3G- en 4G-netwerken in 87 landen vergeleek. Ons land staat op de 13e plaats: niet slecht, aangezien Nederland als enige buurland beter doet met een 5e plaats. De grote winnaar is Zuid-Korea, met een gemiddelde mobiele internetsnelheid van 37,5 megabits per seconde (Mbps), ofwel dubbel zo veel als bij ons.
  • De afschaffing van de roamingkosten heeft Proximus al ongeveer 36 miljoen euro aan inkomsten gekost. Dit jaar zou dat bedrag zelfs kunnen stijgen tot 61 miljoen. Roamingkosten zijn speciale tarieven die de gsm-operatoren aan hun klanten aanrekenen om te bellen of mobiele data te verbruiken in het buitenland. Op 15 juni 2017 verdwijnen deze kosten in de hele EU.
    Voor de telecombedrijven betekent dat een hele aderlating. Voor de Europese reizigers is het echter goed nieuws: eindelijk kunt u in de rest van de EU bellen, sms’en en surfen tegen dezelfde prijs als thuis. Om het voordeligste gsm-abonnement te vinden, kunt u gebruikmaken van onze onlinekoopwijzer.

Naar de koopwijzer gsm-tarieven