Koopgids

Koopgids gsm's en smartphones

24 juli 2017
Koopgids gsm's en smartphones

Als je aan een nieuwe smartphone toe bent, sta je mogelijk voor een moeilijke keuze. Het aanbod is immer gigantisch. Welk model het meest geschikt is, hangt vooral af van het gebruik dat je voor ogen hebt. Bekijk hierna dus de belangrijkste keuzecriteria en beslis wat jij belangrijk vindt.

Met die informatie in het achterhoofd vind je eenvoudig het geknipte model via onze koopwijzer.

Welke schermgrootte?

Kleiner dan 5" (< 12,7 cm)

Deze toestellen zijn ook nog gemakkelijk met één hand te bedienen en in een broek- of jaszak te stoppen. Het scherm is niet alleen groot genoeg om te bellen, maar ook om gebruik te maken van multimedia (muziek beluisteren, spelletjes spelen, sociaalnetwerksites bezoeken enz.). De meeste modellen uit het startsegment zijn van dit formaat, aangezien er steeds minder "kleine" schermen op de markt komen.

5 tot 5,5" (12,7-14 cm)

Dankzij het grotere scherm zijn deze toestellen handiger om te surfen, videobeelden te bekijken en kantoortoepassingen te gebruiken (bijvoorbeeld e-mails opstellen). Maar door hun grotere afmetingen zijn ze soms moeilijk te bedienen met één hand. De overgrote meerderheid van de smartphones heeft tegenwoordig dit formaat.

Groter dan 5,5" (> 14 cm) 

Zogenaamde “phablets” zijn een kruising tussen een smartphone en een tablet. Ze zijn ideaal om te surfen, films te bekijken en allerlei apps te gebruiken. Je hebt wel beide handen nodig om ze te gebruiken en kunt ze minder gemakkelijk meenemen in je broekzak.

Welk besturingssysteem?

Ook bepalend voor uw keuze is het besturingssysteem (Operating System of OS) van een smartphone. Dit is de software waarmee het toestel werkt. Het gebruiksgemak en het aanbod aan apps verschillen naargelang van het besturingssysteem. De twee voornaamste zijn iOS en Android.

iOS

Dit is het besturingssysteem van alle iPhones van Apple, die 15 tot 20 % van de markt vertegenwoordigen.

Voordelen

 • Intuïtief en gemakkelijk in gebruik.
 • Toegang tot de App Store van Apple, met een gigantisch aanbod aan apps.
 • Nog meerdere jaren updates beschikbaar.

Nadelen

 • Weinig vrije keuze, beperkte mogelijkheden om de weergave naar wens aan te passen.
 • Om je smartphone met je computer te verbinden, is de iTunes-software nodig. 

Android

Heel wat fabrikanten gebruiken dit besturingssysteem, ontwikkeld door Google. Zowat 80 % van alle smartphones is hiermee uitgerust. De basis van het systeem blijft bij alle modellen hetzelfde, maar de standaard aanwezige apps en de interface kunnen licht verschillen.

Voordelen

 • Zeer diverse apps beschikbaar in de Google Play Store.
 • Heel wat mogelijkheden om de weergave aan te passen.

Nadelen

 • In het verleden was Android kwetsbaarder voor virussen, al is dat intussen al verbeterd. 
 • Fabrikanten stellen niet altijd updates ter beschikking. Een Samsung-smartphone kun je bijvoorbeeld nog maximaal 1,5 jaar updaten.
 • De keerzijde van de verschillende instellingsmogelijkheden is dat Android minder gebruiksvriendelijk is dan iOS.

Windows 10 Mobile

Dit besturingssysteem (vroeger Windows Phone) is veel minder populair dan Android of iOS, maar probeert niettemin een plaatsje te veroveren op de smartphonemarkt. Er bestaan niet veel modellen met dit besturingssysteem.

Voordelen

 • Aangename interface in de vorm van "tegels".
 • Vrij eenvoudig in gebruik.

Nadelen

 • Minder apps beschikbaar dan bij iOS of Android. 
 • Beperkte mogelijkheden om het toestel aan je eigen wensen aan te passen.
Welk scherm?

Resolutie

Uitgedrukt in pixels. Een scherm met een hoge resolutie, bijvoorbeeld full HD (1 080 x 1 920 pixels), is aangenamer om foto’s of video’s te bekijken en te surfen. Vraag in de winkel om een filmpje te mogen bekijken en let op de details en de vloeiendheid van de bewegingen. Een te lage resolutie is zelfs storend bij de meest courante toepassingen. Omwille van het gebruikscomfort is een hogere resolutie vereist naarmate het scherm groter is. Daarom wordt het aantal “ppi” berekend (pixels per inch): hoe meer ppi, hoe scherper het beeld.

Helderheid

Ga na of het beeld altijd goed zichtbaar blijft. In minder goede lichtomstandigheden, bijvoorbeeld bij fel zonlicht, is een scherm met een lage helderheid soms slecht af te lezen.

Algemene schermkwaliteit

Behalve de helderheid zijn ook het contrast, de kijkhoek en de kleurweergave van belang. Een hoog contrast zorgt voor diep zwart en levendige kleuren. Als de kijkhoek groot genoeg is, kunnen anderen naast je meekijken naar video’s of foto’s, zonder dat je het toestel moet draaien. Maar als je een scherm met een beperkte kijkhoek kantelt, wordt het beeld bijna volledig onzichtbaar. Een mooie kleurweergave resulteert tot slot in levendige beelden.

Welk opslaggeheugen?

Je gegevens (contacten, e-mails, foto’s, apps enz.) kun j op vier manieren opslaan: op de simkaart, in het ingebouwde geheugen, op een externe geheugenkaart of in de Cloud (virtuele opslagruimte).e

Simkaart

Op de simkaart kun je de telefoonnummers en andere gegevens van je contactpersonen opslaan. Vanwege de beperkte capaciteit wordt hier echter hoe langer hoe minder gebruik van gemaakt. Je kunt er ook je sms’en op bewaren. In een "dual SIM" telefoon kun je twee simkaarten stoppen om twee verschillende abonnementen te gebruiken met één toestel. Sommige fabrikanten willen de huidige simkaart echter liever afdanken en vervangen door een e-simkaart.

Intern geheugen

Daarin staat alle informatie van je smartphone. Als je er ook foto’s en video’s in wilt bewaren, kies dan een toestel met een capaciteit van minstens 16 GB. Houd er rekening mee dat videobeelden in HD en zeker in 4K enorm veel plaats innemen. Daarvoor heb je dan ook een model met minstens 32 of zelfs 64 GB nodig.
Doordat ook het besturingssysteem en de standaardapps geheugenruimte innemen, is de beschikbare opslagcapaciteit trouwens altijd kleiner dan aangegeven.

Externe geheugenkaart

Als de interne opslagcapaciteit vrij beperkt is en je veel data wilt opslaan (bijvoorbeeld apps en video’s), kies dan een toestel waar je een micro-SD-kaart in kunt stoppen. Het is niet altijd mogelijk om het geheugen uit te breiden. iPhones hebben bijvoorbeeld geen sleuf voor geheugenkaartjes. Weet ook dat apps niet altijd over te zetten zijn naar een externe geheugenkaart.

Andere aandachtspunten

Batterij

Als je vaak met je smartphone surft, spelletjes speelt of de gps-functie gebruikt, kan de batterij al na enkele uren leeg zijn. Ze loopt immers sneller leeg wanneer je het scherm gebruikt dan wanneer je gewoon belt. Kies dus een toestel met een lange batterijautonomie, informatie die wij voor elk toestel geven in onze Koopwijzer smartphones.

Geluid

Stemmen en muziek moeten helder klinken en te versterken zijn, wat bij basistoestellen vaak niet het geval is. Vooral als je belt in een rumoerige omgeving, is de geluidskwaliteit zeer variabel. De duurdere modellen kunnen ongewenst achtergrondgeluid onderdrukken. Om muziek te beluisteren gebruik je het best een goede koptelefoon. Gewoonlijk leveren de eventueel meegeleverde oortjes immers een slechte geluidskwaliteit. Ook via de ingebouwde luidsprekertjes laat de geluidskwaliteit meestal te wensen over.

Het einde van de mini-jack

In september 2016 lanceerde Apple twee nieuwe iPhones: de 7 en de 7 Plus, met als "nieuwigheid" de afwezigheid van een mini-jack 3,5 mm, waarop je doorgaans je oortjes aansluit.

Apple verantwoordt de keuze door te verwijzen naar de hogere waterdichtheid van de telefoons en de grotere batterij. Geen overtuigende argumenten, aangezien er genoeg smartphones met waterdichte poorten en een uitstekende autonomie. Tegelijkertijd bracht Apple wel een relatief dure draadloze hoofdtelefoon (Bluetooth) uit ...

Ook de iPhone 8, 8 Plus en X, maar ook de Huawei Mate 10 Pro en de Google Pixel 2 hebben geen mini-jack-aansluiting meer.

Het beste bekabelde geluid

Volgens ons blijven bekabelde headsets en hoofdtelefoons (en daarmee het onderhoud van de jackpoorten) relevant, aangezien hun geluid beter is dan dat van draadloze headsets. Deze laatste kunnen geen "Hi-Res"-signaal terugzenden en kunnen storing ondervinden. Dit betekent dat veel zogenaamde "Hi-Res" Bluetooth-headsets dat eigenlijk helemaal niet zijn.

Apple verdedigt zichzelf door te zeggen dat er een adapter bestaat die verbinding kan maken met de oplaadpoort, om zo toch oortelefoons en headsets aan te sluiten. Maar het verplichte gebruik van een adapter ontmoedigt de consument, om nog te zwijgen van het feit dat je niet tegelijkertijd je telefoon kunt opladen en naar muziek kunt luisteren in de bedrade modus. Wij staan sceptisch tegenover de keuzes van Apple.

Foto’s en video’s

De fotokwaliteit hangt af van verschillende factoren: de grootte van de sensor, de resolutie, de helderheid, de witbalans, het contrast, de flitser, de autofocus, de beeldstabilisator, gezichtsherkenning enz. Een hoog aantal pixels is niet noodzakelijk beter. Een resolutie van meer dan 16 megapixels biedt bijvoorbeeld nog weinig meerwaarde en is vooral een verkoopargument. Bij de meeste toestellen zit er een tweede camera aan de voorkant om selfies te maken. Met een smartphone videobeelden opnemen in 4K heeft geen zin, aangezien die gigantisch veel geheugenruimte inpalmen. Bovendien heb je een groot 4K-scherm nodig om ten volle van de uitmuntende beeldkwaliteit te kunnen genieten. Anders is er geen noemenswaardig verschil zichtbaar. Voor een smartphone is full HD dus meer dan voldoende.

Mobiel internet

Weet dat niet alle smartphones compatibel zijn met het 4G-netwerk (of LTE). Vooral goedkopere modellen hebben vaak enkel 3G. Om ultrasnel te kunnen surfen, moet je dus controleren of je toestel 4G ondersteunt. In de toekomst zal hetzelfde probleem zich stellen met 4G-toestellen en het 5G-netwerk.

Updates

Koop een smartphone waarvan het besturingssysteem in de toekomst vlot kan worden geüpgraded. Dit bepaalt in grote mate de levensduur van je toestel. Een upgrade biedt immers in de eerste plaats bescherming tegen nieuwe virussen en malware die sinds de vorige versie van het OS zijn opgedoken. Daarnaast is een upgrade soms ook noodzakelijk om bepaalde apps of functies nog enigszins vlot te kunnen gebruiken.

Niet elke smartphone kan echter zomaar worden geüpgraded. In de eerste plaats zijn het de producenten van een OS, Apple (iOS) of Google (Android), die beslissen wanneer een upgrade aan de orde is. Vervolgens hangt het af van de chipset van je smartphone of je toestel die upgrade ook kan toepassen. Maar als het technisch mogelijk is, is het nog geen garantie dat je de upgrade ontvangt: dit wordt bepaald door de fabrikanten van de smartphones. Uit onze onderzoeken blijkt zelfs dat een meerderheid van de toestellen, ook al hebben ze een voldoende krachtige chipset, geen upgrade ontvangt en dus blijft zitten met verouderde software.

Er zijn dus heel wat spelers en factoren die mee bepalen of een upgrade tot bij jou komt of niet, en in die zin is het telkens weer een beetje een loterij. Het best kies je dan ook, wanneer je een nieuw toestel koopt, voor een toestel met bepaalde technische specificaties (3 GB RAM-geheugen, een processor met 8 kernen en 32 GB opslagruimte): dit verhoogt de kans dat je de - eventuele - upgrade zult kunnen installeren.

Kocht je je toestel samen met een mobiel abonnement bij je telecomprovider (Proximus, Orange, Telenet, ...), dan moet die je op de hoogte brengen van de update. In dat geval zal dat dus nog later gebeuren.

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies